Val la pena Apple Music?


AppleMusicTNWUn dels objectius que m’he marcat en la nova etapa d’aquest blog és no parlar permanentment de política. És esgotador estar sempre escribint sobre política, la veritat. Així que obro un artícle i una secció específica off-politics amb una de les novetats més interessants del panorama musical dels darrers mesos: Apple Music.

Apple Music es va presentar fa un mes i escaig a la darrera conferència de desenvolupadors d’Apple. Es tracta, en resum, de l’Spotify o Deezer o Tidal o Rdio o Pandora o simplement el servei de música en streaming d’Apple.

El punt fort d’Apple Music és que el seu catàleg inicial és el més gran del mercat: 35 milions de cançons, en front dels 30 d’Spotify o els 20 de Tidal. La qualitat de l’streaming és el format AAC de 256kbps en front del Vorbis 320kbps d’Spotify o el Lossless 1’4Mbps de Tidal. En principi a aquesta qualitat l’oïda no experta no trobaria diferències de qualitat entre plataformes i el test cec que va fer The Verge ho va demostrar. El fet que el ‘bitrate’ sigui més baix que el d’Spotify té dos efectes positius: el primer que gastarem menys dades si usem el servei en 3G o 4G (en el meu cas un 30% menys) i el segón que si descarreguem les cançons al nostre dispositiu, els arxius ocupen fins a un 25% menys d’espai.

La navegació per la plataforma d’Apple Music té un gran problema: és complicada fins a dir prou en la seva versió per iPhone i iPad. Acostumat a Spotify i la seva interfície sencilla fins a dir prou i una gran facilitat de navegació, Apple Music és difícil d’entendre en un principi i arriba a desesperar.

 La pantalla inicial d’Apple Music és la secció ‘Per a tu’. Reconec que és un grandíssim encert. El sistema reconeix els grups que hi ha a la meva llibreria i tot allò que he escoltat i em fa una proposta de grups seleccionats de dues maneres: amb algoritmes i llistes de música fetes per la gent que hi ha darrera de la plataforma. Curiosament el sistema encerta molt amb les bandes que m’agraden. Aquesta pantalla s’actualitza amb molta freqüència, gairebé amb cada cançó o grup de cançons que escolto.

Nou és la secció on s’hi poden trobar llistes de llistes: novetats, top-10 i 20, tops per anys… i per la seva banda ‘Ràdio‘ és un dels punts interessants de la plataforma amb el sistema ‘Per a tu’. Es tracta d’una emissió de ràdio real, humana, amb DJs i programes a l’emissora Beats1 que emet des de Los Angeles, Nova York i Londres 24h al dia i sí, està massa focalitzada al mercat anglosaxó i , no, no només programa musica ultra-comercial. La primera cançó que va emetre fou d’un grup auto-produït de Liverpool anomenat Spring King. Connect és una xarxa social on es poden seguir els grups que ens agraden. De moment hi ha molt poc contingut i veurem quin recorregut té.

La música la trobem a la secció Llistes i Música i aquí és on trobem també els principals problemes de l’aplicació. Si estem familiaritzats amb iTunes sabrem que a la secció música s’hi troba tota la nostra biblioteca. A Apple Music la nostra biblioteca d’iTunes al Mac o PC  és escanejada, enviada al núvol d’Apple i posada disposició de tots els nostres aparells. Una idea magnífica, sense dubtes: disposo de tota la meva música online, automàticament i sense haver-la de buscar.

A la secció llistes hi trobem exactament aixó: les llistes de música que volem escoltar i que hem creat. Aquí és on he trobat més bugs: les llistes que he creat des de l’iPad o l’iPhone desapareixen com per art de màgia i només semblen funcionar correctament les que creava des del Mac. La reproducció en 3G és pitjor que la que podia tenir sota Spotify, ja que a vegades i sense avisar la reproducció s’atura o simplement no carrega. Aquest problema sota Wi-Fi no l’he trobat. He trobat un punt positiu a la reproducció a Apple Music: no repeteix cançons a llistes molt llargues. A Spotify tenia la sensació que sempre escoltava les mateixes 100 cançons d’una llista de 500.

Com a Spotify puc descarregar tota la música que vulgui (i em càpiga al meu dispositiu) per a accedir-hi off-line, tant un disc en concret com una llista. Però apareix un problema del tot inacceptable: és impossible saber el temps de descàrrega d’una cançó, una llista o un disc. Un cop descarregat és complicat saber què està a la xarxa i què està al dispositiu. Per a saber-ho hem d’activar l’opció ‘Disponible sense connexió’ que està amagada a un desplegable de la secció Música. Si volguèssim esborrar un disc hem d’esborrar-lo de la nostra llibreria (¡WTF!). Un error denunciat per molts blogs especialitzats i que ha de ser corregit immediatament. Si comparem amb Spotify Premium veurem que quan accedim a un disc hi tenim un botó que ens indica si està o no està disponible off-line. Si l’hem descarregat i volem esborrar-lo simplement hem de desmarcar l’opció ‘Disponible off-line’.

Aquí us estic explicant el funcionament de la plataforma sota iOs (iPhone, iPod Touch i iPad). Curiosament Apple Music des del programa iTunes té una experiència d’usuari molt superior a la versió portàtil i també a la versió d’escriptori d’Spotify. No només sembla que Apple Music ha estat desenvolupada per una empresa diferent a Apple, sinó que la versió d’iTunes i la de dispositiu mòbil també ho sembla.

Conclusions.

El passat 30 de juny em vaig donar de baixa d’Spotify Premium per a probar els 3 mesos gratis d’Apple Music i de moment un cop acabat el període gratuit no se si renovaré. Ara mateix el programa sembla creat per una companyia diferent a Apple i està molt lluny de la simplicitat de la que sempre ha fet bandera la companyia. Tanmateix fa tot just 10 dies que el faig servir i he notat millores substancials de rendiment, càrrega de les cançons, llistes de reproducció…  Està clar que es treballa a diari per a solucionar les queixes i reclamacions dels usuaris. En tot cas podeu donar una oportunitat a la plataforma i aprofitar els 3 mesos de música gratis per a fer-vos una idea i si no us agrada, torneu a Spotify.

Punts forts

 • Catàleg de cançons enorme.
 • Integració amb iOs, OsX, Windows i Android (Octubre 2015)
 • Qualitat de l’streaming.
 • Beats1 és el que ha de ser una ràdio musical.
 • Tres mesos gratis i pla ‘familiar’ fins a 6 persones per 14,99€
 • Recomanacions d’artístes molt encertades.
 • S’integra amb la música que ja tens a l’ordinador.

Punts dèbils

 • Masses bugs.
 • Problemes amb les llistes de reproducció i el núvol d’Apple.
 • Descarregar i esborrar un disc/cançó és un drama.
 • Problemes menors amb l’streaming sota 3G i 4G.
 • Interfície molt confusa a l’iPhone i l’iPad.

Llavors val la pena Apple Music? Crec que sí, però necessitarà molt treball per a ser un seriós competidor d’Spotify. Apple Music té un potencial enorme al que Spotify no hi pot aspirar, però naufraga en qüestions bàsiques que he descrit. Personalment esperaré fins al setembre per a decidir si incloses les millores que unànimement es demanen per la xarxa són suficients o no per a convertir Apple Music en el meu sistema d’streaming principal. En tot cas pregunteu-me per twitter llavors i tornarem a evaluar el servei.

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s