URGENT: El Rei abdica!


Abdicació del Rei

A les 9 del matí sortia la noticia: Mariano Rajoy convoca als mitjans per una roda de premsa a les 10h30 i no és una crisi de govern. Blanc i en ampolla. L’abdicació de Joan Carles I està servida, però el procediment ha estat molt estrany. ¿Per què, a diferència de les abdicacions del Rei de Bèlgica o la Reina d’Holanda, l‘ha comunicat el President del govern? ¿Què ha passat o ha de passar per a que el Rei, que no volia abdicar de cap de les maneres, ho hagi fet de cop i volta? ¿Tan profunda és la crisi que pateix Espanya que l’única sortida que queda per a salvar l’Estat és un canvi de Rei apuntalat per una votació d’un PPSOE que suma el 70% del Congrès dels Diputats?

Voliem un procès constituent i el tindrem, perquè Felip VI -l’actual Felip de Borbó Príncep d’Astúries i Girona- necessitarà una nova Constitució o una reforma de l’actual. Però alerta. La descomposició de l’estat en forma de crisi institucional no garanteix, ara per ara, salvar l’Estat nascut al 1978. Els resultats electorals de les europees avisen que el bipartidisme es pot estar acabant, però l’abdicació dona un cop al taulell i veurem com es resituen totes les peces. El rumor de que hi hauria eleccions generals el proper 25 de març pren ara una nova dimensió. No serien eleccions generals, sino Constituents. La meva pregunta és sencilla: ¿està el moviment republicà espanyol preparat? ¿està tan movilitzat com el moviment independentista català o tot és un bluff twittaire?

El debat català ha pesat molt, segons afirmen diversos analistes. La meva opinió la vaig expressar fa prop d’un any: només un gir republicà pot salvar la unitat de l’Estat Espanyol. Si el regnat de Felip VI és únicament un canvi estètic que es limiti a oferir un procés constituent tutelat des de dalt, aquesta solució pot funcionar a Madrid, però no funcionarà a una Catalunya que té coll avall el dret a decidir i -compte- la independència.

Voliem un procés constituent i el tindrem, però està a la nostra mà deixar que sigui un procès tutelat o un procés del poble i pel poble. Benvingut Felip VI, però farem el que estigui a la nostra mà per a fer el més breu possible el teu regnat.

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s