Iglesias, Urtasun, Junqueras


Elecciones-europeas_EDIIMA20131105_0531_5

Crec que mai unes eleccions europees han significat tant a tots els nivells. L’anàlisi dels resultats s’ha de mesurar en tres escales: la regional, que afecta les cojuntures territorials; l’estatal i l’europea. Permeteu-me aquest primer anàlisi on vull parlar dels resultats a nivell espanyol i català, demà parlaré de la UE i què passa amb l’ultradreta.

Avui, tres partits netament europeístes, pro-euro, però crítics amb la Troika, amb les retallades i amb l’statu-quo han recollit la voluntat popular de tres maneres diferents, demostrant que tenim dret a somiar: la Transició s’acaba.

Iglesias, el 15M va tornar.

Pablo IglesiasPablo Iglesias va començar a projectar la seva imatge amb el 15M. D’allà va saber saltar a la televisió on s’ha fet conegut per les seves opinions sobre la crisi, la casta política… I d’aquí va donar el salt a la política creant Podemos, una plataforma heterodoxa amb un lideratge clar i, en la meva opinió, massa unipersonal, fins al punt que el logotip del partit és la seva imatge. Però el missatge ha cal·lat. Podemos ha aparegut com el concentrador del vot de càstig al bipartidisme, les retallades, la corrupació i l’statu-quo arreu de l’Estat obtenint entre el 12% i el 9% arreu, excepte a Catalunya on només a la província de Barcelona ha superat el 5%. Si aquest resultat es donés a unes autonòmiques, Podemos rebria els 3 escons de Barcelona sense grup parlamentari.

A Madrid, on s’ha fet una gran campanya, la campanada ha estat doble: ha estat la tercera força política per davant d’UPyD i IU. Rosa Díez ahir va apareixer davant les càmeres més histriònica del que ho fa habitualment davant d’un resultat que no és tan bo com s’esperava. Fins i tot el propi Pedro J. Ramírez abandonava a Díez i apostava per votar a Podemos. Díez s’ha trobat amb dos bolets inesperats: Ciutadans, que ha fet millor resultat a Madrid que a Catalunya devorant part de l’espai electoral de Diez, i Podemos, una esquerra que li ha aigualit festa.

Podemos ha demostrat que a Espanya també hi ha ganes de canvi i fa cristalitzar un moviment que canalitza l’esgotament ciutadà cap a l’esquerra, no pas cap a l’ultra dreta com a França. Veurem ara com es gestiona la victòria, si Podemos creix en militants i crea una autèntica estructura territorial, o bé es concentra a Madrid; o agafa el guà que va llençar-li ahir IU i anar en coalició de cara a les eleccions municipals i autonòmiques de 2015.

Urtasun, la força del discurs.

Ernest UrtasunDes de la política tradicional, tot i que des del menys tradicional dels partits, s’ha sabut vertebrar i canalitzar part de les ganes de canvi. Urtasun, el jove candidat d’Iniciativa per Catalunya-Esquerra Unida i Alternativa, ha sabut fer una campanya propera i al carrer. Iniciativa ha triplicat els resultats d’ara fa 5 anys gràcies a una molt bona campanya i fent el mateix que ha fet Podemos: carrer, carrer, carrer. Si el 15M exigia apropar-se de nou a la gent, parlar clar i parlar a la cara, això és exactament el que ha fet Urtasun conjugant a més el discurs social d’esquerra pura amb el nacional i el dret a decidir.

El triomf i l’avís que dona ICV és encara més evident quan mirem els seus resultats a l’àrea metropolitana. A Barcelona ciutat ha duplicat els resultats de 2009, passant de 37.256 vots a 73.211 al 2014 i pujant de 5ª a 3ª força política. El mateix a ciutats com Rubí, El Prat, Sant Boi, Cornellà, Terrassa… però també a zones on ICV tenia una presència testimonial com Girona on ha duplicat vots, o Lleida on els ha triplicat.

La campanya i resultats d’ICV a Catalunya són equiparables als de Podemos a Espanya, tot i que a Catalunya el temps polític és un altre i està molt més accelerat, acostant-se a un desenllaç que sembla inevitable. Aquesta ha estat una campanya molt 15M, que torna al carrer i a les arrels del PSUC, que li diu a la cara als lladres ‘No robeu més‘, que ha parlat de desnonaments, de salut, de corrupció i que ho ha fet sense floritures, sense eufemismes i sense dobles o triples lectures. Urtasun i ICV han tingut la seva recompensa en una forta pujada que confirma que Catalunya està polititzada i tornant a l’esquerra i que, si ho fem bé, podem guanyar-nos el futur i el govern si anem units.

Junqueras, independents i filòsofs.

Junqueras Terricabras MaragallSense ser el candidat, ha estat el guanyador de les eleccions europees a Catalunya. Per primera vegada des de 1932 ERC guanya unes eleccions a Catalunya i ens confirma que el temps polític d’aquest país ja és un altre. ERC va prendre un risc immens: enviar a un filòsof com a cap de cartell. Curiosament un film italià estrenat el passat divendres parla en clau d’humor d’això mateix. Fins a quin punt la filosofia i la constructivitat que Terricabras ha mostrat en campanya ha portat aquests resultats?

A la vista dels resultats, el primer que veiem és que els 350.000 vots que ha guanyat ERC són els 350.000 vots que ha perdut un PSC en desintegració amb una seu que es veia ahir nit buida d’idees, il·lusió i gent. Potser els federalistes desil·lusionats som més dels que ens pensàvem. Esquerra, com va ja vàrem pronòsticar a les autonòmiques de 2012, és la nova socialdemocràcia catalana, empenyent al PSC en la simple irrellevància. Per la seva banda CiU no es veu afectada directament per la pujada d’ERC, sinó pel sorpasso, i el seu votant envia un missatge net i clar de que vol la independència. Era molt difícil no veure ahir a Duran i Lleida com un cadàver polític en putrefacció.

La victòria a Catalunya és l’èxit de l’aposta Junqueras, d’apostar per independents i per nous perfils polítics, de treure ERC al carrer i tornar a l’origen. És Junqueras i no pas Terricabras el vencedor a Catalunya perquè ha sabut captar i apropar-se l’esgotament i la fatiga del catalanisme del PSC a través dels Maragall, però també els sectors crítics representats per Toni Comín o Fabian Mohedano i expulsats del PSC.

Advertisements

3 thoughts on “Iglesias, Urtasun, Junqueras

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s