Hamburg i ‘Rote Flora’


Rote Flora - Hamburg - 2006

He passat la darrera setmana de l’any a Hamburg, una ciutat d’allò més reconamable, i he pogut coneixer el centre cultural okupa i autogestionat més antic d’Europa: Rote Flora (la flora vermella), creat al 1989. En aquest blog no us explicaré què és la Rote Flora –millor llegiu aquest enllaç-, però sí que vull explicar-vos el que vaig entendre per allà.

Hamburg s’està convertint en una destinació turística molt important a Alemanya, de fet molta gent que vaig coneixer en la meva breu estada em deia que els turistes interns, però també els russos i asiàtics van en augment. La ciutat a més respira grans contrastos: barris de molt alt poder adquisitiu que llinden amb barris humils de classe treballadora. Altona, per exemple, té les dues vessants. La part que toca al riu Elba és plena de restaurants d’alt nivell, mentre que la part que rodeja el seu ajuntament de barri és molt més humil. El barri de Schanze, on es troba el centre Rote Flora, és a més el nucli de la contracultura i contestació de la ciutat. El carrer és ple de grafitti, murals, art efímer, posters de protesta, petits bars amb una programació musical que faria avergonyir a l’Heliogàbal i no, Schanze no és un barri maco ni turístic, és un barri culturalment increíble. Rote Flora actua com a dinamitzador d’aquesta contracultura. A més de la vessant cultural, política i contestatària de Rote Flora, a l’hivern és el principal refugi dels sense sostre d’Hamburg.

Però aquest any esclatà el conflicte. El propietari del terreny on es troba Rote Flora el reclama per a construir-hi un edifici de vivendes, en un exercici que recorda al viscut a Berlin fa un any quan es va derruir part del Mur precisament per a crear vivendes de luxe al mateix centre. Pensem que la pluja de diners fàcils que viu la banca alemanya en aquests moments està propiciant una febre constructora que poc a envejar té a la que vàrem patir entre 1999 i 2010. Sumem-hi el turisme i l’aplicació del fastigós ‘Model Berlín’, que al seu torn és una còpia del nostre vergonyant ‘Model Barcelona’, basat en la construcció de serveis per al turisme en els barris més humils, però amb més potencial pels turistes.

El passat 21 de desembre es va convocar una manifestació en defensa de Rote Flora que es va saldar amb destrosses a tots els aparadors d’empreses multinacionals instal·lades al barri i prop de 120 policies ferits. Curiosament, els establiments de gent del barri -que simpatitzen amb els okupes- no van patir ni una sola destrossa. Si ho comparem amb les nostres manifestacions, veurem que els defensors dels contenidors i les papereres  patirien multiples infarts si a Barcelona es donés una situació així. La reacció de l’SPD, qui governa a ciutat d’Hamburg còmodament desde fa molts anys, ha estat declarar la zona que rodeja Rote Flora en ‘àrea de perill’, prohibint tota classe d’armes, ampolles, llaunes… i permetent els controls aleatoris per a evitar disturbis. Però la mala traducció del terme alemany Gefahrengebiet (àrea de perill), per estat d’excepció (Ausnahmenzustand) -que Constitucionalment és molt difícil de declarar en temps de pau- ha portat a un inmens mal entés que creix sense parar a twitter.

Deixant de banda la mala traducció, el cas de Rote Flora és extrapolable a tots equipaments okupes i autogestionats d’Europa, des de la  Carboneria de Sant Antoni fins a la inmensa Christiania de Copenhague. El corró dels interessos foscos del turisme, l’especulació immobiliària o l’hipercorrecció política que no tolera cap mena de contestació i contra-cultura fora dels marges de l’institucionalització de les arts, s’apliquen amb força a tot el continent. A Hamburg, a més, es dona la vergonyosa paradoxa que és el Partit Socialdemòcrata (SPD) qui converteix les seves sigles en una doble mentida: ni és social, perquè és una nova forma de dreta repressora, i cada cop és menys demòcrata, perquè no dubta en llençar a la policia contra qui s’atreveix a contestar-lo. I això no passa únicament a Alemanya.

Haurem d’esperar a veure què passa amb Rote Flora i si, finalment, és desallotjat com tot indica. Serà una pèrdua irreparable per Hamburg i per Europa.

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s