De ‘Gran Barcelona’ a ‘Barcelona World (c)’


El-Port-Vell-se-transformara-e_54285291403_54028874188_960_639

Hi ha un rumor que diu que les retallades són ideològiques i que es farien amb o sense problemes de dèficit. ¿No us ho creieu? Recentment hem vist a tot un Rei dels Països Baixos parlar d’austeritat i de la necessitat d’iniciar reformes que facin viable l’estat del benestar, convertint-lo en un estat participatiu. Un altre país sense masses problemes d’atur ni dèficit com Àustria porta anys en un procés lent, però imparable de reformes. Tots aquests processos són protagonitzats i dirigits per una hegemònica dreta política entregada al neo-liberalisme i un irreconeixible centre-esquerra que li fa se crossa.

Dintre del desastrós context espanyol i català, Barcelona és una excepció. La capital de Catalunya és la ciutat més sanejada, amb un super hàbit l’any 2012 de 60 milions d’Euros. Si el mantra neoliberal sobre l’austeritat diu que les retallades s’han de fer perquè hi ha dèficit, en el cas de Barcelona no se n’haurien de fer, però de retallades i privatitzacions se’n fan i no precisament petites.

 • Escoles bressol: Dependents de l’administració municipal de Barcelona, les escoles per a infants de 0 a 3 anys han patit una retallada de 5M d’euros l’any 2012, el que ha provocat un augment de la ratio d’alumnes per aula
 • Barcelona Activa: aquesta empresa municipal que històricament s’ha dedicat a les polítiques actives d’ocupació i al foment de l’auto-empresa. Al 2012, però, va patir l’acomiadament de 55 treballadors, i una re-estructuració destinada a que BCNActiva sigui un centre bussiness friendly, punt de trobada de comerç i turisme amb la conseqüent retirada de les polítiques actives d’ocupació.
 • Privatització d’empreses municipals com els aparcaments de BS:M i Serveis Funeraris.

Es podria afirmar que aquestes retallades són preventives, plantejades per a evitar la crisi, oi? No és ben bé així. Us poso un parell d’exemples.

 • Mentre es retallen les escoles bressol municipals, s’ha augmentat el pressupost cap a les escoles bressol privades en 800.000€, fomentant la concertació de serveis. L’empitjorament intencionat de les condicions a les escoles bressol públiques i modèliques, afavoreix el negoci de les escoles bressol privades.
 • Mentre s’han retallat els autobusos de TMB -principal empresa de transport a Barcelona-, al 2012 es va decretar una amnistia de la zona verda -àrea d’aparcament per a veïns amb un cost de 20 cèntims per setmana- per als bons conductors. Mentre el transport de la majoria, el que fem servir el 70% dels barcelonins, s’encareix i empitjora.
 • L’intent de pujada de preus del Bicing, del que ja en vàrem parlar, la mateixa setmana que s’aprovava l’amnistia de zona verda per als bons conductors.
 • A més s’està provant la venta de llaminadures i xocolatines per a nens amb màquines d’autoservei a bord dels autobusos de la linia 7 com a nova forma de finançament. Els pediatres estan encantats.

De la ‘Gran Barcelona’ a ‘Barcelona World (c)’

A l’inici, inici de la legislatura del nou alcalde Trias, va fer un viatge als Estats Units a promoure la instal·lació d’empreses tecnològiques a Barcelona. Reconec que hi vaig estar molt d’acord en la necessitat d’associar Barcelona amb les empreses TIC, que de fet ja hi són gràcies al Mobile World Congress. El principal tret diferencial del govern de Trias és la venta de l’espai urbà per parcel·les a empreses amb un objectiu claríssim: convertir Barcelona en un hotel de luxe. ¿Exagero?

Fa un parell de setmanes el programa 30 minuts parlava de la nova gestió del turisme a Barcelona focalitzant a Ciutat Vella. Us en recomano la seva visió per a comprovar com els interessos de la gent dels barris són uns i els dels hotelers són uns altres, molt concrets i amb un aliat submís i insensible als problemes ciutadans a l’alcaldia.

Click per a veure el documental ‘Conviure amb el turisme’

Recapitulem: la ciutat més sanejada d’Espanya, amb un super hàbit de 60 M€ s’entrega al turisme de luxe, els creuers i  vol ser la competència de Mònaco -quelcom que casa perfectament amb l’esperit de Barcelona de ‘roba estesa‘ i barris que tant diu agradar a Xavier Trias-. Es podria invertir en serveis socials més que cap altre, però no. Per contra ha preferit unir-se amb el seu aliat històric, un PP que vol perseguir la pobresa al carrer amb la mà de la policia, i impulsar la venta de Barcelona a un turisme de baix nivell intel·lectual, però immens poder adquisitiu: el nou ric rús, xinès o àrab i que es vist amb desconfiança a d’altres ciutats turístiques d’Europa.

Per això hem passat de la ‘Gran Barcelona’ a una nova marca, ‘Barcelona World (c)’ que inclou tots els nous serveis amb que es dota la ciutat per acollir turistes nou rics -marines de luxe, restaurants de luxe, franquícies de museus, hotels de luxe, apartaments de luxe, casinos de luxe, outlets de luxe…- i repartir, a la vegada, patades al cul als veïns de Ciutat Vella en forma de pujada dels preus dels lloguers de la vivenda que provocarà tant ‘luxe’ (¿cutre-lux?), per a que fotin el camp a una altra banda, ja que allà -a Barceloneta, Raval o Gòtic- molesten als interessos turístics de la ciutat.  

Per a promoure internacionalment aquesta nova marca ‘Barcelona World (c)’ cal un gran esdeveniment i res millor que anar a pels JJOO d’hivern, com si no hi haguessin pas altres prioritats d’inversió a la ciutat. La proposta, llençada com una conya per l’anterior alcalde Jordi Hereu i de la que el propi Trias va criticar públicament qualificant-lo com a ‘mesura desesperada‘, ha estat gestionada a l’ombra i sembla que va de debò. 

Però qui necessita una Jocs Olímpics d’hivern? Se’ns ha promès que amb els JJOO de BCN-Pirineus 2022 s’arreglarà la lamentable línia de tren BCN-Puigcerdà-La Tour de Carol, però ¿calen uns jocs per a fer-ho? ¿No hi ha voluntat política per a arreglar els trens sense un gran esdeveniment a darrera? ¿A qui beneficiarà? ¿Al sector del turisme que acapara més i més quota de la ciutat i d’espai públic? ¿Quin model de ciutat volem? ¿Fins quan durarà el model Barcelona basat únicament en grans esdeveniments esportius que ens converteixen durant 10 o 15 dies en un plató de televisió gegant?

No cal que us digui que estic en contra d’aquests JJOO, no perquè no m’agradi l’esport, sinó perquè Barcelona ha de tenir altres prioritats que han d’anar en la línia de la ‘gent de barri‘ i de ‘roba estesa‘ de la que parlava Trias en campanya electoral i que ara vol fer fora dels seus barris per tal que hi càpiguen nous hotels. Barcelona ha d’invertir en escola pública -aquella que segons en Trias era tan necessària, quan es tractava de carregar-se la unió dels tramvies per la Diagonal i que ara condemna en favor de la privada-, en obra pública, en sostenibilitat, en atraure empreses que aporten alguna cosa a Barcelona més enllà de turistes podrits de diners, que omplen les butxaques al tot-poderós i omnipotent lobby dels hotels i que no tenen cap respecte pels veïns.

Advertisements

4 thoughts on “De ‘Gran Barcelona’ a ‘Barcelona World (c)’

 1. Molt bo, Pere, com sempre. Estan convertint Barcelona en un aparador, i en poca cosa més. Menys drets, menys serveis i més especulació i amiguisme. Una ciutat menys per viure però més per veure, entregada a l’ocupació de baixa qualitat i la indignitat.
  Et convido a tu i els teus followers a llegir una entrada d’igual temàtica al meu blog, “Barcelona, ciutat en venda”: http://altatrinxera.wordpress.com/2013/09/27/barcelona-ciutat-en-venda/
  Ànims i a lluitar, que només queda la força de la resistència i l’alternativa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s