Europa à la Merkel


Merkel

La locomotora europea ja ha votat i els alemanys han catapultat a Merkel i al seu partit la CDU i el seu soci bàvar, la CSU, a les portes d’una majoria absoluta no vista des de 1957, quan Konrad Adenauer va assolir la que, fins ara, és la única majoria absoluta de la història contemporània d’Alemanya. Per contra, l’SPD marca un punt d’inflexió al negre panorama socialdemòcrata europeu i recupera vots. Tant Die Grüne com Die Linke perden força i una plataforma populista euro-escèptica i propera a l’ultra-dreta s’ha quedat a les portes del Bundestag, devorant a més al soci tradicional dels Cristianodemòcrates, l’FPD. Què ha passat a la República Federal?

Primer hem d’entendre el sistema electoral alemany. A grans trets podem resumir dient que la papereta té dues columnes on l’elector escull:

  • La primera columna s’anomena ‘Erststimme‘ (primera votació) on s’escull al candidat de la circumscripció electoral per mandat directe. Representen 299 escons al Bundestag.
  • La segona columna s’anomena ‘Zweistimme‘ (segona votació) on s’escull a la llista electoral de l’estat federal i es suma als diputats escollits en la primera votació.
  • La suma conforma el grups electorals que, al seu torn, escolliran al canceller o cancellera al Bundestag.

Repartiment d'escons

En política alemanya cal comprendre que els experiments es fan amb gasosa i gràcies. L’opinió pública alemanya valora l’estabilitat i la gestió econòmica aposta sense fissures per una continuïtat en l’Agenda 2010 creada als 90 pel darrer canceller socialdemòcrata Gerhard Schöeder. Angela Merkel (CDU +72) assaborejal’èxit d’una política basada en el control de la despesa, inversió en indústria siderúrgica, l’I+D, racionalització del sistema educatiu (potenciant les escoles d’oficis i formació professional)… a més d’unes retallades en serveis socials. Alemanya, després de molts anys de dificultats econòmiques i estancament derivat de la reunificació la RFA i la RDA iniciada l’any 1990, viu la seva major expansió econòmica des del Wirschaftswunder (1953-1973). Només així s’explica perquè el recolzament a Merkel és tan elevat i tan general.

Vots CDU/CSU 2013-2009

La contrapartida és la FDP (-93), qui desapareix del Bundestag per primera vegada a la seva història. ¿Per què el soci de Merkel ha caigut en desgràcia d’una forma tant sorprenent? La primera reacció ha estat la dimissió del líder, Ministre Federal d’Economia i Tecnologia i Vicecanceller Phïllip Rösller, qui parlava ahir nit -segons informa Der Spigel- del Kusselliberalismus o liberalisme ‘suau’. Amb aquestes paraules es refereix a l’actitud massa suau envers una CDU que ha dirigit la política econòmica, en mans del ministre de finances Wolfang Schäuble, qui, a més, ha posat en cintura als estats del sud receptant l’austeritat alemanya als estats intervinguts, entre ells Espanya. El paper de l’FDP ha quedat desdibuixat i el seu votant, concentrat majoritàriament a Baviera i Baden-Würtemberg, ha optat per la CDU/CSU. El nou líder de l’FDP, Christian Lindner, té la díficl tasca d’articular una oposició al govern des de fora del Bundestag, cosa que no ha passat en tota la història democràtica alemanya.

Peer-Steinbruck-Suddeutsche-Zeitung-ARCHIVO_LNCIMA20130914_0004_79Però Merkel necessita d’un soci. ¿Qui? Peer Steinbrück (SPD +46), Ministre de Finances de la darrera Grösse Koalition (2005-2009), resta atrapat en les seves paraules ja que va anunciar que no pactaria amb la CDU/CSU. El resultat, però, l’obliga a pactar i fer Cancellera a Merkel de nou. El resultat dels socialdemòcrates poden semblar una victòria, ja que han recuperar prop d’un 10% del vot perdut al 2009. Però un anàlisi al mapa electoral alemany i una comparativa entre els resultats de 2002, 2005 i 2009 posen al descobert que l’SPD està en la mateixa crisi que la socialdemocràcia europea. El resultat del passat 22 de setembre mostra una Alemanya tenyida del blau de la CDU, lluny del predomini del roig de l’any 2002, quan Schröder va governar amb Els Verds i l’Esquerra. L’SPD ara és dèbil davant una Merkel forta i popular i Steinbrück, qui ha protagonitzat una campanya electoral nefasta i plena d’errors, sembla la persona perfecta per a ser consumit en la nova gran coalició mentre s’organitza quelcom semblant a una renovació al sí dels socialdemòcrates.

Diferència vots SPD 2013-2009

¿Què ha passat amb els partits alternatius? Die Linke (-11), fundats al 2007, hereus del PSD i el WASG i refugi dels socialdemòcrates més d’esquerres que van abandonar l’SPD al 2005 amb l’aprovació de l’Agenda 2010 d’Schröder, ha perdut força fins i tot al seu territori tradicional: l’est d’Alemanya. Si l’any 2009 va guanyar a la majoria de circumscripcions electorals de l’Est, en aquesta ocasió només ha estat la força més votada a l’Est de Berlín. La baixada s’explica en part per la seva incapacitat d’articular una resposta a l’èxit de Merkel, tot denunciant les diferències socials, l’augment de la pobresa o el tracte quasi colonial que la tot poderosa Alemanya practica amb Grècia o Portugal.

Diferència de vots Die Linke 2013-2009

Però el discurs no ha calat, ans al contrari: els problemes generats per l’augment de la desigualtat conseqüència de les reformes de Merkel han estat atribuïdes als rescats als estats del sud, Espanya entre ells. El vot de Die Linke sorprenentment ha marxat a un actor inesperat: Alternative für Deutschland, qui ha recollit a les àrees més deprimides de l’est els seus millors resultats, allà on la neo-nazi NPD tenia els seus feus. AfD, euro-escèptica i ultraconservadora, ha practicat un discurs populista que responsabilitza al sud d’Europa dels problemes dels alemanys, quedant-se a 300mil vots d’entrar al Bundestag. Tot un avis.

Comparació de vots NPD 2009 i AfD 2013

La cara de la derrota és de color verd. Die Grüne (-5), qui estaven recollint grans resultats a tots els Länder, s’han estavellat amb una campanya difícil, borrosa i on la CDU els hi ha robat el discurs ecologista. L’any 2011 Merkel va anunciar un pla per a tancar totes les nuclears d’Alemanya l’any 2025, un dels punts forts històrics dels Verds. Cal sumar-hi, a més, una crisi interna en el sí del partit a causa, per una banda, dels pactes amb la CDU i sobre com la dreta els hi està prenent el discurs ecologista i, per l’altre, el recolzament parlamentari a la intervenció a Síria, el que suposa l’abandó del pacifisme fundacional de Bündis’90, embrió de Die Grüne. Per si això fos poc, el politòleg alemany Daniel Martienssen insinua un pacte CDU/CDU+SPD+Die Grüne, que no dubta en qualificar d’absurd i sense discurs.

Diferència vots Die Grüne 2013-2009

Fonts de l’article

Advertisements

3 thoughts on “Europa à la Merkel

  1. Jo, Pere, segueixo posant l’accent en l’Alemanya imperial que la ciutadania percep -i, segurament, té- després de 8 anys de Merkel. Més enllà del crossisme dels liberals, el puta-i-ramonetisme dels verds i la manca d’alternativa d’un SPD que presenta l’exministra de finances de la mateixa cancellera. Avui, Alemanya, és temuda i respectada a tota Europa, per primer cop des de l’any 1945. Té Europa als seus peus, dicta què han i què no han de fer els veïns continentals i en marca l’agenda. Alemanya és més gloriosa que mai en setanta anys, en un context a més on l’atur es redueix, el creixement econòmic es reactiva i, per què no, les exportacions no van malament. A costa de molta precarietat externa i interna, perquè Europa està absolutament lligada de mans i peus i la seva pròpia gent sorbeviu, en molts casos, amb minijobs i poca cosa més. L’alternativa, si de cas, vindrà a la crítica a un model que aconsegueix xifres macroeconòmiques brillants a canvi d’una realitat social menys riallera. La pregunta és qui la farà, perquè les alternatives al model s’han esvaït.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s