Encerclem la Caixa o Via Catalana?


Via baltica

Fa un any la famosa manifestació de l’11S que va acabar per reunir gairebé un milió i mig de persones, la polèmica girava al voltant dels noms de polítics i partits que hi assistirien. De fet, es va parlar tant de l’assistència d’Artur Mas com de la manifestació en sí. La manipulació política o al menys la capitalització de la manifestació per un sol partit va durar fins a les eleccions del novembre, on CiU va començar a perdre el control d’un moviment que -amb matisos– havia animat a popularitzar. Un any després l’independentisme vol fer un altre tour de force no només a l’estat, sinó a tota la classe política. Un any després del debat no és pas al voltant dels polítics, sinó en l’èxit de la iniciativa en sí. Potser aquest és el tret diferencial i l’evolució principal del moviment sobiranista: sobrepassa els partits i els hi marca el pas. 

La Via Catalana és  una reproducció de la cadena humana que al 1990 va unir les tres capitals de les actuals repúbliques bàltiques per a demanar el final de l’ocupació soviètica. L’ANC ha volgut reproduir aquest acte a Catalunya cometent en la meva opinió dos immensos errors:

  • No uneix les quatre capitals -deixa fora a Lleida-.
  • Exclou voluntàriament a una part del sobiranisme, en lloc d’acollir-lo.

Si és un èxit, la via catalana tindrà un simbolisme immens a nivell internacional -tot i que ja sabem que Espanya farà veure que no passa res-, però si és un fracàs està per veure què podria passar en endavant. No perdem de vista que l’ANC manté un precari control sobre la pròpia via catalana. Si bé he esmentat abans que el moviment independentista és transversal i sobrepassa als partits, l’ANC no deixa de ser una organització fundada en un inici per gent clarament alineada en dos partits -ERC i CDC-. No és d’estranyar, doncs, que s’hagi vist com un atac la convocatòria paral·lela d’una altra ‘cadena’, una que reclama una altra independència bastant allunyada de la indefinició que rodeja el secessionisme de l’ANC i que abracen grupúscles tan foscos com el CCN. Parlo d’Encerclem la Caixa.

Exemplifica-PSUC-ICV-Conferencia-ERC_ARAIMA20130429_0046_3Crec que a partir del dia 12 de setembre haurem de seguir bastant d’aprop els moviments de Procés Constituent. Marginat pels mitjans habituals, les presentacions d’aquest moviment clarament independentista, però també marcadament d’esquerres han tingut assistències de públic considerables -sense ser multitudinàries-. La cadena organitzada per Procés Constituent, lluny de restar, suma. Llàstima, però, que el sectarisme que supura part de l’independentisme no entengui que per alguns aconseguir un estat propi no pot deixar de banda la reclamació d’un estat social i que plantegi alternatives a aquest capitalisme salvatge. Per això no se m’acudeix millor forma de demanar la independència que rodejant l’autèntic poder del país: la Caixa i, en síntesi, els maleïts bancs que tan impunes estan sortint d’aquesta crisi. 

Per això no entenc postures com la de Toni Albà, qui exigia des del seu twitter en un acte d’imbecil·litat o sectarisme o ambdues coses que Procés Constituent celebrés els seus actes el 12 d’octubre. Tampoc entenc la polèmica que s’ha organitzat quan ICV s’ha posicionat com a partit al costat d’Encerclem la Caixa i donant llibertat als seus militants a fer el que vulguin. Com molt bé va analitzar Edgar Rovira al blog Cercle Gerrymandering, ICV és un equilibrista que està aconseguint agrupar al voltant d’un centre comú que és l’esquerra, les múltiples sensibilitats ‘territorialistes’ del seu vot (independentista, federalista i autonomista). Molts periodistes van criticar la posició d’ICV davant ‘Encerclem la Caixa’ com Pilar Rahola -qui va acusar a ICV de voler perjudicar la via catalana amb el seu happening alternatiu- o Toni Soler entre d’altres. El debat també va ser molt encés a twitter, on fins i tot es va posar a ICV al mateix sac que el PP i C’s. Fins a aquest punt arriba el sectarisme.

Twitts com aquest només el puc entendre des del tactisme polític o des de l’arrogància de qui es creu guanyador abans i tot de jugar. ICV espera que la Via Catalana sigui un èxit i es posiciona sense embuts al costat d’una iniciativa netament independentista ¿i encara així diuen que són contra la llibertat del país? ¿Ens hem tornat bojos?

I jo què faré? D’entrada ser-vos sincer: no hi aniré a cap de les dues perquè estaré treballant, però hi seré a les dues des de lluny. Sí, a les dues perquè les dues han de sumar i perquè les dues són importants. La Via Catalana perquè ha esdevingut transversal i, diguin el que diguin els partits, la gent farà el que li vingui en gana i perquè a nivell internacional i nacional serà un nou ‘punt d’inflexió’. També a Encerclem la Caixa perquè necessitem que la independència  ens porti a un estat social de debò, no pas a la independència asèptica que ens convertiria en una Andorra de 6 milions d’habitants que proposa el CCN i bona part de l’ANC. 

Advertisements

4 thoughts on “Encerclem la Caixa o Via Catalana?

  1. És cert que hi ha molt de sectarisme i que alguns són independentistes massa irreflexivament. Jo penso que això és no tan perquè creguin que la seva manera és la millor per la independència, sinó perquè són tan “indepes”, patriotes, fins i tot, que qualsevol cosa que directament i immediatament expressi, ni que sigui simbòlicament, la independència és positiva per se, com si hom s’hi hagués d’adherir sí o sí; i que, per això mateix, inversament, si no s’expressa que hom estar per qualsevol esdeveniment que mostri el desig d’independència, doncs consideren que o bé no s’és independentista o bé, en el pitjor dels casos, que s’és un botifler.
    El problema d’això és que tots aquests actes, tots els esdeveniments que puguin expressar la independència, i tot el desig emocional que hom pugui tenir per la independència no són mai directament actes polítics efectius. Però els més “indepes” es pensen que sí, com si per anar a la cadena tinguéssim més probabilitats de ser independents. No és cert. Clar que pot tenir alguna influència, però només dins de la discussió política preponderant del moment, i sempre subsidiàriament a les discussions d’alt nivell en política… o és que Mas no va acabar dient que no farà el referèndum si no es pot? Com va afectar, doncs, la cadena humana en aquesta seva decisió?

  2. Felicitats per l’article Pere, no hi puc estar més d’acord. Darrerament estic observant en certs sectors independentistes una tendència que podríem definir com “s’estan independitzant a sobre” (s’entén el símil, no?) i certament crec que no els hi sobren motius. Tot i això aquesta pressa fa que s’exigeixin adhesions “inquebrantables” i comenci a aparèixer allò tant perillós d'”estàs amb mi o contra mi”. Penso que això és un error de l’independentisme. Si el que volem és guanyar no es pot ser tant excloent, doncs si seguim així potser alhora del referèndum ens trobarem amb alguna sorpresa majúscula. ICV, UDC… no són partits independentistes, si la cadena és per aquest motiu el lògic és que no hi convoquin, no?

  3. #EncerclemLaCaixa sense lloc a dubtes. Jo conec molta gent que mai ha anat a res de l’11S, que no li donaria la ma a un convergent ni a punta de pistola i que anirà a aquest acte. I en comptes d’aplaudir-ho els catalibans es llencen a la jugular.
    Si el procés indepe estigués liderat per gent com Arcadi Oliveres no tindria cap mena de dubte. A mi el que em genera rebuig son les Forcadells i l’ANC en si i tot el que la rodeja.

  4. vols dir Joan que l’abstenció beneficiarà als autonomistes? Jo seria del parer de que els independentistes ja sabem que no podem fallar.. el 28N votarem i els vots de les consultes populars els teniu repartits entre Rcat i SI. Si l’abstenció puja tenim molta més relevancia, no et sembla? el desitjable fora que només votessim els veritablement convençuts de que ja n’hi ha ben be prou. I visca Catalunya!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s