¿Per què votes ICV?


img_2489

A El País en Lluis Orriols, doctor en ciència política per la Universitat de Girona, escrivia un anàlisi del perfil de militant i votant d’Iniciativa per Catalunya – Verds, basades en les dades de vot per classe social i estatus econòmic del darrer CIS. Tot i que no comparteixo totalment l’article, em sembla un anàlisi prou encertat del fenomen ICV, un fenomen polític que tard o aviat començarem a estudiar per les seves particularitats. L’article d’Orriols, però, cau en alguns estereotips que massa habitualment formen part del vocabulari tertulià espanyol com l’habitual pijo-progre, o el propi títol de l’article “Si eres de izquierdas ¿por qué tienes tanto dinero?“. L’article es resumeix en aquests punts:

 • El 50% del vot d’ICV prové de ciutadans de classe mitja-alta i classe mitja i tan sols el 30% del vot obrer.
 • Es concentra principalment a l’àrea metropolitana de Barcelona en zones obreres, però no per això es pot considerar que el votant d’ICV sigui ‘obrer’, sinó que ho creu ser.
 • La imatge que té el votant/militant d’ICV de sí mateix és el d’una persona no-adinerada, tot i que la realitat no té perquè ser així.
 • Iniciativa, en conseqüència, esdevé un partit de valors i no pas de classe.

L‘article, però, pateix d’una certa tendenciositat i interpreta sesgadament les dades del CIS. D’entrada el darrer baròmetre del CIS indica que el vot d’ICV és en un 64% de classe mitja-alta i classe mitja, el 36% restant es reparteix molt majoritàriament entre vot ‘obrer’ (33%) i classe alta o classe baixa (2%). Les xifres no encaixen.  Si anem un pas més enllà hauríem de preguntar-nos què s’entén per classe mitja, classe obrera o classe alta a Espanya o a Catalunya.

Segons la CEOE la classe mitja  cobra 700.000€ l’any, però la divisió per classes socials que fa el CIS no es correspon amb aquesta consideració. La classe mitja espanyola s’hauria de definir com aquella que cobra el salari mitjà espanyol, és a dir 22.900€ segons l’INE. Per a fer-ho més fàcil podríem considerar que:

 • La classe mitja cobra entre 15.000€ i 25.000€ per any
 • La classe mitja-alta cobra entre 25.000€ i 50.000€ per any
 • La classe obrera (¿baixa?) cobra menys de 15.000€ per any
 • La classe alta cobra per sobre de 50.000€ per any

2010_ICV_EUiA_Parlament_2010Vist així existeix una gran diferència entre considerar classe mitja-alta a les Germanes Koplovitz o Isidre Fainé que considerar classe mitja a un funcionari ‘estàndard’ o a un farmacèutic, professor, professional liberal… No m’imagino a Isidre Fainé votant Iniciativa per molt que en Lluís Orriols cregui que ven ‘valors‘ i no pas ‘lleialtats de classe‘. Tampoc comparteixo el que Orriols anomena ‘fal·làcia ecologista‘ i que es refereix a que tot i que els votants d’ICV visquin a àrees obreres, això no els converteix en obrers. Si observem com es reparteix el vot a Barcelona ciutat segons renda, el vot d’ICV prové significativament de rentes baixes i barris ‘obrers’, no pas dels barris on hi viuen les classes mitjes-altes.

Però ¿per què Iniciativa és un partit transversal que atrau tant a la petita burgesia urbana com a la classe obrera? Jo no hi trobo una única explicació, sinó moltes que convergeixen a l’hora.

Primer la tradició política heretada del PSUC que el converteix en un partit d’avantguarda en temps de convulsió, però irrellevant en temps d’estabilitat. A la transició el PSUC era la força hegemònica per després ser un partit testimonial. Ara ICV tot just sembla recuperar aquella força i, tot i tenir 13 escons, és un partit que marca una part de l’agenda política de Catalunya

En segon terme resideix el fet que el grup del que anomeno ‘nova burgesia urbana’, la que apareix i prospera especialment en períodes de bonança econòmica -on hi podem incloure professionals liberals, universitaris amb carrera pública, farmacèutics, funcionaris, arquitectes, enginyers…-. Aquest grup, que ha esdevingut una força econòmica a les àrees urbanes, és el que arribat la crisi identifica a l’stablishment com una amenaça contra tot allò que ha guanyat. Fent-me meva una frase de Jorge Vestrynge, l’avantguarda de les revolucions no són les esquerres, sinó les dretes que davant l’amenaça de perdre alguna cosa, opten per abraçar noves idees.

En tercer terme Iniciativa és el reflex de l’europeïtzació que ha viscut Catalunya. Els seus votants joves (18-35 anys) són també membres de la societat post-industrial que de nens varen viure, per una banda, la destrucció en molts casos de boscos, rius o mars -¿qui no recorda com era el Besòs o la platja de El Prat l’any 85?- i, per l’altre, la sensibilització ecologista que va aparèixer a Catalunya, com a la resta d’Europa, als 80. Iniciativa pertany al mateix moviment en el que podem englobar d’altres partits ecologistes europeus i aquí com a Suïssa, Dinamarca o Alemanya, els verds tenen un perfil de votant que es correspon amb el d’ICV i que Lluís Orriols descriu en el seu article.

Per últim ICV té un vot naturalment obrer ¡faltaria més! Però a aquest vot obrer li faig una matisació. La socialdemocràcia tradicional a Europa, com a Catalunya, es dissol en les seves contradiccions. Des del PSC al SPD, passant pel PSF al SPD, el vot obrer que tradicionalment ha votat a la socialdemocràcia marxa ara cap a noves formacions. A França l’avenç del Front Gauche o Europe Ecologie, a Alemanya el creixement de Die Linke o Die Grüne o a Grècia l’avenç imparable de Syritza demostren que l’esquerra tradicional busca nous referents. A Catalunya aquest fenomen de disgregació del vot beneficia també a ERC, que capta vot de CiU, i a ICV, que el capta principalment del PSC i de l’abstenció.

Enllaç al blog de Santi Demajo “Qui vota a qui? Vot i classes socials

Advertisements

3 thoughts on “¿Per què votes ICV?

 1. Crec que el concepte “obrer” s’ha quedat a la revolució industrial, i ara és més ampli, hi han obrers que van amb corbata.

 2. Exacte, per mi, qualsevol que rep una nòmina (i per tant és susceptible de perdre el seu lloc de feina en qualsevol moment) és un obrer. Molts es consideren algo més, però són (jo tb), ni més ni menys que això :assalariatts, currantes, obrers…subjectes a un cap.

  després trobo que no fas esment a una part gens menyspreable de l’origen del vot d’IC, i són els universitaris. Crec que un percentatge important en són votants. Em referixo als que estan estudiant actualment.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s