Burqa: Seguretat o classisme?


BritainBurqaTransitAppleEs calcula que a França l’any 2009, abans de l’entrada en vigor de la Llei Anti-Burqa, hi havia unes 300 dones que vestien el burqa o el niqab. Després de la llei se’n comptabilitzaven prop de 30.000. Acció i reacció: tu prohibeixes, jo desobeeixo. Una reacció similar va haver-hi amb el vel islàmic on fins i tot a estats on no era obligatori -com Jordània o Turquia-, les dones van recuperar-lo com a reivindicació del fet islàmic.

La Generalitat va expressar la seva intenció de prohibir el burka i el niqab a espais públics ‘per seguretat’, no pas com a França on es va fer per motius religiosos, al·legant la laïcitat de la República -una laïcitat desapareguda ara que els ultres més ultres entre els catòlics més catòlics francesos es passegen per Paris amenaçant gais i lesbianes.- A Catalunya però ni el burqa ni el niqab són un problema ‘real‘. L’ús d’aquests elements tribals d’origen urdú, confosos errònia i demagògicament amb l’islam, no és ni testimonial, per aixó moltes veus aplaudeixen que es prohibeixi l’ús d’aquests elements al·legant motius de ‘seguretat’ ara que encara en són poques les dones que l’utilitzen públicament. Si no és un fet extés ¿Què ens porta a voler prohibir-lo sigui com sigui?

Sóc totalment contrari a l’ús del burqa o el niqab no a Catalunya, sinó a tot el món. El burqa o el niqab són costums que fan invisibles a les dones i les converteix en no-persones, no tenen res a veure amb la religió. Com molt bé apunta la filòloga Dolors Bramon -especialista en el món islàmic- enlloc de la Corà hi diu res de que les dones hagin d’anar tapades de cap a peus. En tot cas sí apunta que les costums i formes de vestir dels estats més rics del món islàmic (Aràbia Saudita o els Emirats Àrabs) s’imposen als més pobres, de la mateixa manera que en que passa en els estats occidentals. El niqab, per exemple, està molt extés a Aràbia Saudita un dels estats més rics del món i un dels grans violadors dels drets humans davant el silenci del món occidental. El que han de caure, doncs, són els vels de les dones i també els que hi ha a les ments dels homes.

Imaginem-nos ara, però, que a Catalunya ja és en vigor la norma i ningú pot vestir el burqa o niqab als espais públics. Imaginem-nos la primera quinzena d’agost un Passeig de Gràcia farcit de turistes de tot el món i, entre la multitud, una de les moltes famílies saudites o qatarí que visiten Barcelona. La dona duu a la mà un bolso ple de sucosos bitllets fruit dels petrodòlars i disposada a gastar-ho tot, pero porta un prohibidíssim niqab que amenaça la seguretat dels ciutadans. ¿Us imagineu al Guardia Urbà o Mosso de torn exigint-li que es tregui el niqab, s’identifiqui per seguidament multar-la just a la porta de la botiga Loewe, Louis Vuitton o Channel? Oi que no. En canvi ¿us imagineu la mateixa escena al Raval o a Lleida? Allà segurament sí que es faria treure el niqab o el burqa, s’identificaria i multaria. Tal com es planteja la llei, el burqa i el niqab són un problema de seguretat que en la pràctica podria esdevenir un problema de classisme.

Podem entrar, si voleu, en el clàssic debat del relativisme cultural i assumir que allò hegemònic al món occidental no té perquè ser-ho al món oriental o islàmic, o a la inversa. Sí tinc molt clar que moltes de les lluites pels drets socials que s’han dut a Europa ens han portat a uns marcs de convivència i tolerància que són hegemònics i majoritaris. Si jo no estic disposat a que sota criteris religiosos de qualsevol mena els drets civils i socials dels homosexuals o heterosexuals es degradin ¿per què hauria d’acceptar una forma de vestir que anul·la a la dona i que en tants casos es fonamenta en l’analfabetisme al que es veuen sotmeses moltes d’aquestes dones? 

Aquest no és un debat simple que es pugui resoldre amb el debat de la trinxera al que estem acostumats, però tampoc el podem fer caure en el silenci de deixar les dones que el porten tancades a casa per sempre. Ni el burqa ni el niqab són acceptables a la nostra societat, com tampoc ho és l’estigma social d’aquelles que el porten. Ens cal el mateix que hem fet fins ara i que ens ha dut a tenir una societat basada en la convivència: explicar, integrar i convèncer que ni el niqab ni el burqa són islam, sinó una simple degradació de la dona inacceptable en una societat com la nostra que vol viure en pau.

Advertisements

4 thoughts on “Burqa: Seguretat o classisme?

 1. Según tu teoría, si los turista de alto poder adquisitivo se fuesen de shooping en porretas, los Mossos o la Guardia Urbana deberían dejar hacer hacer por aquello de no matar la gallina de los huevos de oro.
  Lo de llevar a las señoras tapadas hasta los ojos es una cuestión ideológica y lo de negarse a que esta atrocidad sigua ocurriendo, pués también.Pienso que si hay una ley, ésta es para todos, los de aquí y los de allí y si hay alguien que está aquí o nos visita y no le apetece cumplirla, puede elegir otros países más acorde con su forma de entender la vida.

 2. D’entrada vull dir que és molt interessant la teva apreciació del caràcter classista que podria tenir l’ús del burca i el niqab.
  Però parlant estrictament de la prohibició, penso que tampoc no hem de fer entrar al tema la qüestió religiosa o cultural, al cap i a la fi és indiferent pel que fa a l’aspecte legal, perquè la legalitat és positiva i pràctica. Que es pot observar que el costum del vel s’estén des dels estats rics als més pobres, sí, es pot observar i és molt interessant, però això no és un criteri que hagi de tenir en compte un govern per prohibir o no aquesta peça. De la mateixa manera, tampoc no es pot imposar, com diu el comentari de Juan Moreno, per la força la seva prohibició, ni que sigui al·legant possibles causes de drets de les dones. Estic d’acord que la millor manera de combatre-ho és amb educació, diguem-ne, i fent constar els nostres valors, però tanmateix sempre
  relativitzant frases tan absolutes com aquesta que has dit: “Ni el burqa ni el niqab són acceptables a la nostra societat”, perquè, entre altres coses, la societat és dinàmica i no pot tenir una única faceta construïda per abstracció, més enllà del subjectivisme de la gent.
  Bé, no em vull embolicar, perquè realment és un tema molt complex. En realitat, jo també penso que hem d’intentar anar fent enrera l’ús d’aquesta peça de vestir, però no a base de prohibicions. Jo el que volia fer notar és que en últim terme la prohibició no deixa de ser contrària a la llibertat, així com una mena de política d’aculturació també ho és. I que, si ens hi fixem neutralment, no ens hem de remetre a qüestions culturals, religioses, de la identitat de la nostra societat o que si a l’altre no li agrada que no vingui, per explicar la mesura política. En canvi, crec que hem de tenir ben present la idea de llibertat de fons pot poder tenir un criteri més clar per valorar-ho. Jo vaig parlar d’aquesta mateixa qüestió al meug blog en tres articles diferents fa cosa d’any i mig, que va ser el primer moment quan el govern va esmentar la seva intenció de prohibir-ho. Per tal que quedi clar l’enfocament que penso que és adequat per tractar-ho us ho enllaço per si us interessa: http://elprincipide.wordpress.com/2011/10/29/prohibicio-de-burques-i-nicabs-1/

 3. Many women in France and abroad have questioned the legitimacy of the law. On many levels, the law seems to violate freedom of religion, which is guaranteed under the country’s 1789 Declaration of the Rights of Man and of the Citizen . But the real burqa-clad elephant in the room is this: how is banning the burqa or niqab any less authoritarian than forcing women to wear it?

 4. The Netherlands government plans a legal ban on face-covering Islamic clothing, popularly described as the ‘burqa ban’, which includes the niqab.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s