¿Com ens veu la televisió?


Salvame

Fa poc va caure a les meves mans el documental francès ‘Els nous gossos guardians’, dirigit per G. Balbastre i Y. Kergoat, i basat en el llibre ‘Els gossos guardians’ de Paul Nizane de l’any 1932. El documental fa un retrat cru sobre les relacions entre les grans fortunes i sectors banquers i empresarials i els mitjans de comunicació francesos. La denúncia és tan sonada, que ni tan sols el progressista  canal Arte va voler emetre aquest documental, queLes nouveaux chiens de garde està vetat a les televisions de tota França.

L’assaig de Paul Nizane, per la seva banda, fa una reflexió filosòfica sobre com influeixen els mitjans a la societat -que n’influeixen-, sinó com ‘el burgès’ veu als treballadors i projecta aquesta visió a través de pensadors que manipulen a la classe treballadora. Aquesta idea tardo-marxista dels anys 30 és la que, aplicada al dia d’avui, ens ajuda a entendre una mica més com les nostres elits projecten la seva visió de ‘nosaltres, el poble’ a través de la televisió.

Les elits no s’identifiquen amb nosaltres

No coneixen les nostres tradicions, ni problemes, ni realitat, ni drames diaris… Efectivament hi ha un mur entre les elits i nosaltres, un mur molt alt. Hem de recordar que les nostres elits han construït barris exclusius a les afores, cercats de seguretat privada i al que hi van en cotxe, a poder ser amb xofer. En tot cas la seva visió de nosaltres és llunyana i plena de prejudicis. Recordem com fa poc La Vanguardia, en un exercici de frivolitat infinita, es va passejar amb un micròfon pel Village del Torneig Godó de Barcelona preguntant a aquesta elit si es considerava una elit. Memorable fou la intervenció de la delegada del govern a Catalunya, Llanos de Luna, divagant sobre la necessitat de que els pijos gastin. Dit d’altra manera: les elits ni saben, ni els hi importa gens ni mica què està passant amb nosaltres.

La televisió ens ensenya com ens veuen les nostres elits.

Des de la televisió pública a la darrera privada, la visió que s’hi projecta és la d’aquells qui manen. La manipulació ja no és subtil com ho era alsMujeres y Hombres y viceversa 80 i 90, és descarada i segueix l’estela de l’estil Berlusconi. Analitzem, per exemple, quina imatge dona un programa com ‘Españoles por el mundo‘. Sempre apareixen persones triomfadores, que viuen bé però que, en la distància, senten el record de la pàtria, difícilment hi apareix la família i si ho fa sempre és al final, en el comiat. Curiosament les nostres elits les formen els més patriotes dels patriotes.

TV3, per la seva banda, sempre ensenya una visió esbiaixada de Catalunya -no és altra que la de les elits que gestionen aquest país com si fos la seva colònia industrial- on tothom parla català, és obedient i el dolent sempre ve ‘de fora’. Telecinco no és res més que la visió d’unes elits que accepten com a pròpia la macro visió del món del seu gran líder Silvio Berlusconi. Ell divideix el món en dones guapes i tontes, homes guapos, masculins i tontos; la gent del poble que es divideix a la vegada en dones grasses i lletges i homes calbs que volen noies guapes; i tontes i la gent intel·ligent que o bé és gai, o bé és lletja o bé és les dues coses. Aquest darrer grup és el que sempre és objectiu de riota. La sèrie Aida és una bona adaptació de l’ideal berlusconià a Espanya: ser tonto és un valor. El Sálvame, per la seva banda, exalta l’ordinariesa i eleva a un personatge sense ofici ni benefici a la categoria d’exemple pel poble. No és que ens vulguin atontar o imbecilitzar, és que creuen que som així i ens ho ensenyen.

La realitat a les notícies, tertúlies o debats apareix sota les ulleres ideologies d’aquesta elit.

¿Com esperem que es tracti a unes televisions liderades per unes persones que controlen i es beneficien d’uns bancs, els quals prefereixen llençar per la finestra a famílies senceres abans que acceptar un lloguer social? El drama dels desnonaments, per exemple, no apareix com un drama col·lectiu, sinó que es presenta com un problema individual focalitzant en l’escarni cap a una sola persona i no pas posant el focus en la generalització. Aquesta visió és exportable a tots els problemes socials. Les elits no ens veuen com un col·lectiu amb unes xarxes reals de solidaritat familiar i fins i tot d’amistats. Som individus aïllats i se’ns tracten com a entitats autosuficients fent-nos creure a cop de tertulià que acceptant les ‘reformes‘  ens faran tan rics com aquelles figures que, amb un origen tan humil com els de molts espectadors, apareixen a televisió. L’objectiu no és altre que convèncer o manipular a la gent per a que cregui que ‘ells’ són i poden ser iguals que el que veuen a televisió.

Les elits ens tracten com a nens i ens castiguen com a nens.

¿Per què es tolera que Rajoy comparegui darrera d’un monitor sense preguntes? ¿Per què a molts informatius la secció de successos o d’esports és més llarga que la de política i societat? Perquè les elits ens volen amagar la realitat com a un nen se li amaga que ‘els Reis són els pares‘. Però si deixem de fer el que les elits esperen, ens castigaran com a nens. ¿Què és sinó l’insult diari cap a la PAH? ¿Què són els atacs constants als estudiants que fan vaga i es manifesten? ¿Què és sinó el retorn a la repressió cap a la dona a través tant de la supressió d’ajudes a la maternitat i la revisió reaccionaria de la llei de l’avortament? Igual que els pares, les elits castiguen al poble només pensant en el seu benefici.

La tele mostra no pas com som, sinó com les elits ens veuen. ¿Qui financia els conglomerats privats de televisió? ¿Qui controla la televisió pública? ¿Com és possible que trobem els mateixos bancs, noms i empreses a totes els grans grups audiovisuals d’Espanya?

Somriu. És com visquéssim a una reserva d’índis i no ho sabíem.

Advertisements

2 thoughts on “¿Com ens veu la televisió?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s