Tancar una època, obrir-ne una altra.


Podem Canviar-ho Tot

Ahir diumenge amb el cant de la Internacional i els Segadors, Iniciativa per Catalunya – Verds va posar punt i final a la seva 10a Assemblea. Diuen els antics membres del PSUC que ha estat la més plàcida de totes i que lluny -molt lluny- han quedat les batalles internes que derivaven en processos d’autodestrucció. ICV, però, ha culminat a Viladecans un procés de renovació intern iniciat a Sabadell fa 4 anys; que va molt més enllà de l’elecció com a co-coordinadora de Dolors Camats. Els eco-socialistes s’han pres molt seriosament les crides de moviments socials i plataformes no-adscrites com ‘Procés Constituent’ per a crear una Syritza catalana.

L’assemblea tenia al davant una tasca titànica: debatre totes i cadascuna de les 1.188 esmenes a la ponència política, resolucions -que en van ser 28-, elecció d’un nou i més reduït Consell Nacional així com els altres òrgans de direcció del partit. A les comissions es podia percebre la tensió entre militants de base -especialment entre els Joves d’Esquerra Verda- i la direcció per a farcir de contingut polític una ponència política que, en orígens, era francament descafeïnada i amb una redacció ‘justeta‘. Les discussions entre esmenes transaccionades (per molt que ho vaig intentar, no se encara què vol dir això) i esmenes rebutjades basculaven entre definir el concepte de capitalisme -¿la crisi és del capitalisme o del neoliberalisme?-, l’ecologia i la nova economia ‘democràtica’ -cooperativisme, sostenibilitat, economia del bé comú- el feminisme, l’autodeterminació…  fins i tot va fer presència l’animalisme. A les comissions, com molt bé explica Merche Negro a la seva particular visió de l’Assemblea, la falta de temps feia caure en cascada les esmenes, fins al punt que algú, en alguna comissió, va cantar ‘línia’ tot esperant que el ponent de torn anunciés que ‘anem per a bingo‘. No va passar, per sort.

Els mitjans, però, no han sabut o no han volgut captar la profunditat dels debats i resolucions. Tots s’han quedat en l’anècdota de la votació de la resolució pel dret a decidir, que és la resolució aprovada amb ‘menys suport’ ja que va rebre 11 abstencions però més de 850 vots favorables de 900 vots possibles. Molts periodistes ja carregaven ahir tarda contra ICV com si aquesta votació haguès anat seguida de l’aparició estel·lar de Manolo Escobar a l’escenari cantant el ‘Que viva España‘ entre aplaudiments i llàgrimes. ¿Què esperar de la nostra Santa Espina Mediàtica tan preocupada en salvar de les flames al mesies de la pàtria eterna?.  Ni una paraula de les resolucions contra el feixisme, contra l’estafa de les preferents, contra Barcelona World, en favor de cultura, en suport dels mitjans de comunicació públics de Catalunya, en suport de l’ensenyament públic, en favor de l’habitatge digne i la dació en pagament, en favor de la creació d’una associació d’empresaris d’esquerres que agrupi aquelles empreses que treballen per l’economia del bé comú, en contra de la gestió privada de l’aigua, en favor de l’autonomia municipal… així fins a 28 resolucions d’alta transcendència política.

780_008_4790346_78e628096377b2c0ddb564f9a41a2531Com a espectador, i en part també partícip d’aquesta assemblea, vaig entendre que ICV, potser sense adonar-se’n, ha tancat una època i n’obre una de nova. La crisi de la política està afectant a tots els partits, però en diferent manera. Mentre la social-democràcia europea s’enfonsa com un gegantí Titànic on la tripulació no només no sap que fer, sinó que exigeix que la orquestra segueixi sonant, i la liberal-democràcia obeeix els dictats de les elits econòmiques; els partits ecologistes i ‘alternatius’ es presenten a la societat com el que són: no pas res nou, sinó un mitjà per a canviar la situació. ICV acaba de presentar-se davant els moviments socials com una eina per a vertebrar un projecte nou, que no és un altre que l’ansiada ‘Syritza catalana’. Van de debò. Arcadi Oliveres a aparèixer per a dir que ‘vostres i nosaltres som el mateix’.  Si algú tenia dubtes sobre la possibilitat de conformar una candidatura única de l’esquerra a les properes eleccions, deu haver rebut el missatge alt i clar. ICV ha assumit que resistir és important, però l’exemple de Brasil, Equador, Uruguai, Grècia… ens demostren que l’única alternativa a la maleïda austeritat és vertebrar l’esquerra i obrir un proces constituent. Alguna cosa deu haver fet bé ICV a la seva Assemblea quan avui José Antich vomita això a l’editorial de La Vanguardia.

Pilar Rahola s’ha cansat de repetir que ICV està molt lluny del projecte del PSUC. Quan ahir a l’estació de Viladecans començava a escriure les primeres notes d’aquest article vaig adonar-me que acabava de ser testimoni d’un fet únic. L’esperit d’aquesta ICV renovada és el de retornar al carrer, parlar amb aquest moviments socials que defensen als qui el sistema no permet cap defensa. Enterrat entre esmenes, cafès, anècdotes i molt cansament, hi havia el record del tret de sortida aquesta assemblea. Els líders d’aquesta renovada ICV -Camats i Herrera- escoltaven a membres i activistes de moviments com la PAH o Units contra Feixisme, entre d’altres. Moviments que agiten consciències i reclamen que la política retorni a les arrels, a l’origen de tot: la lluita al carrer. Em preguntava al tren de tornada a casa si de debò ICV serà capaç o no d’afluixar-se el nus de la corbata i canviar la camisa per la samarreta, és a dir tornar a l’orígen del compromís amb la política. Em preguntava si ICV serà capaç de ser un dels pilars de la renovació del sistema des del sistema agrupant moviments socials i l’enorme descontentament. Vull creure que sí, que podem canviar-ho tot.

Altres apunts sobre la 10a assemblea:

Advertisements

3 thoughts on “Tancar una època, obrir-ne una altra.

    1. Jo vaig sortir-ne molt content i amb la sensació d’haver vist un nou ‘flash’ d’aquest punt d’inflexió que està vivint l’esquerra. Això sí, les bones intencions han de donar lloc a la vertebració d’alguna cosa. L’esperança hi és, la força hi és. Ara ‘a l’atac’ i a per ells. Estem perdent la por, ara sí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s