La sardina de Pontevedra


La Sardina de Pontevedra

He tingut un flash aquest matí entre cafè, galetes, suc i agua. He imaginat per un moment a la Cancellera Alemanya en una punta d’una taula molt llarga. A l’altra banda un Rajoy que, amb aquest sobre-orgull espanyol, ve decidit a demanar una relaxació del límit del dèficit. Tan bon punt fa la sol·licitud, Merkel respon ‘Doncs paguin més impostos i siguin menys corruptes‘. I és que Rajoy és la nostra sardineta que enterrarem ben aviat. El President del Govern és un cadàver polític a qui la tàctica aplicada en tota la seva acció de govern actual i en tota la seva etapa com a mà dreta d’Aznar i membre de la cúpula del PP, no està funcionant. L’habitació on Rajoy deixa que tot es podreixi fins que només hi ha ossos, és plena i la porta no tanca. La pudor de podrit asfixia al carrer Gènova i bona part de l’estatus polític espanyol.

Rajoy sembla sortit del conte de ‘Pere i el llop‘. Ha mentit tantes vegades amb el seu govern durant un any i poc més (pujada de l’IVA, congelació de les pensions, el rescat bancari…), que ningú creu la paraula del president quan diu que els papers de Bárcenas són falsos. A més, per a donar-li encara menys credibilitat, Rajoy va preferir parapetar-se darrera una pantalla de televisió i no acceptar ni una sola pregunta. Si això no fos prou, no hem d’oblidar que dia d’avui encara no s’ha tramés cap querella contra El País o demanda contra Bárcenas. Tot apunta que Rajoy, davant l’acumulació de dades que confirmen l’existència d’una xarxa organitzada de saqueig del diners del Ministeri de Foment, no resistirà aquesta crisi, com us comentava a l’anterior post d’aquest blog. És més que possible que avui a Berlin, Rajoy o algun dels seus assessors, rebi la comunicació de que a Europa hi ha ‘nervis i incertesa‘ davant la pèssima gestió d’aquesta crisi. L’estratègia de l’equip de comunicació de Rajoy és lamentable.

Rajoy i Merkel

A Europa i el món econòmic s’han encès totes les llums d’alarma. El motiu que va provocar la caiguda de Berlusconi fou una combinació de corrupció i pèssima gestió econòmica. ¿Qui diu que això no passarà aquí? L’esclat del cas Bárcenas es dona en el mateix moment en que Espanya es troba en una tempesta perfecta:

Qui al PP cregui que aquesta crisi perfecte (corrupció + conflicte territorial + recessió + Cap d’Estat sense credibilitat) es solucionarà només guardant silenci i esperant que el temps ho curi tot, és que no ha entès res. Espanya amenaça amb la italianització. L’enquesta d’ahir de El Periódico i el sondeig de El País ja indiquen l’esfondrament final del bipartidisme PPSOE/PSOEPP, i la seva substitució per un escenari atomitzat on el PPSOE no suma ni el 50% del vots i IU i UPyD podrien sumar fins a 55 escons. Podríem estar a minuts de l’aparició d’un populista que condueixi tot l’odi que s’està generant envers la casta política i el converteixi en odi a la democràcia de partits.

Ara hauríem de començar a pensar en el ‘dia després‘ de l’enterrament de la sardina de Pontevedra, perquè després del carnestoltes arribarà la Quaresma. ¿Qui podria substituir a Rajoy? ¿Què farem tots els que estem indignats davant del que està passant? ¿Seguirem twittejant fins que ens facin mal els dits, tapats amb una manteta perquè al carrer fa massa fred? ¿Esperarem al maig i, amb l’excusa de recordar el que podria haver estat i no va ser el 15M, sortirem al carrer a celebrar que n’estem farts mentre preparem unes vacances de càmping, les úniques que ens podem pagar?

Si no fem res ¿ens trobarem a un populista o a un tecnòcrata? Mario Monti for Spain wanted.

Advertisements

2 thoughts on “La sardina de Pontevedra

  1. El populisme també podria fer acte de presencia si els actuals mandataris decidissin donar un gir a les polítiques que estan duent a terme. Si es deixen portar aparentment per la voluntat del poble i ´fossin ells mateixos qui netegessin casa seva de la corrupció imperant. Els sacrificis podrien ser monstruosos i els crits ensordidors, amb resultats similars al populisme que s’està gestant més enllà de les càmeres.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s