Escenaris després dels ‘sobres’


319720_523342871039796_1530890840_n

La bomba informativa que va publicar ahir El País i la confirmació per part de diversos beneficiats pels pagaments continguts a les llibretes de Luís Bárcenas, han obert un nou front a Europa. Tota la premsa europea es va fer ressò del que ja és l’escàndol de finançament irregular més gran de la història d’Espanya i possiblement d’Europa. Estem parlant de que tot un president del govern de la 3a 4a economia de la zona Euro, va rebre durant anys pagaments de difícil justificació i de nul·la ètica. Com molt bé deia El Blog Salmón, l’esposa del Cèsar no només ha de ser decent, sinó que a més ho ha de semblar.

L’entrellat de les llibretes de Bàrcenas es podria desfer demà mateix si es publiquessin les declaracions d’hisenda dels presumptes beneficiats demostrant així que eren pagaments legals i pels que van declarar impostos. Però això no passarà. Rajoy, qui donarà les primeres explicacions dissabte, deixarà que el cas es podreixi fins que només hi quedin ossos per a fer sopa. La tàctica habitual del President és amagar-se fins que passi la tempesta, però aquest cop l’escàndol és tan gran que, segons veus oficioses i un rumor que circula per Twitter, la Comissió Europea podria prendre cartes a l’assumpte. ¿Com podria acabar, doncs, l’esclat del cas Bárcenas? Aquestes són les meves hipòtesis:

1. Petita remodelació del govern, recolzada per la majoria absoluta del PP al Congrés

Si la tàctica de desaparèixer d’escena i de deixar que el tema es podreixi funciona, amb una petita remodelació de govern en un o dos mesos Rajoy en tindria prou per a continuar escalfant la cadira de President del Govern. Però el Govern ha quedat molt tocat. Si ahir la reacció a la borsa va ser la caiguda en picat de l’IBEX 35 en un dia on totes les borses europees van pujar ¿què passarà amb la prima de risc i la famosa ‘confiança dels mercats’? Dit d’altra manera ¿es pot confiar en un president que podria haver-se beneficiat de pagaments il·legals de comissions a mode de ‘donacions al Partit Popular’ durant anys? ¿Quina imatge d’Espanya projecta un president que, lluny de donar explicacions des del primer minut i demostrar que tot es fals, s’amaga sota el llit?

La posició en la que queda Rajoy si sobreviu a aquesta crisi és molt dèbil interna i externament. Internament ningú assegura que no li pugui sortir un grup crític a la seva gestió encapçalat per Esperanza Aguirre o Gallardón, cap dels dos implicats en el cobrament de comissions (sorprenentment), que acabi una moció de censura recolzada per part del PP al Congrés i la caiguda de Rajoy. A més de la premsa conservadora tan sols La Razón manté el seu recolzament intacte. Fins i tot La Gaceta s’ha sumat a la festa per fer caure a Rajoy. No oblidem que aquest president dèbil s’enfrontarà tard o aviat al sobiranisme a Catalunya, a la crisi econòmica -que s’agreujarà encara més aquest 2013 segons les previsions- i a la crisi de la monarquia.

Aquest primer escenari sembla que podria desembocar a la llarga en una caiguda descontrolada del Govern a llarg termini si, a l’ombra de corrupció s’hi sumen una o dues crisis institucionals i l’agreujament de les dades de l’atur. I si el govern caigués descontroladament i es convoquessin a eleccions, Espanya es pot convertir en un estat ingovernable.

2. Dimissió ordenada del govern i nou govern tecnòcrata.

Itàlia és el nostre mirall. No perdem de vista que fins ahir, el principal problema de la UE eren les eleccions italianes que són a la cantonada. Avui la caiguda del govern espanyol podria ser una realitat en mesos o setmanes i la UE no es pot permetre un focus d’inestabilitat a la 3a 4a economia de la zona Euro. La UE podria estar ja moviment fitxa per a provocar la caiguda de Rajoy i la seva substitució per un govern tecnòcrata ‘a la italiana’ recolzat per la majoria absoluta del PP i l’abstenció del PSOE.

Aquesta ‘solució italiana‘ només sortiria bé si es fa ràpid, és a dir: si com a màxim d’aquí a l’estiu Rajoy és escombrat i substituït per un tecnòcrata escollit pel Parlament, però “recomanat” per la UE. El perill que té aquesta jugada és evident: ¿estan els ànims de la població per a suportar un govern imposat per la UE? ¿Quina posició prendran els altres partits, PSOE inclòs? ¿El Rei té prou força per a convèncer als partits de la necessitat d’un govern tecnòcrata a la italiana?

3. Dimissió desordenada del govern i eleccions anticipades

Dels tres és possiblement el pitjor escenari. Si El Mundo i El País continuen publicant escàndols de corrupció, l’ambient es pot tornar encara més irrespirable. El problema és que podrien quedar coses per sortir a la llum, no més del cas Bárcenas, sinó també del Noós -on la pròpia Infanta Cristina podria ser imputada- o l’origen fosc de la fortuna personal del Rei publicat pel NY Times. Sense oblidar els casos de corrupció coneguts i tots els que es deuen estar investigant.

Si Rajoy es veu obligat a dimitir per una pèrdua de confiança del Parlament (moció de censura impulsada pel seu propi partit), la convocatòria d’eleccions seria inevitable. Si fem cas a les enquestes PP i PSOE es desplomen, IU i UPyD recullen el que perden els dos partits i l’abstenció arriba a xifres històriques. A partir d’aquí, tot seria imprevisible: el PSOE entraria en convulsió i coma davant una caiguda històrica, el PP es dividiria evidentment en dos faccions (moderats i liberals) i ja veuríem què passaria amb CiU o PNV davant un escenari que seria nou i on els partits ‘hegemònics’ durant la nostra llarga transició (1976-201?), perdrien aquest paper en favor de formacions que aposten per un canvi de règim polític.

El Govern Rajoy podria estar ferit de mort.

Tan sols una actuació ràpida i contundent podria frenar una escalada d’esdeveniments que ens portés a algun dels 3 escenaris que us he descrit. ¿És possible que Rajoy aturi el cop sense veure’s perjudicat ni ell ni el seu govern? A no ser que demà mateix publiqui les declaracions de l’IRPF de tots els beneficiats pels sobres des de l’any 2007, el President podria estar condemnat. El primer en caure, però, podria ser Montoro. Luís Bárcenas va acollir-se a l’amnistia fiscal per a declarar 11 milions d’euros, tot i haver-hi una investigació oberta, fet que Montoro va negar assegurant que l’amnistia no ho permetia.

Advertisements

2 thoughts on “Escenaris després dels ‘sobres’

  1. Igualment, si no es ingovernable ara, ho serà d’aquí dos anys…

    PErcert, som la quarta economia de la zona euro…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s