I si demà s’acabés ‘la transición’?


espiritu-transicion_EDICRT20121112_0001_3

Imaginem-nos-ho: Un efecte dominó de dimensions mai vistes abans provoca la caiguda dels líders de PP, PSOE i CiU, arrossegats per la marea d’aigua podrida de la corrupció i una pèssima gestió de la crisi. El Rei, per la seva banda, acaba esquitxat pel ‘Cas Noós’ i es veu forçat a abdicar en el seu fill, el nou Rei Felip V de Borbó. La Transició sembla que arriba al seu final, però ¿Què faríem? ¿Algú ha escrit algun pla?

Amb aquesta premissa els periodistes Isaac Rosa i Javier Gallego han publicat dos articles on, a mode de conversa periodística d’allò més interessant, plantegen com de desenvolupada està l’alternativa al sistema actual, el sorgit de la Transició. Des del pessimisme d’Isaac Rosa, que veu a l’alternativa sense més repercussió que la que donen les xarxes socials, fins a l’optimisme de Javier Gallego, qui veu l’alternativa vertebrada però no encara cristal·litzada; vull donar la meva visió i resposta a l’article d’Isaac Rosa i Javier Gallego.

El 15M, com sempre he mantingut des d’aquest blog, va ser el punt de partida per la creació d’un nou moviment de canvi social. La resposta dels partits majoritaris va ser el menyspreu i la repressió. No van entendre que el canvi ja era visible. A partir d’aquí comença un canvi que, per molts de nosaltres, està sent massa lent. ¿Per què? A diferència de Grècia, on el canvi el representa Syriza, a Espanya els partits són búnquers on l’entrada de noves idees és impossible. Només així s’entén que un fòssil com Rubalcaba dirigeixi al PSOE cap a l’abisme. Sigui dit, el millor que pot passar ara mateix per a la consecució del canvi és, precisament, que Rubalcaba esfondri del tot al PSOE i que, o bé es dissolgui o bé es refundi de dalt a baix amb noves cares, noves idees i, sobretot, les finestres ben obertes. El mateix passa al PP. Rajoy té davant seu un escàndol de corrupció de proporcions mai vistes i que pot convertir-se en un procés de voladura de tot el partit. Aquí passa el mateix, però a un altre ritme. El PP correrà el mateix destí que el PSOE mentre romangui en mans de qui ho està ara.

A l’altra banda trobem els partits beneficiats pel 15M de manera directa o indirecta. IU a Espanya i ICV-EUiA o Compromís a Catalunya i País Valencià, poden prendre l’espai que avui ocupa el PSOE si, com molts creiem, acaba per esfondrar-se. A la dreta, UPyD amenaça amb fer el mateix amb el PP. A Catalunya la cristal·lització del canvi crec que és més ràpida que a Espanya. ERC encapçala aquest canvi per segona vegada a la seva història (la primera for als anys 30) i amenaça amb menjar-se l’espai de CiU com ho va fer Macià amb la Lliga Regionalista de Cambó al 1931. CiU, encara que no ho sembli, està patint un incendi intern del que veiem poc més que algunes columnes de fum. La corrupció, els pactes a Madrid i, especialment, el sobiranisme com a motor de un canvi social i polític a Catalunya, estan trencant la pacífica coalició que tant ha participat en la deformació de la democràcia en benefici propi.

¿El canvi serà, doncs, un partit polític? Jo crec que no o al menys ara no. El canvi de paradigma ja és aquí, la mentalitat social ja ha canviat, el que es necessita ara és trobar a uns líders que pugin canviar el panorama polític. Aquí UPyD porta una certa avantatge, però Rosa Díez és encara avui massa antipàtica per a molts votants de centre i dreta. ¿Per què? Doncs perquè porta dècades a la política i es necessita algú nou. A l’esquerra, en canvi, trobem alguns candidats com Alberto Garzón a IU qui, d’una vegada per totes, s’hauria de presentar com a líder de la formació en substitució de Cayo Lara. Un rostre jove, però amb una immensa experiència política i econòmica podria ajudar a prendre l’espai electoral del PSOE.

El que sí ens pot passar és que, de cop, Joan Carles I abdiqui sense previ avís. Llavors ¿què? ¿Existeix un moviment republicà de l’envergadura del de 1931? ¿Acceptarà la població a Felip V? Aquí és on sóc pessimista. Els Republicans Espanyols segueixen sent pocs i mal avinguts i l’únic territori predominantment republicà sembla ser Catalunya, però per a trobar la ‘República Catalana’. El Republicanisme no té rostre, o té programa i no té idees i, com també va passar al 1931, no te una vertebració transversal. Recordem que el moviment republicà al 1931 era més gran que l’actual i no va saber crear aquesta ‘nova Espanya’.

Els símptomes de ‘final d’era’ són visibles per tots, com molt bé apunta Isaac Rosa: corrupció, la Familia Reial viu en una fossa sèptica,

No ens queda més remei que fer molt, molt soroll. Hem de ser perseverants perquè el canvi arribarà. ¡I tant si arribarà! Crec que ens falta paciència als que volem un canvi real, més llibertats, més transparència i uns polítics realment honestos. Hem de recordar a diari que el sistema està podrit i caducat. Hem de recordar a diari que el canvi del sistema en cap cas podrà venir de dins del sistema. El ‘Pacte anticorrupció’ que Rajoy vol tirar endavant amb PSOE i CiU té la mateixa credibilitat que un pacte contra la màfia impulsat per Al Capone. Hem de recordar a diari que n’estem tips de que polítics corruptes ens escupin a la cara i hem de recordar-nos a diari que l’esfondrament social, econòmic i polític complet d’aquesta ‘España de la transición’ es, ara mateix, una simple qüestió de temps.

Sigueu pacients, companys, sigueu pacients.

Advertisements

2 thoughts on “I si demà s’acabés ‘la transición’?

  1. Falta que aquests nous aires vagin prenent les regnes dels actuals partits. La transició té lloc en l’interior de les diverses formacions i s’expressa a les urnes, transvassant-se vot des de CIU a ERC i des d’ERC a les CUP, des del PSOE a IU i des del PP a UPYD. El relleu és lent, però es va produint. La llàstima que sigui en conseqüència d’una maleïda crisi que s’allarga i no per evolució en la sobrietat. Per aquest motiu el futur és molt incert i encara poden sorgir algunes alternatives que meteòricament es situin al nivell de les anteriors.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s