La justícia (no) és igual per a tots


Duran i Lleida

La justícia (no) és igual per a tots. D’això no en tinc cap dubte, ni entenc perquè en teniu dubtes vosaltres. El cos legislatiu espanyol és, possiblement, un dels més garantistes d’Europa. Tot delicte o falta té el seu reflex en una llei on s’explica el seu càstig d’acord amb la gravetat del delicte o falta comés. Fins aquí tots d’acord.

El que no és igual per a tots és tracte dels jutges o l’aplicació d’aquest cos legal, tan garantista en alguns aspectes. És cert que per tal d’evitar un judici i des-saturar els jutjats espanyols, es va introduir la figura del ‘pacte entre les parts. Si ambdues parts arriben a un acord, el judici s’evita i tots contents perquè s’estalvien el, moltes vegades, mal tràngol. Però, ¿és aplicable aquest sistema a tots els delictes? Segons el Fiscal General de l’Estat no hi ha hagut tracte de favor amb el cas Pallerols i s’ha aplicat aquesta figura que beneficiava a totes dues partes.  En canvi, jo no conec (i si m’equivoco, si us plau feu-m’ho saber) que cap lladregot de ‘baixa intensitat’ hagi pogut pactar amb el jutge el retorn d’uns diners robats (100€, 200€, una gallina, un cotxe o el que sigui) a canvi d’evitar la presó. Com és natural, s’aplica la llei.

Cas PallerolsAixí ens trobem davant el cas Pallerols, on uns molt honorables espavilats van robar -com ells mateixos han admès- 388.000€ d’uns diners públics que s’haurien d’haver destinat a la formació d’aturats. Segons la portaveu d’Unió Democràtica, el partit al que pertanyien aquests molt honorables, el van fer servir per a comprar mobles ‘pel partit’ sense que ells ho sabessin. És a dir, que el Tot Poderós Cap d’Unió Democràtica, aquell que fa saltar i pujar càrrecs al seu plaer i que dirigeix UDC com si fos la seva masia particular, veia aparèixer mobles, làmpades, cadires, quadres… com bolets sense saber res. Clar. Aquí el pacte entre les parts és un insult a la ciutadania. Aquesta justícia sostinguda sobre un text legal impecable i que, quan es tracta de gent normal com vostè, estimat lector, o jo és ràpida i implacable, es converteix en un dinosaure lent i pesat. L’Estat, davant gent com vostè o jo, és implacable en reclamar deutes, multes o controlar les entrades i sortides del seu compte corrent. Els mitjans per a controlar la corrupció i el frau, per tant, hi són.

El Cas Pallerols s’acaba amb un tranquil·litzador ‘Aquí no ha passat res‘. Pagats 388.000€ els acusats poden tornar a casa tranquils, a gaudir diners que no s’han pogut demostrar i a passar la seva vida rient de tots nosaltres perquè, a diferència i vostè i de jo, tenien un carnet polític i coses a callar. No trepitjaran la presó en la seva vida perquè la justícia davant la corrupció d’alta intensitat té un comportament totalment previsible: Primer un bon cos d’advocats ofega en burocràcia a l’aparell judicial, retardant el procés 10, 12, 15 anys a l’espera de que prescrigui o s’arxivi. Si això no funciona, s’ha d’intentar el pacte de bona voluntat, i evitar el temut judici. En el cas Pallerols hagués estat de conseqüències imprevisibles: veure a Duran i Lleida declarant com a testimoni era una foto de ‘portada del segle’. I si arriba el judici i se’ls condemna ¿per què tenim l’indult? Un bon indult a temps, com en el Cas Turisme o en el cas dels Mossos torturadors, evita que ‘els nostres‘ passin el mal tràngol de veure’s a la presó com un lladregot qualsevol. L’indult s’ha transformat en una màquina de perdonar delictes a polítics corruptes i banquers estafadors. La garantia nacional de que un corrupte mai pagarà pel seu delicte.

Duran i Lleida, el polític que més lliçons de decència cristiana ens ha vomitat a la cara, i Unió Democràtica són la viva imatge de l’anomenada ‘Casta Política‘. Un grupuscle fosc i transversal que apareix per sobre i al marge del sistema judicial i moral que regeix tota democràcia. Aquesta casta, que és tan petita com putrefacta, viu al marge de la llei, ho sap i ja no li importa que es noti. Preparem-nos, doncs, per a veure com el Cas Pallerols marca un terrible precedent que pot acabar amb una cascada de corruptes ‘pactant’ el retorn de quantitats ridícules a canvi d’evitar la presó pel gravíssim delicte de corrupció. A la presó, que hi vagin els que roben gallines, carteres o cotxes.

M’hi jugo un pèsol a que l’embargament de la seu de CDC, sumat al retard que acumula tot el procés, servirà com a pagament davant el possible delicte de finançament irregular d’aquest partit. Temps al temps, si no ho evitem abans.

Advertisements

One thought on “La justícia (no) és igual per a tots

  1. La Justícia es classista i afavoreix a aquells que poden pagar els millors advocats i fiances, exonerant als grans crims econòmics per sobre de els petits furs, amb penes que mai son proporcionals a la quantitat econòmica del delicte.
    Bona la foto barretinaire del Duran!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s