Previsions pel 2013


2013

Primer post de l’any i primeres previsions per l’any que avui comença. En línies generals crec que el 2013 serà un any inusualment distret tant en l’àmbit català i espanyol com internacional.

1. Catalunya – Espanya

El Mundo - Portada 2 de gener de 2013

La caverna porta diverses setmanes agitant el fantasma de la intervenció a Catalunya. Avui el seu mitjà més difós, El Mundo, desgrana una enquesta on’rotunda majoria’ d’espanyols demanen el cessament d’Artur Mas com a President de la Generalitat. Aquest fet podria ser alguna cosa més que una amenaça, fet del que ja us vaig parlar fa uns dies.

Deixant de banda titulars que expressen més desitjos que accions reals, el 2013 serà l’any de la negociació per a la consulta tenint ben clar que l’horitzó és, sense dubtes, aquesta consulta. ¿Què veurem? Crec que tindrem una bona dosi de joc brut (per les dues bandes, no ho dubteu), histèria i poca negociació política. Ambdós interlocutors s’hi juguen el seu futur polític. Les pressions seran constants i les amenaces cridades des de la caverna mediàtica podrien estar a l’ordre del dia. Tanmateix, si l’Estat adoptés una actitud massa bel·ligerant cap a la consulta, el pas del ‘no’ al ‘sí’ podria ser massiu.

Sentirem a parlar de federalisme, confederació i, sí, recentralització. El que és segur és que nn el tema català, la mà esquerra serà més que necessària.

2. Crisi i convulsió social

El pacte CiU-ERC viurà el pagament del primer peatge molt aviat. Durant la negociació dels propers pressupostos de la Generalitat ERC haurà d’assumir, com a soci prioritari del govern, una retallada de quatre mil milions d’euros. També és cert que ERC ha proposat la recuperació d’alguns impostos i creació de nous, així com un augment de la fiscalitat per a les rentes més altes. Crec que aquesta negociació serà el primer punt de fricció entre unes bases d’ERC i la seva actual direcció política. No ens estranyi si tornem a veure a ERC manifestant-se en contra d’allò que aproven com a govern.

espana-destino-tercer-mundoA nivell espanyol la situació serà més greu encara. El PP instal·lat en el talibanisme de la majoria absoluta té dues dates assenyalades al calendari en color vermell fluorescent. La primera data és el pagament dels interessos generats pel deute sobirà espanyol, aquell que paguem entre tots. Aquest any vinent l’estat necessitarà la bonica xifra de 207 mil milions d’euros per a finançar la despesa corrent. ¿Conseqüències? En el pitjor dels casos tornarem a veure la famosa prima de risc a 600 o 700 punts i Espanya demanant el rescat al FMI. En el millor, Espanya aplicarà una altra bateria de retallades i pujades d’impostos tot i haver assegurat que no se’n farien. Això es porta a la segona data: la negociació dels pressupostos generals de l’estat on amb rescat o no, el govern es traurà de la màniga més i més retallades. Si això hi sumem la més que possible arribada als 6 milions d’aturats a Espanya, la convulsió social estarà servida. Haurem d’estar atents al carrer a partir del mes de març.

No oblidem debats encara pendents que poden afegir més llenya al foc del descontent social: la reforma de la llei de l’avortament (que traslladaria la legislació espanyola a 1984), la ja segura reforma de les pensions i la ‘llei de transparència’ que pretén desmantellar competències dels ajuntaments per a entregar-les a les diputacions.

3. Política internacional

Election Rallys in Berlin germanyLa cita més important electoral a Europa el proper any 2013 serà la cita que els alemanys tindran amb les urnes al setembre de 2013. Cap enquesta deixa clar si la CDU, partit de Merkel, repetirà com a llista més votada i si podrà fer coalició amb els social-demòcrates o si aquests optaran per pactar amb els Verds o també amb Die Linke. Alemanya, com a estat membre de la UE més important, pot viure un gir històric cap a l’esquerra i cap a l’ecologisme si es confirma una pujada històrica de la coalició verda. El soci actual de la CDU-CSU, la liberal FDP podria desaparèixer de l’escenari polític. Sense marxar d’Europa, Itàlia viurà també un procés electoral que podria agreujar encara més la seva crítica situació. Si es confirma el pitjor escenari i Berlusconi torna al govern, Itàlia podria enfonsar-se en l’espiral de deute grec. I parlant de Grècia, aquest és el seu any final. ¿Sortirà Grècia de la zona Euro? Tot apunta a que Grècia és un cas insalvable i que requerirà sortir de la unió monetària per a recuperar-se, però ¿com repercutiria això en la economia europea?

Els Estats Units, per la seva banda, s’enfronten a un dilema històric. Tots hem sentit a parlar els darrers dies del seu ‘abisme fiscal‘. Doncs bé, tot i que sembla que s’ha evitat el mecanisme automàtic que activaria una pujada general d’impostos i una retallada històrica de despesa, el debat final s’haurà de produir abans de l’estiu. Allà es posarà negre sobre blanc i Obama haurà de convèncer als republicans de la necessitat de pujar impostos a les classes més adinerades. Si no s’aconsegueix, l’abisme fiscal nord americà podria tenir conseqüències nefastes a l’economia mundial, ja que els Estats Units entrarien de nou en recessió al 2013-2014. Sense marxar d’Amèrica, no podem treure l’ull d’Argentina i la nova amenaça de corralito que viu ara per ara i que podria fer caure a la tot-poderosa ‘dama de negre’ Cristina Fernández de Kirchner. Argentina viu avui pujades de preu del 23% anuals. Veneçuela s’enfronta a una possible era post-Chávez, ja que les notícies de la salut del President no són, avui per avui, gens positives.

A Àsia haurem de tenir la mirada sobre tres estats. Primer la Xina ¿serà aquest el primer any en que el gegant asiàtic començarà a patir la seva primera crisi econòmica des dels anys 60? El segon Corea del Sud. El petit gegant asiàtic podria iniciar, ara sí, un apropament amb l’estalinista Corea del Nord propiciada pel seu jove nou líder. Això sí, tinguem molt present que una reunificació coreana a l’estil alemany és, simplement, impossible. Per últim, Japó, estat que recentment va tornar a girar a la dreta i que encara la segona dècada amb l’economia estancada però amb símptomes de recuperació.

4. Altres temes

Bicing-BarcelonaLa ciutat de Barcelona viurà dos fets importants. El primer serà la consumació del pacte CiU-PSC pel que queda de legislatura i que inclourà tant els pressupostos com el full de ruta fins al 2015. El segon serà la reforma del Passeig de Gràcia i la Diagonal, ambdues reformes polèmiques ja que no compten amb el recolzament de tot el Ple Municipal ni de les associacions de veïns. En l’entorn ciclista l’any 2013 serà l’any de la nova normativa per a bicicletes, que comptarà amb la prohibició de circular per les voreres. Tema sempre polèmic a la ciutat.

Culturalment vull destacar que Barcelona viurà dos festivals de música que apunten a ser històrics. El Primavera Sound, que tot i l’amenaça de marxar de la ciutat a causa del 21% d’IVA, vol ser el millor festival de música de la història. El segon, els 20 anys del Sonar que ja avui compten amb dos grans de la música electrónica: els pioners Kraftwerk i els reis de l’electrònica Pet Shop Boys.

Sense Jocs Olímpics ni mundials a la vista, l’àmbit esportiu es centrarà en la designació de la capital dels jocs de l’any 2020. Madrid ho torna a intentar per 4a vegada amb molt poques possibilitats. Tot apunta a que serà Tokio la capital dels Jocs de 2020, enllaçant amb la recuperació econòmica de la que us parlava anteriorment.

Advertisements

2 thoughts on “Previsions pel 2013

  1. Ja ho va anunciar junqueras abans de votar favorablement per la investidura de Mas que ERC estaria a qualsevol manifestació contra les retallades. Tot i aquests nous impostos i pujades d’alguns altres no hi ha més possibilitat que la tisora a curt termini.

  2. Has assenyalat molt bé els tres punts candents d’enguany: eleccions alemanes, negociació de la consulta i pressupostos!
    Jo hem conformo amb que Merkel perdi, dels pressupostos i de la consulta no n’espero pas res de positiu
    Jo h

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s