CiU-ERC: El Pacte de les càpsules


Artur Mas - Oriol Junqueras

Fumata blanca.

Catalunya tindrà un nou govern, un altre tripartit. Aquest, però, serà entre CDC, UDC i ERC. La novetat històrica, més enllà de la gestió política i social, és la consulta per a la independència de Catalunya que queda fixada per a fer-se al llarg de l’any 2014 amb la possibilitat d’una pròrroga d’un any si el context ho requereix. Carod Rovira riu.

El pacte és històric, perquè per primera vegada a la història de l’Europa occidental es decidirà en referèndum dues possibles independències: la d’Escòcia i la de Catalunya. La darrera vegada que va succeir una cosa semblant va ser als 90 amb les Repúbliques Bàltiques i, molt abans, Noruega -independitzada de Suècia al 1905- i Finlàndia -independitzada de Rússia al 1917-. En el cas català, i com destaquen molts mitjans, el procés secessionista tindrà els següents passos:

 • Declarar al Poble de Catalunya com a ‘sobirà’, tot fixant el principi del camí.
 • Aprovar la llei de consultes que permetria al govern de la Generalitat convocar el referèndum.
 • Obrir un procés de negociació amb l’Estat per a pactar la consulta.
 • Crear el Consell per a la Transició Nacional que assessori al govern.
 • Abans del 31 de desembre de 2013, el govern i ERC hauran de tenir tots aspectes socials, econòmics i socials per a poder convocar la consulta al 2014.
 • En una data indeterminada de 2014 es celebraria la consulta.

Adeu, Espanya - Batllori

Ara, al menys, hi ha camí. El camí serà tortuós, difícil i complicat i preparem-nos per a veure ben aviat editorials de la caverna demanant ja l’aplicació de l’article 8 de la Constitució o un assalt de la Guàrdia Civil. Tinc la impressió que la campanya anti-catalana que vàrem patir catalans i espanyols, pot quedar en res. L’únic ‘però’ que hi trobo al pacte és que tant CiU com ERC hagin convertit la consulta, demandada per una bona part del poble de Catalunya, en un fet polític. Ni les CUP, ICV o PSC que, a la seva manera, també estan d’acord en dur a terme una consulta han estat consultades. Mal inici en aquest aspecte, perquè la consulta no és cosa de dos, sinó de tots els partits fins i tot dels que diran ‘no’.

El pacte té una segona part, que no és altre que veure governar a dos partits que històricament no es poden ni veure. El mèrit d’aquest pacte el té Oriol Junqueres, qui ha convertit ERC en un partit social-demòcrata. Li reconec que ha estat molt hàbil forçant a una CiU en minoria a acceptar propostes com la taxa bancària, la recuperació de l’impost de successions o l’euro-vinyeta, entre d’altres. Avui Esquerra no és un partit tan netament d’esquerres com ho podia ser amb en Carod-Rovira, sinó un partit que li ha pres a un PSC en caiguda lliure l’espai de la social-democràcia.

La possible consulta obre un temps històric nou, interesantíssim i explosiu i tenim la sort de ser-ne testimonis des de la nostra percepció, sentiment i opció de vot personal.

El pacte de les càpsules.

Artur Mas i Oriol Junqueres tenen ara el mandat de governar a una Catalunya en transició cap a alguna cosa. No sabem si la consulta donarà com a resultat una independència o un federalisme. Ara mateix això és el futur més llunyà imaginable. El que serà present un cop baixi l’eufòria serà el dia a dia, serà la crisi, serà l’atur i seran de ben segur les retallades. ¿Serà capaç aquesta ERC renovada i convertida en partit social-demòcrata de la Catalunya en transició de fer entendre al seu electorat que al gener s’haurà d’aprovar una nova retallada històrica? ¿Com d’intensa serà l’abraçada de l’ós que CiU farà a ERC? Estic desitjós de veure el vot d’ERC davant la nova petició de compareixences al Parlament davant la presumpta corrupció signada per tots els partits, excepte la CUP. ¿Tornarem a patir veure a ERC tapar les vergonyes a CiU? I el més important ¿Serà capaç Junqueras de ser soci de govern i cap de l’oposició a la vegada? Ho veig molt complicat i seria repetir els errors del Tripartit (2003-2010). A més Joan Herrera (ICV) no li ho posarà fàcil.

Per això aquest és el pacte de les càpsulesUn govern on cada nova mesura es presentarà com una pràctica ‘mono dosi’ que CiU i ERC hauran d’explicar als seus votants. No hi haurà cap macro llei com la vergonyosa ‘llei òmnibus‘. Tot es dividirà en trocets digeribles i explicables. Serà divertit veure a Francesc Homs intentant explicar a les seves bases (ja sabeu: Godó, Abertis, Patronal, Circulo Ecuestre…) la re-introducció de l’impost de successions, l’euro-vinyeta o les taxes a les nuclears, als dipòsits bancaris. També serà divertit veure a Oriol Junqueras explicar als seus votants que han recolzat una retallada de 4.000 milions d’euros al pressupost i que aquesta afecta, de nou, a la sanitat, l’ensenyament i els serveis públics en general.

Aquí és on, més enllà de la consulta, Mas i Junqueres demostraran si són els estadistes que diuen ser o simples funcionaris de partit. En tot cas, és Artur Mas qui té la paella pel mànec. Si ERC no s’empassa ‘les mono dosis‘ que CiU li té preparades, serà CiU qui amenaçarà amb trencar el govern i posar en perill la consulta, perquè la consulta ara és un simple apartat en un pacte de govern.

Passi el que passi, però, el ‘Pacte de les Càpsules‘ durarà poc. Hi hagi consulta al 2014 o no, la legislatura té una data de caducitat real: l’any 2015, quan es convocaran segur noves eleccions. No oblidem que si l’Estat Espanyol es tanca en banda i recòrre al Constitucional la nova llei de consultes, l’única opció que tindrà el govern serà la convocatòria d’eleccions prebiscitàries. Però per això, encara falta molt.

Advertisements

2 thoughts on “CiU-ERC: El Pacte de les càpsules

 1. De moment ERC s’ha negat a que Felip Puig dimiteixi i CIu ha posat un impost als bancs sabent que el Govern central ja l’havia vetat.
  Vull veure com queda el Govern i, sobretot el pressupost de 2013 amb la retallada de 3.000 milions (si es que CIU compleix la seva paraula i accepta tots els impostos que ERC li ha imposat, que sino serien 4.000)
  El millor de tot això es que han aixecat unes expectatives tan grans a tan curt plaç que, si el 2015 no lliguem gossos amb llonganisses en una Catalunya rica i plena no els votarà ni sa mare. Sit and wait

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s