Nazis per tot arreu


Star Trek 'Patterns of Force'

Estem rodejats per nazis, ¿no? A jutjar per les vegades que arribem a escoltar referències nazional-socialistes per parlar de l’actualitat, vivim rodejats de deixebles del III Reich. Lluny de causar-nos repugnància, no pas per denunciar les actituds ‘feixistes’ existents a la nostra societat, sinó per edulcorar una ideologia que defensava l’assassinat de races com a via per a la revolució social; cada cop s’apunten més i més polítics, periodistes i intel·lectuals a la moda de titllar de ‘nazi’ a qualsevol actitud nacionalista i/o de dretes i/o contraria als seus propis ideals o dogmes.

No parlaré del que va fer el nazisme a Europa, o de l’oblidat l’stalinisme a la URSS (els extrems es toquen, om ja sabeu), perquè tenim suficients llibres al mercat sobre el tema. Intento entendre què porta a algú com Paco Vázquez, ex-alcalde de La Corunya, a dir que el sistema d’immersió lingüística és comparable a la segregació marcada a les Lleis de Nuremberg. Què porta a Pedro J. Ramírez a twittejar ni més ni menys que Sieg Heil mentre al Camp Nou es fa un mosaic amb la senyera? ¿Què porta a algú a qui considero ‘centrat‘ com Antonio Basagoiti a dir que ‘Bildu actua com un partit nazi‘? ¿Com arriba un comunicador de la talla de Miguel Ángel Rodríguez a qualificar de ‘nazi’ al Doctor Montes o parlar del ‘trpartit’ com a règim ‘nacional-socialista’? O encara pitjor ¿què porta a tot un partit polític com UPyD, el PP i part del PSOE a entrar en aquest joc de l’estupidesa infinita?

La llunyania que provoca el que Espanya hagués estat un país on els feixistes, a diferència d’Alemanya, Holanda o Itàlia, van guanyar la guerra, ens ha portat a no analitzar o ni ser capaços d’entendre el nazisme. A Espanya no s’ensenya correctament la barbaritat que fou no només el nazisme, sinó qualsevol dels altres règims totalitaris de l’Europa dels anys 20 fins als anys 40, simplement perquè els llaços entre Franco i Hitler són massa evidents. La transició no ho va corregir, al contrari es va limitar a enterrar-ho. La visió social espanyola del nazisme es va fonamentar en l’edulcoració televisiva i cinematogràfica especialment dels anys 50 i 60, quan a les pel·lícules de guerra no hi havia una sola gota de sang. Mai a Espanya ha existit res semblant a la visió que l’Alemanya d’avui i, per extensió, els estats de la Vella Europa tenen d’aquella època. Espanya va ser un refugi de nazis com León Degrelle i és un ‘oasi’ de tolerància per a aquells que neguen l’holocaust i segueixen admirant el terror racial.

Quan algú que, per molt de dretes que pugui ser, té un nivell intel·lectual suficient com per a entendre les diferències entre l’Alemanya Nazi i la Catalunya, l’Euskadi, els Estats Units d’avui o qualsevol altre territori d’avui en dia; i tot i així ho titlla de nazi, està cometent un insult a la historia imperdonable. No cap al poble al que titlla de ‘nazi’, sinó cap a tots aquells que van patir l’horror nazi, la persecució política i l’aplicació de les lleis racials de Nuremberg. ¿És que potser l’holocaust és comprable a la immersió lingüística? ¿És que fer un mosaic al Camp Nou és comprable a la trobada del Partit Nazi a Nuremberg de 1933?

Considero que és legítim estar en contra de la immersió o de qualsevol altra postura política. Naturalment, en democràcia tot és opinable. Però estar permanentment intentant desprestigiar a l’adversari polític escampant l’adjectiu ‘nazi’ als quatre vents, és una vergonya imperdonable i que sense dubtes hauria d’estar perseguida penalment. De fet a Espanya la negació de l’holocaust és delicte, segons la doctrina ‘Friedman’ de 1991 del Tribunal Constitucional, un delicte, però per desgràcia poques vegades s’aplica. Potser si s’apliqués la llei i es terminés amb l’incomprensible tolerància cap al nazisme i el feixisme que infecta encara la societat espanyola, no utilitzariem tan a la lleugera l’atribució nacional-socialista.

Aquí a Espanya, l’ús del terme ‘nazi’ és l’expressió més burda i ridícula de la desesperació en el debat democràtic, i només retrata a qui l’utilitza com, en el millor dels casos, un cretí integral. L’adjectiu ‘nazi‘ no sembla significar la barbaritat que la història constantment ens recorda, sinó un simple desprestigi cap a una idea política. Això és trivialitzar l’horror. Utilitzar tant a la lleugera el ‘nazisme’ ens porta a un edulcorament d’aquesta nefasta ideologia, i el que és pitjor encara, a reduir una de les més abominables ideologies que ha patit la humanitat a una qüestió folklòrica, a més de triturar qualsevol intent de fer un debet seriós i profund d’idees.

Advertisements

2 thoughts on “Nazis per tot arreu

  1. Sembla que la gent de per aquí encara no té prou coneixement de l’anomenada “llei de Godwin”, ni de la fal·làcia “ad Hitlerum”.

    A efectes pràctics, això es pot resumir així: el primer que en un debat o polèmica esmenta Hitler o el nazisme sense que el tema tractat hi tingui cap relació perd el debat per incompetència dialèctica.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s