Cap a un nou enfrontament europeu?


La Borsa de Frankfurt am Main

Després de les eleccions i d’una espiral de feina considerable, he optat per marxar uns dies a Freiburg, Alemanya, a visitar a un amic i practicar una mica la llengua autòctona. Allà no m’he pogut estar de copsar l’ànim d’una societat jove i universitària davant la crisi europea, i comparar-la amb la situació que em vaig trobar el darrer cop, al 2011 quan vaig fer una estància més extensiva. Hi he trobat diferencies? Sí i les vull desgranar al blog durant aquests dies.

A Alemanya la crisi és encara llunyana econòmica i geogràficament, però no tant com al 2011, quan a Espanya no podíem ni ensumar la maledicció que suposaria el retorn del PP. A la pregunta “creieu que la crisi arribarà a Alemanya?” La resposta és simple: és clar! Però no pels motius que hem conegut al sud d’Europa. De fet consideren que ja està arribant, ja que aquest any per exemple el pagament de les pensions s’ha vist afectat pel pagament a Grècia d’un altre crèdit multimilionari. Sí, amics. A Alemanya creuen que la crisi que ells comencen a patir és culpa dels països del sud i no pas d’uns vells coneguts nostres, els mercats, que fan i desfan les polítiques governamentals com volen.

Te el seu punt curiós que aquí al sud d’Europa, tots estem convençuts que la culpa dels nostres problemes és l’aplicació de la política d’austeritat dictada per l’encarnació del mal, Àngela Merkel. Són Mekel i el seguidisme dels polítics espanyols els responsables de tot. ¿Infantil, oi? Doncs sembla que aquesta és l’opinió més recorrent a premsa, tertúlies i debats. A Alemanya, com dic, no és pas gaire diferent. Els seus problemes són culpa dels ‘pobres‘ del sud als qui, per la seva incapacitat de gastar sense endeutar-se, han d’entregar directament milers d’euros en forma d’impostos. Curiosament, com dic, el funcionament de les ajudes que entrega el govern alemany als bancs és el mateix que aquí. El govern entrega diners als bancs alemanys a un 1% d’interès i aquests, al seu torn, el venen en forma d’inversió en deute públic al 6% (aproximadament). És la mateixa operació que es va donar amb Grècia o Portugal i en les que el govern espanyol o francès hi van participar. Dit d’altra manera: el compte enrere per a que el govern alemany comenci a injectar diners públics al bancs alemanys a canvi de res, com a Espanya, Itàlia o Grècia, fa estona que va començar. Però allà la culpa no serà “d’Alemanya“, com diem aquí, sinó dels PIGS.

Com és possible que uns i altres es donin les culpes mútuament d’un problema que realment té un culpable que no és ni Alemanya, ni el sud d’Europa? Hem de recordar que tant aquí com a Alemanya, els mitjans de comunicació són propietat de grups empresarials recolzats per bancs i societats de capital risc i, per cert, d’una forma molt més forta que a Espanya. Poden, doncs, criticar als seus canals l’actitud despòtica amb la que els bancs exigeixen més i més diners als governs europeus a canvi de res? Naturalment no. La seva tasca avui sembla ser el fabricar una irrespirable cortina de fum a través de la qual sigui impossible veure que l’autèntic responsable de la crisi no és ni Alemanya, ni Grècia, sinó un sistema bancari i de compra-venta de deute sobirà malaltís, abusiu i sense controls.

Com alguna vegada he defensat des d’aquest blog, l’objectiu final d’aquesta crisi és simplement fer saltar pels aires l’euro i amb ell aquest oasi de llibertat, progrés i benestar anomenat Unió Europea. No. Ni la culpa de la nostra crisi és d’Alemanya, ni la propera crisi que viurà Alemanya i molt possiblement aquests estats europeus que anomenem ‘del nord’, són culpa dels estats catòlics del sud i Irlanda. Tan infantil és una actitud com l’altra. Potser ha arribat el moment d’alçar la veu allà i aquí i tallar aquest germen d’odi que, poc a poc, ens injecten els mitjans aquí i els injecten els mitjans allà preparant el proper gran enfrontament nacional europeu. Com si a la història europea dels darrers 150 anys no n’hi haguéssim tingut prous.

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s