Sabadell: La vergonya de la corrupció


Segons es van coneixent detalls del cas Mercuri, cada cop sembla més una trama de novel·la negra que el funcionament d’un Ajuntament premiat l’any 2010 com al més transparent de l’any. Sabadell avui entra a la negra història de la corrupció a Espanya i apunta que el cas Pretòria podria quedar com un joc de nens.

Sembla que tot va començar l’any 2010, el mateix any en que l’Ajuntament de Sabadell era premiat com el més transparentUn anònim va fer arribar pistes a Iniciativa per Catalunya de Sabadell sobre una trama organitzada de cobrament de comissions a canvi de llicències urbanístiques. Aquell mateix any un misteriós robatori d’ordinadors i documents relacionats amb la presumpta trama, va acabar amb una denúncia a la Fiscalia anti-Corrupció. S’inicien dos anys d’investigacions, telèfons punxats… que desemboquen en la irrupció dels Mossos a l’Ajuntament de Sabadell i de Montcada i Reixac.

¿Estic sorprès? En absolut. Sóc sabadellenc de naixement i barceloní d’adopció, i fa molts anys que els rumors de corrupció eren un secret a crits. Algunes de les coses que revela avui la premsa espanyola i catalana eren conegudes a la ciutat, però semblaven tafaneries de veïna. La rumorologia popular no s’equivocava i la pudor a podrit no era una tafaneria, ha resultat ser ben real. Manuel Bustos, l’Alcalde de Sabadell, President de la Federació de municipis i aspirant a President de la Diputació de Barcelona, dirigia el PSC no només de Sabadell, sinó de tot el Vallès Occidental Sud, amb mà de ferro i com si fos el seu cortijo i Sabadell la seva finca. Hem sabut que aquesta trama reclamava a les constructores 120.000 d’entrada i un 3% en metàl·lic per a poder aspirar als concursos públics. Aquestes comissions anaven directament a les butxaques de càrrecs polítics i empresaris.

La vergonya de la corrupció a Sabadell fa temps que es projectava sobre la ciutat i aquest cop sembla confirmar-se. Ara, als sabadellencs han de saber què espera a la seva ciutat, si quedarà en mà d’una gestora -com ha demanat Carme Garcia, líder d’ICV a Sabadell– o si es mantindrà un pacte en minoria entre PSC i PP com fins ara. El que sembla inevitable és la caiguda en desgràcia de l’alcalde de Sabadell qui sembla disposat a lluitar com cap altre polític per a demostrar la seva innocència.

En el fons vull que Manuel Bustos, Carme Capdevila, Paco Bustos i tots els altres imputats i detinguts siguin innocents. Vull que ho siguin per a poder creure que a la ciutat on vaig nèixer hi havia polítics a l’alçada i no pas ‘arribistas’, corruptes, ‘cutres’ i oportunistes que van creure que Sabadell era la seva finca particular i que ells i els seus amics ‘mereixien un premi’. Vull que siguin innocents per a seguir creient que la ciutat on vaig néixer, d’on són els amics de tota la vida, era governada per aquella majoria silenciosa de polítics honestos, i no pas per aquella minoria de polítics pestilents i putrefactes que veuen la política com una forma d’enriquir-se. Vull creure en la política i vull creure en la justícia, per això vull que en el cas Sabadell la justícia corri per a demostrar la innocència de tota la tropa detinguda i imputada. Si es demostrés el contrari, el nom de Sabadell quedaria tacat durant molt de temps com quedarà tacat l’honor de la família Bustos, tot i que aquest punt fa molt de temps que m’importa molt poc.

Advertisements

One thought on “Sabadell: La vergonya de la corrupció

  1. El problema no és que algú s’hagi embutxacat un 3% o un 50. El problema sabadellenc i de la majoria de localitats és que de la nit al dia hagin duplicat la superfície edificada en tan pocs anys. Els diners ens els podran tornar. La terra ens costarà una mica més.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s