Les claus del 25N


Queden ja molt pocs dies per a les eleccions. Pràcticament no queda res per afegir. Els partits esgoten els darrers moments i debats sense saber ja com està impactant la seva campanya en la ciutadania. Queda ara per veure com afectarà el seguiment bastant més gran de la campanya als resultats del 25N. Us proposo un passeig per algunes preguntes que em desperten els partits passada, gairebé, la campanya

CiU: Majoria absoluta o fracàs

Llegia fa uns dies a VoxPopuli.com, un mitjà on line de tendència liberal molt interessant, que el lideratge d’Artur Mas del projecte sobiranista que vol protagonitzar CiU pot quedar molt tocat, quan no mort, si no s’assoleix la majoria absoluta. Lluny de l’eufòria del CEO, cap enquesta dona la possibilitat de que CiU aconsegueixi arribar o superar al 68 escons. Fins i tot s’observa una lleugera tendència a la baixa per culpa de l’augment de la intenció de vot cap a ERC. Segons algunes dades, el 35% dels indecisos (que són prop d’un 20% del total de votants) no saben si votar a CiU o a ERC.

Considero que si Artur Mas no només no aconsegueix l’absoluta, sinó que perdés ni que fos un son escó, la seva figura i el seu projecte quedarien tocats. És evident que la jugada era aconseguir la majoria absoluta, però l’excés d’eufòria -sumat a una ridícula tendència d’Artur Mas de parlar de si mateix en tercera persona, com Aida Nizar- pot haver desmobilitzat al votant independentista per a votar, convençut de la victòria convergent, a ERC.

PSC: Entre un desastre i una catàstrofe

La campanya del PSC ja només pot ser qualificada de despropòsit i l’actuació de Pere Navarro de lamentable. El PSC no té ganes de guanyar les eleccions, però tampoc ha donat la sensació de tenir cap intenció d’intentar-ho per a poder perdre amb dignitat. El paper de Navarro al debat de TV3 sembla haver acabat d’enterrar al PSC. Ara mateix el partit dels socialistes s’enfronta a dos abismes, un més gran que l’altre.

El primer és la possibilitat de perdre escons, però conservar la segona plaça del Parlament. Debilitat, sí, però Pere Navarro seguiria sent el Cap de l’Oposició. S’obriria en aquest cas un pou fosc i humit del que el PSC podria sortir si obre ja un procés de refundació i redefinició. El segon cas seria la catàstrofe que algunes enquestes contemplen. No només perdre escons (algunes parlen de fins a 13, passant de 28 a 18 o 15), sinó la segona plaça del Parlament o fins i tot la tercera en favor del PP i ERC, empatant o quedant molt a prop d’ICV-EUiA. En aquest cas s’obriria l’abisme i, potser, el final del PSC obrint-se la seva escició entre el PSOE-Cat i el Partit Socialdemòcrata Català.

PP: La qüestió és no baixar

Alícia Sánchez-Camacho ha perdut la llum i la frescor del 2010. Colpejada la seva imatge per la crisi i per uns pactes amb CiU que no semblen haver-li reportat res, el PP de Catalunya s’enfronta amb un problema: els seus votants seran suficients per a mantenir els 18 escons? Quants en marxaran cap a Ciutadans? I quants estan desenganyats per una nefasta gestió de Rajoy de la que ara se’n compleix un any?

El PP de Catalunya, lluny de crisis històriques com la que pot patir el PSC, pot ser el primer símptoma de que el cercle prodigiós de Rajoy i del canvi del PSOE cap al PP es pot estar acabant.

ICV-EUiA: Ser el referent de l’esquerra

Les expectatives d’ICV-EUiA han anat augmentant des de l’inici de la campanya. Si en un primer moment parlaven una tímida pujada dels 10 escons actuals als 11 o 12, avui les enquestes reflecteixen una pujada que pot ser espectacular i situar a ICV als 14-16 escons. La única opció que seria una catàstrofe seria perdre un son escó, escenari que alguna enquesta dona. Si això passés, el lideratge de Joan Herrera quedaria tocat de mort, però sembla que aquest escenari és difícil.

Amb la vista posada en les eleccions municipals de 2015 a Barcelona, on ICV-EUiA iguala en intenció de vot directe al PSC, un bon resultat el 25N seria una injecció d’autoestima en el partit de Joan Herrera.

ERC: Recuperar els vots perduts al 2010

Oriol Junqueras no té marge de maniobra. O bé recupera bona part del vot perdut al 2010 (quan va perdre 10 escons en favor de CiU, SI i Reagrupament) o ERC tornarà a la foscor de les crisis internes. Junqueras s’ha posicionat en un espai on mai fins ara havíem vist a Esquerra Republicana: el centre esquerra català que fins ara ocupa el PSC.

Tot apunta a que ERC serà el soci del nou govern que durà Catalunya cap al referèndum d’autodeterminació, a canvi de recolzar més i més retallades. La diferència per a ERC i la seva capacitat d’intervenir al nou govern dependrà del seu resultat el 25N. I, sobretot, si queda o no com a 2a, 3a o 4a força política al parlament.

Ciutadans: Concentrar el vot anti-independentista

Ciutadans ha fet una campanya on el gris no hi té cabuda. Albert Ribera ho deixa ben clar a les falques de ràdio: o em votes, o estàs amb els independentistes. Les enquestes, que apunten a una duplicació dels resultats de C’s, han afegit pressió a Albert Ribera. Si es compleixen, Ciutadans serà una peça a tenir molt present al proper Parlament i un gran obstacle pel nou govern CiU+ERC en el seu camí cap al referèndum d’autodeterminació. Però si conserva els 3 escons o puja molt poc, serà difícil evitar una certa sensació de derrota. El paper de Ciutadans, però, és una incògnita. Fins ara ha pactat amb ICV-EUiA moltes mocions contra les retallades, però ¿ho seguirà fent a la propera legislatura o s’aliarà amb el PP i PSC per a fer un front espanyolista?

Solidaritat: Limitar-se a sobreviure

L’efecte ‘Laporta’ s’apaga. Els votants de SI al 2010 van votar més les 6 copes del Barça que el contingut polític del partit, avui aquest referent no hi és i SI sembla que s’esborra. Lopez-Tena ha fet una campanya tan grisa i faltada d’idees, com agressiva, proba del nerviosisme que es deu respirar a SI. Si Solidaritat surt del Parlament, s’haurà de recolzar en els ajuntaments, on hi té moltes alcaldies, per a sobreviure.

CUP-AE: O ara, o mai.

Si les CUP entren amb 1 escó per Girona, com els hi donava a la meva porra electoral, i també amb 3 escons per Barcelona, protagonitzaran la gran sorpresa de la nit. Però les CUP ténen el problema més gran de tots a partir del dia següent a les eleccions. Les CUP-AE es presenten en una mescla de petits partits i plataformes d’ultra-esquerra (com la Lliga Internacionalista) i sense experiència de govern, més enllà de petites alcaldies i regidors a algunes capitals de comarca. Tots sabem que aquests partits acaben per patir les contradiccions del poder on com l’assoleixen, per això les CUP-AE tindran el paper més difícil de tots, perquè tard o aviat hauran de començar a pactar i a jugar a la democràcia; i aquí sabrem si les CUP estaven preparades o no per a entrar el Parlament.

Advertisements

3 thoughts on “Les claus del 25N

  1. Molt d’acord amb l’anàlisis. El paper hàbil, trampós i manipulador exigint al poble català una majoria dient que és per avançar al sobiranisme, però que serà per continuar retallant. L’únic que no comparteixo és les expectatives que li dones al PP, ja que crec que mantindrà els resultats. I el comentari més fluix el de SI, revisa’l, crec que només va treure uns 50 regidors i només va guanyar una alcaldia. Felicitats!

  2. La incògnita sobre els resultats continua, sobretot després d’aquella “casual” filtració d’uns informes policials sobre els comptes de Mas, que lu han permès jugar la carta del victimisme presentant-ho com un atac de “Madrid” contra “Catalunya”.

    Molt oportuna la publicació d’aquests informes una setmana abans de les eleccions. “Cui prodest?”

    Sabent que els seus incondicionals són capaços d’empassar-se això i molt més, el “messies” encara podria treure majoria absoluta…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s