Els 300+1 intel·lectuals


Em va agradar llegir que 300 intel·lectuals espanyols van signar un manifest demanant una evolució federal d’Espanya per a trobar un millor encaix de Catalunya a l’Estat. Però reconec que Pedro Almodóvar, Elvira Lindo, Javier Mariscal o Mario Vargas Llosa entre d’altres, arriben massa tard. Els federalistes catalans, entre els que m’hi he sumat durant molt de temps, els esperàvem al 2005 quan als catalans, federalistes o no, ens donaven bufetades diàriament i es recollien firmes contra Catalunya per Terol, Soria o Sevilla. Deixa entreveure si el gest dels 300 federalistes persegueix animar a Espanya a una renovació, o bé si temen quedar-se sols amb aquests espanyols de raça que es colpeixen de nou el pit com a legionaris, mentre deixen entre veure el seu desig de veure als tancs creuant la Diagonal.

És innegable que a Espanya es mou alguna cosa a les portes de les eleccions del 25N. Determinar quina cosa es mou, ja és més complicat. El gest dels federalistes espanyols és molt positiu i no hem de caure en els motius que esgrimeix la Vedette Convergent a La Vanguardia, on sembla expressar més un odi racial ‘als de fora’ahir eren els musulmans, avui els espanyols federalistes, a qui nega el dret a opinar, i demà poden ser ¿els alemanys? ves tu a saber-, que una comprensió de que a Espanya també hi ha qui entén, a la seva manera, el que passa. L’error del manifest és, potser, la seva evident filiació política, posicionada a favor del PSC-PSOE i en contra de CiU. És com si realment creguessin que aquesta onada comença i acaba amb CiU i Artur Mas o que tot és un simple fet econòmic. De fet una de les signants, Elvira Lindo, ho creu realment. Gran error en l’anàlisi, sense dubtes.

Però no tothom està d’acord amb aquest plantejament de modernitzar l’estat espanyol i transformar-lo en una entitat federal. De la mateixa manera que el nacionalisme català tanca files al voltant del “Espanya ens roba“, el nacionalisme espanyol tanca files al voltant d’una idea comuna: “No a l’autodeterminació dels catalans“. I punt. Alguns dels signants del manifest dels 300 es troben alineats amb aquesta segona ‘línia editorial’ del nacionalisme espanyol. Parlo de Vargas Llosa o Felix de Azúa, que també han firmat un segon manifest, aquest més desconegut i organitzat per Nicolás Redondo Terreros, i en el podem trobar, a més del polifacètic ídol de la FAES, a Albert Boadella, Álvaro Pombo o Joaquín Leguina. Aquest segon manifest gira al voltant de la idea que sembla unir el nacionalisme espanyol: si la Constitució diu ‘això‘ ¿qui són els catalans per a voler una altra cosa?.

Els manifests, tant el dels 300 intel·lectuals com el de Nicolás Redondo, demostren que l’onada sobiranista és vista amb certa preocupació des de allò que anomenem des de Catalunya com ‘Madrid‘. La resposta és, però, equivocada ja que no hi ha el menor indici d’autocrítica i ambdós consideren a aquesta onada independentista una obra de Convergència i Unió. Realment aquesta onada ha agafat al President a contrapeu, tot i estar pujat a ella amb la taula de surf i el neoprè de colors. És aquesta miopia aguda que sembla patir la intel·lectualitat i els ambients polítics de Madrid quan miren Catalunya, és la que els va fer creure que l’Estatut era una distracció de Zapatero i no un pas endavant de Catalunya en el seu autogovern; o que el boicot comercial a Catalunya no tenia cap importància; o que la Sentència del Constitucional contra l’Estatut era una simple ‘adaptació’ a la Constitució, mentre l’Estatut andalús mantenia paràgrafs que a Catalunya eren inconstitucionals i Alfonso Guerra es descollonava en públic.

L’onada independentista transcendeix l’establishment polític català, que encara demanava reformar el pacte autonòmic. Espero que la intel·lectualitat espanyola, que ha demostrat ser tan aguda i en el passat, sigui capaç d’entendre que no estem davant d’un caprici d’Artur Mas, ni de CiU, ni de TV3, sinó davant d’un trencament amb la Constitució i que aquesta reforma federal, potser, arriba massa tard.

Advertisements

One thought on “Els 300+1 intel·lectuals

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s