Catalonia is not CiU!


Mirant les notícies de TV3, un ciutadà informat (com jo me’n considero) té la sensació que un dia l’informatiu obrirà amb dos titulars únics que centraran l’actualitat informativa de la tele pública catalana:

  • Els grams, color i aroma de la caca de Leo Messi amb la samarreta del Barça, valorats en directe per un Lluís Canut extasiat.
  • I que Artur Mas per fi ha caminat sobre les aigües i ha sanat la ceguera a un socialista.

I és que, senyors, el panorama és desolador a la televisió pública en general. Televisió Espanyola està segrestada per la dreta mediàtica, la que es dedica a buscar encara bascos del desert d’Afganistan, i TV3 està en mans del Grupo Godó en un monopoli de la informació que fa que TV3, La Vanguardia i 8tv facin girar l’actualitat al voltant d’un Artur Mas omnipotent i omnipresent.

Quin espai queda a l’esquerra i als partits ‘minoritaris‘? Únicament l’espai de les xarxes socials. És aquí on ha entrat amb força una campanya que, en un principi semblava anònima, però que finalment s’ha conegut que és obra dels Joves d’Esquerra VerdaCatalonia Is Not CiU. Les reaccions no s’han fet esperar. El hashtag #CataloniaIsNotCiU bull a twitter i a Facebook s’acosta als tres mil seguidors. La premsa de tots els colors polítics valora com el lema suma sensibilitats d’esquerres des de la pròpia ICV fins a les Joventuts Socialistes de Barcelona.

La campanya Catalonia Is Not CiU no ha agradat gens, com era d’esperar, a la caverna mediàtica convergent. Potser és el primer entrebanc seriós que s’han trobat en l’afany dels convergents per a associar Catalunya i els catalans amb les sigles CiU. És el vell estil de Pujol. Només hem de destacar que Artur Mas en un acte pre-electoral de CiU va demanar una ‘majoria absoluta per a Catalunya‘. Només per declaracions del Molt Honorable com aquesta, la campanya ja val la pena.

Comunicativament és innegable que aquesta campanya ha associat un dels lemes històrics de les Joventuts Nacionalistes de Catalunya (Catalonia Is Not Spain) amb un sentiment que s’estén entre l’esquerra, que CiU s’apropia de nou de Catalunya. Però el lema també ha estat vist com a negatiu des de certs sectors interns de l’esquerra catalana per considerar-lo una ‘campanya en negatiu‘. Personalment no crec que sigui el cas, considero que té un toc d’ironia que ha connectat molt bé amb l’esquerra catalana. Haurem de veure en tot cas si ICV s’ha precipitat apropiant-se una campanya que semblava ben bé sortida de la societat civil. S’ha de dir que ICV ha renunciat a incloure-hi el seu logo o capitalitzar la campanya.

Sigui com sigui, Joves d’Esquerra Verda han escalfat una pre campanya que, fins ara, era avorridíssima i amenaçava amb fer caure a l’electorat en una apatia buscada a partir d’avorrir al ciutadà a base de notícies que giren únicament al voltant del rostre del Molt Honorable. Hem de felicitar-los, doncs, per haver aconseguit com a mínim comunicar a través de les xarxes una idea que no és altra que Catalunya és una societat plural, i que els catalans -al contrari del que vol fer creure aquesta TV3 irreconeixible i convertida en un pamflet propagandístic- no són del Barça, Convergents i amb un compte corrent a la Caixa. Catalunya és molt més que una comparsa al voltant d’un president fracassat que ha trobat en l’estelada una distracció ideal.

Advertisements

4 thoughts on “Catalonia is not CiU!

  1. La pre-campanya com a tal no existeix. Aquí està sortint el president que milita casualment a CIU i és candidat a les properes el.leccions, venent-nos la seva habilitat per encapçalar el projecte sobiranista. Simplement això. Com a mandatari que és actua i a més ho fa a la perfecció. Campanya no n’hi ha cap. Hi ha menys propostes que mai. Ahir a l’entrevista amb Jordi Évole va quedar claríssim. Davant del qüestionari que li va realitzar va venir a dir Mas que tot continuaria igual. Amb independència o sense, la política que està portant a terme el partit governant seria la mateixa. Descaradament perque ja no importa a l’electorat dividit entre sobirania o continuar a Espanya. Una feina de molts anys que veu la llum en la pitjor de les versions.

  2. Estic molt d’acord amb la teva crítica: m’alarma sempre veure com CiU s’apropia de Catalunya, el concepte, que inevitablement implica una psicologia al darrera. I amb la independència, si bé les polítiques serien les mteixes com observa en Daniel, aconseguirien més fàcilment fer una assimilació entre el que vol el partit el el que vol Catañunya (si Catalunya pensés, clar).
    Aquesta campanya del Catalonia is not CiU no la coneixis, però m’encanta i ho trobo esplèndid. Ara bé, és complicat d’anar frenant la força de CiU a l’hora de defensar el que és millor per Catalunya, perquè el nacionalisme treu molts rèdits.

  3. […] To much media outside Spain, Mas and his party are really seen as the force pushing for independence, but within Catalunya it is very different. A campaign was started by the eco socialists, using the familiar black and yellow, to point this out. In the lead up to the elections there were stickers, t shirts, posters of the following, written in English for the benefit of those outside of Spain: Catalonia is not CiU! […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s