Desmuntant les ‘chemtrails’


Una de les meves  aficions és l’observació del cel diurn i nocturn. Sóc aficionat a la meteorologia i a l’astronomia i fa temps que trobo gent que parla del fenòmen de les chemtrails (esteles químiques) mostrant gran preocupació pel tema. Una conspiranoia que arriba a Catalunya i a Espanya amb molta força. El passat cap de setmana es va celebrar a Barcelona la primera manifestació contra les ‘chemtrails’. ¿Preocupació pel tema? o ¿més aviat són les ganes de molta gent de sentir-se Agente Mulder por un día?

Què són (pressumptament) les chemtrails?

Es tracta d’una teoria que afirma que les línies que veiem al cel a diari són en realitat fumigacions controlades per a fer-nos mal, variar la meteorologia, extendre malalties… no es sap del cert perquè el secretisme és part del plà ocult. Per desgràcia les chemtrails, com tots els mites, tenen una base real i denunciada. Durant els anys 50 al mitjà-oest dels Estats Units es van dur a terme expermients de fumigació controlada d’arees poblades amb bacteris i altres elements patològics. Anys més tard aquests experiments es van repetir durant la guerra del Vietnam. Un episodi molt fosc i vergonyós de la guerra freda.

Fa aproximadament una dècada a l’epicentre de les conspiranoies mundials, el sud-est i mitjà oest dels Estats Units, el periodista William Thomas  va documentar  testimonis que afirmaven que després de veure estranyes esteles, el clima i les collites canviaven i ells enmalaltien. Els Americans, reis en crear conspiracions governamentals, van començar a registrar chemtrails a tots els cels dels Estats Units. Els partidaris de les chemtrails afirmen que ‘el govern’ ens fumiga diariament.

A casa nostra el fenómen comença a arribar amb força. Aquest cap de setmana el blog Chemtrails Catalunya ha estat al top 10 dels més llegits en català. No és casualitat. A Barcelona es va celebrar la primera manifestació anti-chemtrails de l’Estat i el programa de ràdio ‘Milenio 3’ en va parlar llargament (per cert, trient credibilitat al fenòmen). En aquest blog s’afirma que el passat dia 8 d’octubre vàrem viure una ‘fumigació massiva i ens ensenya fotografies que proben aquest fet. Aquesta n’és una.

¿Què són aquestes esteles? ¿Per què formen quadrícules? Analitzem-ho amb una mica de rigor meteorològic.

Es confonen chemtrails amb contrails o simples núbols.

Barcelona, Catalunya i la Península Ibérica es troben en una zona de l’atmosfera anomenada Cinturó Anticiclònic Sub-Tropical que s’exten per sobre del tròpic de Càncer des del sud dels Estats Units fins al Sud-Est Asiàtic, passant per la Península Ibèrica i el Mediterrani. Aquesta zona és meterològicament molt estable i es caracteritza per tenir molts dies de bon temps. Exemple: A Barcelona (640 mm) plou gairebé igual que a Hamburg (770 mm), però a Hamburg ténen molts més dies de pluja que a Barcelona, on tot es concentra en 2 o 3 mesos a l’any. Això provoca un l’estancament de l’atmosfera i poca circulació d’aire a totes les capes. ¿Què passa quan tenim molts dies seguits d’anticicló? L’estancament atmosfèric provoca que es formi un nubol de contaminació a sobre de la ciutat causat pels fums dels cotxes i vaixells, i a més altura les esteles de condensació dels avions duren molt més temps.

El que veiem en aquesta fotografia és simplement tot un seguit d’esteles de condensació d’avions (contrails) que segueixen les rutes comercials habituals de les aerolínies. ¿Per què estan en forma de quadrícula? ¿Per fumigar-nos d’una manera més efectiva? No. Simplement perque depenent de la destinació, prenen una ruta o una altra, tan sencill com això. Si voleu, podeu seguir en temps real en la web RadarVirtuel la posició de tots els avions que sobrevolen Europa.

Hi ha qui afirma, però, que els components químics amb els que ens fumiguen van, precisament, en el combustible dels avions. La meva resposta és taxativa: no hi ha cap proba que ho demostri. Pero ¿què diuen els forums conspiranoics?

A aquesta foto es pot veure, segons l’autor del blog ‘Chemtrails Catalunya’, que això és una chemtrail químic ¡¡que emet microones!! Potser en lloc de fer-hi fotos, jo hagués aprofitat per a escalfar-me el café! Molts d’aquests conspiranoics confonen diverses vegades simples núbols alts (cirrus, cirrustrats i cirrocumuls) habituals en els cels del planeta des de fa milènis, amb chemtrails. El núbol de la foto és un simple cirrostratus stratiformis.

Un altre fenómen que els conspiranoics donen com a proba de les chemtrails són les iridiscències dels núbols (coloracions). La coloració dels núbols és un fenòmen registrat des de fa segles i es produeix quan els cristalls de gel que formen els cirrus, descomposen la llum del sol en l’espectre de colors, donant lloc a l’aparició dels halo, el doble Sol o el ‘sun dog’. Quan la llum del Sol passa per les gotes de pluja, es forma l’Arc de Sant Martí (o arc iris). ¿La pluja també és química, doncs?

Els Chemtrails canvien el clima

Aquesta és l’altra gran teoria en que es basa la conspiranoia. Els partidaris dels chemtrails creuen que amb avionets es poden dissoldre les pertorbacions o crear situacions climàtiques molt extremades.

Podem trobar exemples com aquest, on s’asocien les pedregades de Lleida del 22 de juliol amb les antenes de telefonia mòbil instal·lades al llarg de la via de l’AVE, les quals provocarien el canvi de temps. Segons l’autor, les pedregades són més fortes des de que es van instal·lar les antenes. La memòria meterològica és molt dolenta i tendim a oblidar aconteixements passats o magnificar-los -tothom diu que ‘abans’ els hiverns eren més freds, quan segueixen sent igual de freds-. Tot i que la pedregada de juliol de 2012 a Lleida va ser històrica, en el passat n’hi ha hagut d’altres i en el futur en tornarà a haver-hi i no ténen res a veure amb cap avio.

Creure que l’home pot dissoldre una pertorbació amb avionets és una autèntica bestiesa. Però els chemtrailers creuen que no i ens ensenyen aquesta comparació del cel de Lleida els dies 17 i 18 de març de 2012, proba de que quan ens ‘fumiguen‘ el cel és diferent. Un cop més la ignorància fa de les seves. Com he dit al principi de l’article, masses dies d’anticicló provoquen estancament atmosfèric. Això és exactament el que es veu aquí: un típic cel anticiclónic de finals de l’hivern. He volgut anar a veure quina situació meteorológica hi havia els dies 13, 14, 15, 16 i 17 de Març de 2012. I, efectivament, el 17 de març s’havien encadenat 10 dies seguits d’anticicló.

Per als que no entengueu aquests mapes, us explico que són esquemes on es representa el comportament atmosfèric a 5500m d’alçada (550hPa), on la ‘H’ i el color groc-taronja són altes pressions (anticiclons) i la ‘T’ i els colors verd-blau, baixes pressions (pertorbacions). El dia 18 va iniciar-se un canvi de temps, el que significa que  aumenta la circulació d’aire a les capes altes i es dispersa la contaminació. Per això a la foto de sota el cel és més blau, sense oblidar que els núbols que s’hi veuen (els típics de ‘cotó’) són preludi del canvi d’un temps que va arribar el dia 19 per la tarda en forma de plujes i tempestes a la zona de Lleida.

La falàcia dels Chemtrails

La globalització ha portat coses increibles. Però per desgràcia també ha portat aquesta falàcia que neix de la mateixa ignorància que porta a algú a creure que el matrimoni gay va portar l’huracà Irene a Nova York. Els chemtrails, aquests ‘Expedientes X’ del tot a 1€, són una falàcia molt fàcil de combatre. Només amb una mica de ciència és possible tirar per terra aquesta fantasia. Ningú ens està enverinant l’aire des d’un avió. Ningú està intentant canviar el clima o desfent pertorbacions.

Si tornèssim a mirar el cel com el veien i el veuen pagesos i ramaders, descobririem que els núbols ens donen informació sobre canvis de temps: pluja, vent, periodes secs o humits… i no pas histories delirants. Estem tan pendents de mirar a terra, que hem oblidat mirar el cel i entendre’l.

Només espero que la propera vegada que algú us parli de chemtrails us prengueu trenta segons en recomanar un bon llibre de meterologia i d’observació del cel o seguir algún programa de divulgació científica com ‘Escépticos‘ o ‘El Temps del Picó‘.

15 thoughts on “Desmuntant les ‘chemtrails’

 1. Hòstia..! quin text més divertit i més poc cohesionat, ara tinc una miqueta de pressa, però espere tindre després un lloc, per a desacreditar-te com es mereix esta panotxada d’article. i per favor no parles en nom de la ciència, per què li crees un greuge comparatori on evidencies les teues fortes carències en fonaments científics, i la prova està en el “popurri” o barreja de conceptes inconnexes que vomites a este escrit…

 2. JO he vist esteles expandirse, i després ¿son cirrus? Quant deixen de ser contrails per ser cirrus? hi ha evolució o un punt determinat on se separa?

  1. 1. L’atmosfera és variable i dinàmica i les seves condicions són varibles i dinàmiques.
   2. Els avions produeixen vapor d’aigua en la combustió del seu fuel.
   3. Depenent que les condicions atmosfèriques del moment, el vapor d’aigua es pot congelar o no i si es congela i es converteix en cristalls de gel, pot durar més o menys temps.

   Llavors tot depen de les condicions d’aquell moment. Com comento a l’article, hi ha dies de calma anticiclònica en que les esteles duren i duren hores i hores. Si hi ha vent a l’alçada en la que està l’estela s’expandeixen, es corven… si no hi ha vent, queden petites. Però, com a tals les esteles dels avions no es converteixen en cirrus, perquè no són nubols, sinó estels d’avions o ‘contrails’.

   ¿Per què quan veiem moltes esteles al cel, també veiem cirrus? Perquè els cirrus, especialment a la tardor, hivern i primavera, són núbols que es formen quan hi ha aire fred al voltant dels 5500m i 7000 metres, on es troben els cirrus.

   Aquí teniu més informació sobre com identificar les esteles de condensació dels avions
   http://www.alpoma.net/tecob/?p=5363

 3. Molt bó, de veritat. Però em quedo amb la teoria conspiratoria. Tu saps lo bé que es viu pensant que tot és culpa de Madrid i res de la màfia convergent? Doncs aquí el mateix. Vull una veritat absoluta i si pot ser patriòtica i quant més absurda millor, deixa’t de racionalisme si us plau.

 4. Doncs això no m’aclareix fenòmens com que de que al cap de uns cinc minuts de passar un avió que deixa aquest tipus d’esteles, el cel estigui serè, sense cap núvol.

 5. T’ha faltat pulir el tema de les faltes d’ortografia, noi… Ho hagués llegit amb més credibilitat…

 6. Vas de cientifico y riguroso y sinceramente me ha parecido un poco patética tu forma de defender lo indefendible. Podría ir párrafo por párrafo desmontando tus vaguedades y falacias, pero me quedo con esto. Los chemtrails no existen desde ahora, se han usado desde las guerras del siglo XX, otra cosa es que como tú no vivías te creas que el mundo empezó a existir contigo.

  Si tu no puedes ver la diferencia entre nubes de toda la vida y nubes modificadas y alteradas, no puedo ayudarte.

  Mira la documentación y las fotos de época en este enlace

  http://todoestarelacionado.wordpress.com/2012/07/07/chemtrails-un-plan-multidisciplinar/

  Y documentos de aplicación de la geo-ingenieria por parte de Estados, hay a patadas, amén de empresas que directamente ofrecen sus servicios de fumigación.

  http://www.aoml.noaa.gov/hrd/hrd_sub/sfury.html

  Tan solo tienes que quitarte la venda y pensar por ti mismo. En ese momento, lo que veas será tuyo y de nadie más.

  1. No voy de científico. Digo bien claro en las primeras lineas que soy un ‘meteórologo aficionado’.

   Segundo punto: Si para demostrar teorías conspiranoides me muestras otro blog conspiranoide, por supuesto que tendrás razón. He cogido fotos de ese blog (o semejantes) y he intentado explicar el porqué de un cielo cargado de estelas y uno azul. Es parte de la dinámica atmosférica. Está explicado en el párrafo ‘Los chemtrails cambian el clima’ con mapas de la agéncia meterológica alemana (DWD) y previsiones de aquellos días. La atmosfera cambia, es dinámica y caótica y las condiciones que propician la lluvia hoy, pueden cambiar y propiciar la acumulación de contaminación y estelas de condensación mañana.

   Por cierto, ese blog mezcla con una ligereza increible fotografías de las batallas aereas de la II Guerra Mundial en Italia con los chemtrails.

   La geo-ingeniería existe, pero ninguno de esos experimentos ha funcionado o se ha demostrado su éxito más allá de un ámbito muy local. Por ejemplo, en Estados Unidos se estan probando máquinas que generan nubes de vapor de agua para aumentar la humedad a rás de suelo. Pero incluso a esa pequeña escala la geo-ingeniería no puede resolver el problema energético y el de transporte de agua (porque en el desierto agua hay más bien poca). La pregunta es: para qué gastar tanto dinero y tantos recursos manipulando el clima, si es mucho más económico gestionar bien el agua y desarrolar mejores sistemas de riego. Por muy ‘Montsanto’ que seas, si puedo gastar 1$ ¿Para qué voy a gastar millones en algo que no se si funciona?

   Una variante del experimento que me citas fue usado en la Guerra del Vietnam para reforzar los monzones y provocar, así, que el Viet-Cong, que abanzaba a pie por la selva, no pudiera hacerlo. Pero no hay ninguna evidencia que esos bombardeos a las nubes sirvieran para nada, porque los monzones de por sí abocan candidades ingentes de agua al suelo. El experimento se cerró precisamente porque se demostró que no daba ningún fruto.

   La teoría de las chemtrails me parecen absurdas, como digo: ‘conspiraciones del todo a 100’. ¿Para qué fumigar a nadie desde un avión mezclando no se qué cosas en el fuel de los aviones, pudiendo hacerlo a rás de suelo a través de la gasolina de los coches? Me parece un tema de lógica, logística y simplicidad. Y casi siempre la explicación más simple y más lógica es la correcta.

   Por eso afirmo que las chemtrails son pura ficción.

 7. Gracias por tu respuesta. La geo-ingeniería existe, eso no lo vamos a discutir. Las razones de por qué fumigan, o mejor digamos esparcen determinadas sustancias, es lo dificil de desentreñar. Hoy mismo en Madrid había estelas persistentes encima de ciudad con una duración nada común, además se iban haciendo más grandes y a la hora todo el cielo estaba con una neblina brillante de los más tranquilizadora. No soy ni siquiera meterologo aficionado y sé que mi punto de vista y mi percepción es subjetiva y seguro que en parte erronea, pero me puedes explicar porque hay estelas que desaparecen mientras que otras crecen y crecen pasados los minutos? Y no me digas que es que todo la atmosfera es caótica y demás. Es muy sencillo, las estelas crecen y crecen hasta ocupar todo el cielo.

  Te paso dos enlaces que no son de conspiranoicos, por cierto, las etiquetas son peligrosas. Si un día en tu blog leo una tonteria eres tonto? no, ese día considero que dijiste una tontería. Del mismo modo el apelativo conspiranoico pretende prejuzgar e impide un acercamiento “decente” al texto. No existen fuentes fiables sino textos fiables. Si no realizamos ese examen crítico constante nos la colarán. Pero a lo que estabamos, los enlaces: Asociación de avionetas del Moncayo hablando para RNE. Digame usted que piensa:

  http://www.rtve.es/radio/20110629/agricultores-surcan-cielo/444469.shtml

  Noticia en EEUU, analizan el agua caída y las proporciones de bario y aluminio, si no recuerdo mal son altisimas.

  No pongo más enlaces porque el escepticismo no se cura con pruebas y quien no quiere convencerse no lo hará nunca.

  Un saludo.

  David

 8. En moltes coses no tens raó, però en la que menys és en lo de que és tracten d’avions en rutes comercials que apareixen al radar.
  Doncs no. segons AENA, com que aquests vols no tenen ni origen ni destí al Prat, ni ells ni ningú te constància dels vols que passen per sobre nostre abocant tones i tones de C02 o el que sigui o al menys això és el que et contesten -per escrit- quan els preguntes.
  A mes, tu has vist mai un vol comercial de pas per sobre d’una ciutat fent cercles de 360º o angles rectes de 180º?
  Els passatgers és caurien dels seients, no creus?
  I si estan de pas….és necessari que passin just per sobre de Barcelona?, no poden passar una mica mes enllà per sobre del mar?

 9. No hi estic totalment dacord no soc molt de seguir conspiracions daquesta mena pero alguna cosa hi ha ja que hi han mostres, personal de exercit usa,…. Desde ben petit mha interesat meteorologia i hi ha coses que veig i no mencaixen.
  Dispenseu la manca dapostrofs pero soc pobre i el meu mobil no dona mes de si.

  Pd mai he entes que hi ha de dolent en voler saber les coses

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s