Espanya: rescat o sortir de l’Euro


Alguns mitjans afirmen que De Guindos ha anat a Frankfurt a negociar el que podria ser el rescat financer d’Espanya: 300.000M€ que es sumarien als 30.000M€ que ja ha rebut la banca i que, com mostra la prima de risc, no han servit per a res. Estem parlant ni més ni menys d’un rescat per valor del 40% del nostre PIB.

De confirmar-se el rescat, Espanya quedaria dirigida per una ‘gestora’ encapçalada per un tecnòcrata com va ocórrer amb Itàlia. Governi qui governi, les decisions quedaran en mans d’un govern econòmic que no necessitarà per a res al Parlament, convertit en un simple actor de marbre. ¿Què podria passar a partir d’ara? Pensem en el pitjor i potser encertem.

1. El ‘gran pacte’

El govern està consumit i enfonsat en les seves contradiccions i ha perdut en només 7 mesos 9 punts a les enquestes, els mateixos que el PSOE va perdre en dos anys.

El rescat total requereix el mateix acte de fe polític alemany: un gran pacte entre les dues grans forces polítiques del país. Si els rumors són certs, PP i PSOE s’unirien en un govern de concentració, proba de que el nou préstec es tornarà euro a euro. A més aquest nou govern de concentració, que segurament tindria l’aplaudiment entusiasta de CiU, es repetiria a les comunitats autònomes. A Catalunya es podria cridar a un gran pacte CiU+PP+PSC.

En el cas dels governs autonòmics potser no seria necessari el nomenament d’un govern tecnòcrata, però en el cas espanyol sí. Rajoy està gairebé descartat per motius obvis. El nom del possible president és un misteri però s’especula amb algú amb experiència europea. Sona amb força Joaquín Almunia pel seu ‘coneixement’ de la realitat Europa o Josep Piqué o un tàndem dels dos.

2. Més retallades i nova reforma constitucional

Si seguim el camí alemany, implantat a Grècia, Portugal i Irlanda, el gran pacte tindria tres grans objectius:

 • Complir escrupolosament amb el límit de despesa pública.
 • Dinamitar l’estat del benestar.
 • Reformar i simplificar el sistema territorial

La naturalesa de la crisi del deute -la transformació del deute privat dels bancs i empreses en deute públic i sobirà- portarà a un retall encara més gran de l’estat del benestar. Com ja va explicar amb la fredor d’un iceberg Mario Draggi, els estats que no desmuntin l’estat del benestar social demòcrata seran envestits pels mercats. Sota l’excusa de les ‘reformes estructurals‘, l’estat del benestar es convertiria en un sistema mixt de beneficència i serveis privats.

El segón objectiu seria una segona reforma exprés de la Constitució, aquesta focalitzada en un aprimament substancial de les autonomies. Quedaria per veure si aquest aprimament afectaria també a les autonomies històriques o si, pel contrari, s’avançaria cap a un sistema de dues velocitats.

3. I si tot això no funciona: la solució Grega

Si aquestes mesures no funcionessin, cosa totalment normal vist que no funcionen ni a Grècia, ni a Portugal, ni a Irlanda, ens encaminaríem sense remei cap a la solució grega. ¿Què és la solució grega? L’FMI ja ha alertat que al setembre podria deixar de finançar Grècia i els seus rescats. La decisió és lògica si es té present l’imminent rescat espanyol. L’FMI no té diners suficients per a finançar el pou grec i el desastre espanyol a la vegada. Grècia està condemnada, però un pacte PASOK-ND assegura que, passi el que passi, Grècia pagarà el seu deute en euros.

Aixi Grècia quedaria desconnectada totalment dels mercats i de la UE, asfixiada per un deute que no podia pagar ni al 2010 ni ara, però segrestada pels mercats de finançament privats. Aquí només hi ha una via:

Segons sembla, la CDU estaria pressionant a Samaras per que Grècia surti de l’Euro abans de final d’any.

La nova moneda seria un Euro devaluat i convertible. Potser seria semblant al Mark Convertible de Bòsnia (que des de 1995 fins al 2002 va tenir un valor idèntic al del Mark Alemany i que actualment té un valor de 0.5€). Cal tenir molt present que el rescat a Grècia, Portugal, Irlanda a més del que es faria a Espanya si tot segueix tal i com està ara, es fa en Euros sense possibilitat de revisió ni de fer ‘default (l’anomenada ‘quita de deuda’).

La nova moneda grega s’hauria de devaluar fins a un 50% i el deute augmentaria en igual proporció. Si ara el deute suposa el 200% del PIB grec, passaria a ser del 300% o 400% del PIB en mesos. L’estat grec quedaria en una misèria pròpia del tercer món durant anys, potser dècades. Només l’entrada de capital xinès o rús podria salvar l’estat. Grècia passaria de ser un protectorat europeu a una colònia xinesa o russa. ¿Una Albània capitalista, potser?

4. Per què podria passar això a Espanya?

A causa d’un més que possible rescat internacional a Itàlia, valorat en 700.000M€ i del que també se n’està parlant, seria impossible rescatar Espanya i Itàlia  i simultàniament a Portugal i Irlanda, que anirien caient en ‘la solució grega’. A més, l’augment del deute internacional per a salvar a la 8a i 9a economia mundial podria provocar a la llarga un crack económic incontrolable.

El rescat total a Espanya és inevitable? En absolut. L’alternativa és sortir immediatament de l’Euro.

Com destaca en un interessantíssim article l’economista S.Horse, si acceptem el rescat no servís de res, podria passar això:

 • El rescat es fa en euros i sense possibilitat de ‘default‘.
 • Espanya entra en la solució grega i neix la Pesseta Convertible amb un valor de sortida de 1€ a 1PtsC
 • La devaluació de la moneda pròpia és del 50% (com molts economistes assenyalen).
 • La nova moneda passa a ser 1€ a 0.5PtsC
 • El deute del rescat es multiplica per 2 i passa a ser del 80% sense possibilitat de default.

Se’ns aplicaria la ‘la solució grega‘. ¿És això el que volem?

5. Què ens queda?

Escollir i evitar que es consumi l’abordatge d’Espanya en forma de ‘rescat’. Els rescats grec, portuguès i irlandès no estan servint per a res. Al contrari, el nivell d’atur puja, la inestabilitat social augmenta i la misèria es dispara. Com un amic em va fer veure aquest cap de setmana hem d’escollir si volem ser pobres, però sobirans i tenir el control del nostre govern, o mantenir un temps més aquest miratge de benestar a cop de rescat europeu per a despertar un dia miserables i convertits en una colònia.

Som davant de la decisió econòmica i social més gran des del 12 d’abril de 1931. Si hi ha rescat, hem d’exigir un referèndum per a escollir el nostre futur.

Advertisements

One thought on “Espanya: rescat o sortir de l’Euro

 1. Ens has descrit l’apocalipsi financer: res no és segur i els pitjors pronòstics es poden fer realitat.
  I mentrestant, en poques hores, el Govern de0 la Generalitat ha passat sense despentinar-se de demanar el rescat de Catalunya a debatre el pacte fiscal. Això sí que és tenir més moral que l’Alcoià.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s