¿Que suposa l’IVA al 21% per a un emprenedor?


Proposta: Imprimiu, retalleu i penjeu a la vostra feina aquest logo i celebrem el 21% d’IVA.

Crec que molta gent no és conscient de què significa per a les nostres butxaques una pujada de 3 punts en l’IVA, l’impost més injust de tots. Aquesta pujada és en realitat una baixada de salaris. Sí, a tu que em llegeixes estant a l’atur, o a tu que com jo ets un autònom que fa el que pot per sobreviure, o a tu que cobres una pensió per discapacitat o jubilació, o a tu que treballes com un cabró per mil euros al mes… a tots nosaltres ens han baixat un 3% el salari.

21% d’IVA: congelació de salaris encoberta.

Com a emprenedor i petit empresari que presta uns serveis als meus clients i que veu com els mesos més fluixos, que en són masses, perdo quasi el 50% del que he facturat en impostos, la pujada de l’IVA és una putada. A més, treballo per altres clients tan legals com jo, no hi ha cap caixa B, no tinc diners sota el llit ni som beneficiaris de l’amnistia fiscal.

Quan fa 2 anys, al maig de 2010, Zapatero va pujar l’IVA del 16% al 18%, vaig patir una congelació de totes les meves tarifes al 2011 per a mantenir la meva competitivitat, a més d’un bloqueig de projectes que va durar prop de 6 mesos. ¿Com va ser?

  • Un client em demana fer la sonorització d’una falca per a ràdio de 20″ i suposem que la tarifa és de 100€.
  • Abans de la primera pujada de l’IVA hi restava el 15% d’IRPF (15€) i sumava el 16% d’IVA (16€). Total = 101€
  • Però arriba la primera pujada: 100€ – el 15% IRPF(15€) + 18% d’IVA (18€). Total =103€
  • I ara passarà això: 100€ – 15% IRPF (15€) + 21% d’IVA (21€). Total = 106€

Però resulta que el meu client no té, com tenia al 2009 amb el 16% d’IVA, l’accés fàcil al crèdit. El pressupost és ajustat i aquests 2€ o 6 € de diferènciaamb respecte a 2009 són un problema. ¿Què diu el client? “Ajústamelo“. És a dir, la pujada del IVA va congelar la possibilitat de revisió de les tarifes subjecte a la pujada del IPC interanual. Si jo augmento la meva tarifa, suposem, un 3% al gener del 2013 i a més del 3% del tram de l’IVA, el projecte s’ha encarit un 6% d’un any a l’altre. Si us hi fixeu en els números que us he posat, en cap moment he pujat els 100€ de la meva tarifa, perquè es dona per segur que els empresaris i prestadors d’aquests serveis (pringats com jo) no faran cap pujada. En el cas d’una gran empresa, tot això repercuteix en el salari de la plantilla, que també queda congelat sumant un altre any, possiblement el tercer o quart consecutiu, sense revisió salarial.

El missatge del govern de que amb aquesta mesura es recaptarà més, és completament fals i ho sap. De nou menteix. Pujar l’IVA no farà que més gent pagui més, farà que la mateixa o menys gent pagui més. ¿Qui som aquesta gent? En molts casos emprenedors responsables i consumidors de productes. Els que cobren en ‘negre’ seguiran fent-ho com sempre o potser més, perquè el missatge que dona el govern no és el de perseguir el frau, al contrari. El missatge que dona el govern és el de les amnisties fiscals, que havien de servir per no pujar l’IVA (endavant video!!), és el del puny de ferro amb qui paga impostos i el guant de seda amb qui defrauda i estafa. Si es vol recaptar més, s’ha de perseguir el frau i als defraudadors o exigir a l’Esglèsia Católica que pagui l’IBI o l’IVA i no pas ofegar encara més el ja de per sí ofegat consum.

La mort del petit comerç

¿Què passarà amb el consum? ¿Què passarà amb aquelles botiguetes que estan a un pas de tancar? Doncs molt possiblement que aquesta pujada de l’IVA serà el cop de gràcia que les tanqui definitivament. El govern no pot justificar-se amb no saber que està fent, ho sap perfectament. La pujada de l’IVA al 21% ofegarà al comerç i ho farà en plenes rebaixes. ¿Qui pot suportar aquesta pujada de l’IVA i la conseqüent congelació de preus de la que parlo? Les grans superfícies comercials, les grans interessades en que el petit comerç contrari a la llibertat d’horaris, tanqui i es mori. Mal pensat? Potser, però la desfilada d’estúpids d’ahir al Congrés em porta a pensar que potser no estic tan errat. Això és una operació controlada de destrucció de l’economia productiva.

Algú s’hi oposa a tot això? El govern i els seus socis han perdut el contacte amb la realitat. Els del PP aplaudien a rabiar unes mesures que saben del cert que són el pas endavant cap a l’abisme. El PSOE (¿puc parlar ja de PASOK espanyol?) va proposar un pacte de coleguitas i CiU, defensora a Catalunya dels drets del petit comerç davant la llei que desregula els horaris comercials, accepta aquest pla sempre i quan no es toqui el turisme. ¡Quina cara! Fins i tot en això CiU té un discurs a Madrid i un a Barcelona. Només IU i UPyD van ser capaços d’assenyalar que això és un desastre, que això serà la ruïna del petit comerç, de la classe mitja i la contracció final de l’economia.

I agafem-nos perquè l’IVA encara podria pujar més. Si bé hem superat a Alemanya i França, ambdues amb un 19% d’IVA i una persecució del frau i la corrupció envejables, encara ens falten 2 punts per assolir el 23% d’IVA de Grècia, Portugal i Irlanda. Tinc la impressió que abans de final d’aquest any en sentirem a parlar d’una nova pujada de l’IVA. Però tot dependrà de si aquestes mesures provoquen una contracció i recessió prou forta de l’economia.

¿Us enrecordeu quan Rajoy cantava als actes del partit ‘No más IVA‘? Endavant video!

Per últim una recomanació: Al blog de David Borrallo teniu la visió d’un altre autònom, en la línia d’aquesta, sobre el que suposa pujar l’IVA.

Advertisements

4 thoughts on “¿Que suposa l’IVA al 21% per a un emprenedor?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s