La fractura social ja és aquí


Subir un 2% el IVA es como bajar un 2% los salarios o las pensiones

Mª Dolores de Cospedal, Maig de 2010

Zapatero va deixar al país a un pas de l’abisme. Mariano Rajoy acaba de donar, en el seu maig de 2010 particular, un decidit pas endavant per enfonsar Espanya en l’absoluta obscuritat. En tan bon punt s’aprovin i apliquin les mesures avui anunciades al Congrés dels Diputats, Espanya començarà la caiguda a l’abisme i es produirà la tan temuda fractura social. Preparem-nos després de l’estiu per a assistir a la contracció final de l’economia.

Repassem les mesures avui anunciades sumen una reducció de 65.000 Milions d’Euros dels pressupostos de l’Estat i s’han d’incloure dins del paquet de “recomanacions” fetes pel BCE. ¿Recordeu el rescat que no era un rescat?

 • Augment de 3 punts de l’IVA: del 18% al 21%.
 • L’IVA reduït puja del 8% al 10%
 • Reducció d’un 30% de regidors als Ajuntaments.
 • Supressió de les bonificacions a la contractació.
 • Reducció del 7% del salari anual dels funcionaris en forma de la supressió de la paga de nadal.
 • Reducció de la prestació d’atur: es mantenen els 24 mesos, però a partir del sisé baixa del 70% del darrer sou al 50%.
 • Reforma de les pensions (¡tremolem!)
 • Jubilació als 67 anys més aviat del que es creia en un principi.
 • Pujada de la factura energètica sense precedents.
 • 20% de reducció de subvencions a sindicats, partits i patronals.
 • Supressió de les bonificacions per compra d’habitatges.
 • Baixada de l’1% de les cotitzacions dels treballadors.
 • Reforçament de les Diputacions.
 • Privatització massiva d’empreses públiques.
 • Reducció del 15% de l’ajuda a la dependència.

Draghi deia fa uns dies, potser fa unes setmanes, que la pujada de l’IVA seria el pitjor que es podria fer ja que accentuaria la recessió. Doncs no només augmentarà l’IVA, cosa que pot acabar d’enfonsar a autònoms i al petit comerç, sinó que reduirà el poder adquisitiu i la capacitat de compra dels ciutadans, a més de destruir qualsevol possibilitat de recuperació. D’altra banda, la supressió de les bonificacions a la contractació, que afecten especialment als col·lectius més desafavorits.

Aquest ‘maig de 2010’ particular de Rajoy és el fruit de 6 mesos d’improvisació, de desastres, de política erràtica, de política de comunicació basada en la fatxenderia, d’estupideses, de deshonor i deshonra a la ciutadana. Ningú vol recordar com Esperanza Aguirre clamava contra la pujada de l’IVA al 16% al 18%, o com el ministre Montoro ens assegurava que l’amnistia fiscal era l’única manera de evitar la pujada de l’IVA. De tot això en fa 1 mes. Un mes, senyors.

Sempre he llegit que una societat es fractura quan supera el límit del 20% d’atur. Espanya avui té un atur del 23% i del 51% entre els joves menors de 30 anys. L’estat ja s’ha fracturat en dos, però la fractura encara no és visible. Estiguem atents perquè la marxa minera sobre Madrid d’avui pot ser l’aperitiu del que pugui passar quan el bàlsam de la platja passi. L’estat social pot patir, si no és que farà del cert, un crack de conseqüències imprevisibles. Zapatero, un any després del seu ‘maig de 2010’ va viure el seu 15M. ¿Què pot passar ara? No ho se. ¿Tot això servirà d’alguna cosa? Portem 2 anys de retallades i tot va a pitjor. A Zapatero no li agradaven les mesures, a Rajoy tampoc. Llavors ¿què dimonis fan governant i aplicant aquestes mesures?

Us deixo amb un apunt del blog d’Ignacio Escolar on hi trobareu tots els vídeos on els notables del PP clamaven contra tot allò que han acabat per aprovar. No té pèrdua.

Advertisements

2 thoughts on “La fractura social ja és aquí

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s