Ja sóc client de la banca ética


Arran del darrer ‘Salvados’ on es proposaven solucions a problemes que ens preocupen (ètica a l’empresa, transparència política i ètica a la banca), el gran públic va conèixer Triodos Bank. Aquest banc és el més important del món en quant a banca ètica i està basat en les idees de l’antropofilosofia del filòsof croata Rudolf Steiner. Aquestes idees van influir l’any 1968 a l’economista Adriaan Deking, al Doctor en dret Dieter Brüll, a l’especialista en organitzacions Lex Bros i al banquer Rudolf Mees, que  van optar per crear un fons d’inversions privat que finançava exclusivament empreses i obres socials que eren rebutjades pel sistema bancari holandès tradicional. L’any 1980 naixia Triodos Bank, la primera banca ètica comercial amb seu a Holanda. Triodos va obrir la seva primera oficina a Espanya a Madrid l’any 2004 i avui viu un augments de clients del 110% anual.

En què es basa la banca ètica?
 • En el cas particular de Triodos Bank es busca finançar projectes que tinguin una finalitat social, és a dir: economia verda, projectes socials i culturals que reportin alguna cosa a la societat i també, òbviament, als clients i accionistes del banc.
 • No s’inverteix en economia especulativa o hipotecària. Triodos és el banc amb l’índex de solvència (BIS) més alt d’Espanya: 14% al 2011 quan el mínim exigit és del 8%. Molt per sobre de la majoria de bancs espanyols, excepte la Banca March.
 • Els criteris de transparència d’aquest banc són els més alts d’Espanya. Els clients són informats sobre en què s’està invertint els diners puntualment i l’accés al balanç de comptes anual és públic.
 • La banca ètica no és una ONG. És un banc privat amb clients, accionistes i ampliacions de capital i el seu capital s’inverteix en empreses que poden funcionar o no.
 • Aquest banc no renuncia a tenir beneficis pels seus accionistes però, a diferència de la banca tradicional, els accionistes no tenen dret polític. Aquest dret recau a una fundació creada pel propi banc.

A Espanya existeixen molt poques entitats de banca ètica de capital estatal. La majoria són cooperatives agrícoles o instituts de crèdit que ofereixen micro-crèdits agrícoles o ramaders. Deixem de banda a Banca Cívica, un ús comercial simplement ofensiu, que no hi té res a veure amb el que aquí parlem i que forma part de CaixaBank. A Europa, la banca ètica està molt estesa i centrada, especialment, en el sector ecològic. Sorprèn el cas de Suïssa, on hi existeix l’ Alternative Bank der Schweiz, un banc que es regeix, a diferència de tots els altres bancs helvètics, per criteris de transparència europeus.

Triodos, però, va patir l’any passat un boicot a causa de ser el principal finançador d’una fundació gestora del centre de menors O’Belen, on es produïen mal tractaments i on van arribar a morir 3 nois entre 2007 i 2011. Triodos va respondre amb un comunicat a aquesta campanya de boicot.

Com funciona ¿és molt diferent a un banc com els que coneixem?

El primer que sorprèn quan arribes a la seu barcelonina de Triodos Bank és que sembla moltes coses, però no un banc com els que hi estem habituats. No hi ha oficinistes que compten bitllets, no hi ha comptadors de bitllets automàtics, ni caixers automàtics. L’oficina no té diners en metàl·lic perquè a Triodos no s’hi poden fer ingressos, sinó únicament via xec o via operativa web.

Entre tots els productes bancaris que ofereix Triodos hi destaco el compte d’estalvis, que és molt semblant al que ofereix ING Direct en quant a estructura, però té algunes particularitats que el fan diferent:

 • La liquidació d’interessos anual pot ser donada en part o completa a una ONG amb les que Triodos hi treballa.
 • Els interessos que genera són relativament baixos (1,10% TAE). És així perquè la inversió que fa el banc és de baix risc.
 • No hi ha grans interessos per a nous clients durant els primers mesos.

El compte corrent és idèntic al de qualsevol altra entitat electrònica. A Espanya en tenim algunes com OpenBank, Uno-E, EVO Bank (la nova marca de Nova Caixa Galicia), ING Direct, Self Bank, iBanesto… L’operativa és via web, no té comissions de manteniment i només en té per la targeta visa de dèbit utilitzable, a diferència de tots els altres bancs electrònics, en qualsevol caixer Servired sense comissions.

M’interessa Triodos?

Triodos Bank és una opció que no t’interessarà si necessites accés a finançament i no estàs dintre dels sectors en els que Triodos hi inverteix, ja que Triodos no ofereix cap ICO ni línia de crèdit, sinó finançament privat del propi banc. Tampoc s’hi poden pagar impostos com l’IVA, multes o els autònoms, però sí domiciliar els pagaments d’IVA o autònoms. Aquests impostos habitualment es cobren a entitats com la Caixa, BBVA o Santander.

En canvi potser et pot interessar si creus que no necessites tenir una oficina del teu banc a cada cantonada i l’operativa via web o telèfon ja et va bé, o si tens una nòmina/pensió i el que busques és un banc que no cobri comissions i sigui diferent als bancs tradicionals. També et pots trobar que vols estalviar i no vols, com em passa a mi, que els teus diners acabin a borsa invertint-se en fons d’especulació en aliments, armament, explotacions laborals al tercer món o invertits en centrals nuclears.

Triodos Bank, en definitiva, recorda molt al que havia sigut la caixa d’estalvis de tota la vida, que captava els estalvis dels ciutadans i els revertia en economia productiva i la seva obra social. Un autèntic ‘fet diferencial’ que convertia les caixes en mecenes locals de la cultura i protectors del teixit social. Ara que aquestes caixes han sigut ja convenientment convertides en bancs que inverteixen en economia especulativa, sense importar si s’especula amb els preus dels aliments o amb armament, i que carreguen les seves irresponsabilitats en la butxaca dels ciutadans. Potser arriba el moment de pensar si hi ha una alternativa a tot això.

En un temps us explicarè què tal funciona i si és cert tot el que he llegit i que us he resumit aquí.

Us deixo, per a acabar, amb l’entrevista a Joan Melé, subdirector de Triodos Bank Espanya, al programa Singulars l’any 2011.

3 thoughts on “Ja sóc client de la banca ética

  1. Conec Triodos Bank des de 2008 a través d’un client. He seguit molt d’aprop aquests anys la seva obra i les seves inversions a Catalunya, Holanda i Alemanya. Són els que més inverteixen en I+D+i aplicat a l’economia verda i la integració social. Conec un parell d’empreses finançades per Triodos a Catalunya, empreses a qui bancs catalaníssims els hi havien tancat la porta als nassos, en un català impecable, això sí.

   Si el gran problema de Triodos i la seva ‘pràctica gens ètica i gens responsable’ és que la web no està català o que no et diuen ‘bon dia’ (al meu marit i a mi ens vàren atendre en català, sigui dit), només et puc dir que busquis bancs on tot estigui en català, si això és l´únic que importa. Estàs en el teu dret com a consumidor i usuari.

   Jo he parlat d’una manera de fer banca diferent i per la que crec que s’ha d’apostar amb força.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s