Ironies i tragèdies greges


La UE contenia la respiració a les 20h. Les primeres enquestes rebel·laven una victòria per la mínima de Syriza a Grècia. Segons van anar passant les hores i l’escrutini avançava la dreta Nova Democràcia augmentava la distància d’1 punt als 5 del final del recompte. L’estranyíssim sistema electoral grec feia la resta per a fer creure que Nova Democràcia, que guanyava per la mínima, havia guanyat còmodament, ja que el partit guanyador reb un extra de 50 escons pel simple fet de guanyar.

  • La victòria de Kostas Karamanlis de Nova Democràcia és com a mínim sarcàstica. Va ser el president i el partit que va falsejar durant anys els comptes públics de Grècia per a entrar a l’Euro amb l’ajuda de Goldman Sachs, els mateixos que no han dubtat en arruinar Grècia a causa del seu altíssim dèficid.
  • L’estratègia de Nova Democràcia després de perdre les eleccions al 2009 va ser, com a mínim, discutible. Va votar en contra del primer ‘memoràndum‘ i va dinamitar el govern del PASOK, a més d’haver fet bandera contra totes les reformes. Ara, ND es presenta com el paladí de la defensa de l’Euro i del rescat a Grècia i els governs de dreta de la UE aplaudeixen amb mans, peus i orelles si cal.
  • Syriza no ha guanyat, però és el guanyador simbòlic de la nit. Ha recollit el vot disconforme del PASOK i acumulat el vot d’esquerres excepte el comunista (KKE), però la seva victòria a les zones urbanes no ha sigut suficient. Tot i així, la llavor del canvi a Grècia està ja plantada. Ara Syriza haurà de gestionar l’oposició i el seu nou paper d’àrbitre de la política grega. Els temps del bipartidisme grec potser han quedat enrere definitivament.
  • La UE està obligada a replantejar els termes del rescat grec i segurament els de Portugal i Irlanda. Si no ho fa és qüestió de temps que Grècia sigui de nou ingovernable i una tercera convocatòria electoral seria un insult als grecs i als europeus.
  • Els nazis d’Alba Daurada perden vots, quasi 30’000, el que és una bona notícia per a tots els demòcrates europeus. Només puc esperar la propera desaparició de tota la maleïda ultra dreta europea.
  • M’agrada el canvi de visió que des d’Europa es dona als processos electorals de cada estat membre. Si fa uns anys les eleccions gregues haguèssin ocupat un mínim espai als mitjans. Els processos electorals avui ,fins i tot els regionals, ténen una repercussió a tota la zona Euro. No era lògic perdre la dignitat  davant unes eleccions als Estats Units i ignorar processos electorals europeus que ens afecten moltíssim més en el dia a dia.
Grècia ha votat amb por?

El mapa electoral del Ministeri de l’Interior grec mostra que les zones de l’interior ha guanyat Nova Democràcia i a les ciutats Syriza, però amb diferències de menys de 5 punts. Mirant més en detall i comparant els resultats de fa uns mesos amb aquests, el que es detecta és un fenomen curiós.

Al maig la caiguda brutal del PASOK va anar a Syriza, però en aquesta ocasió el prop de 600 mil vots que ha guanyat la coalició d’esquerres prové dels comunistes (que n’han perdut 300’000) i en molt menor mesura del PASOK (que n’ha perdut cent mil més passant dels 180 escons al 2009 als 33 del 2012). Altres vots han provingut de tots els petits partits com Els Verds o els Anti sistema, que han perdut més de la meitat dels vots. El gran enemic de l’esquerra, però, segueix sent l’abstenció, que s’ha situat prop del 40%, dos punts més alta que al maig. Aquí podeu veure els resultats del 6 de maig de 2012.

Si Syriza ha guanyat prop de mig milió de vots, Nova Democràcia n’ha guanyat pràcticament 800 mil vots que, a primera vista, no semblen sortir directament de cap partit sinó de la pròpia abstenció. És a dir, mentre el vot del PASOK ha marxat en massa a Syriza el de la dreta de Nova Democràcia va anar a l’abstenció al maig i de l’abstenció de nou a Nova Democràcia en aquest moment. ¿Com hi ha influït el que s’ha anomenat la por dels mercats reflectida en l’editorial de Financial Times de fa uns dies?

La pressió que s’ha fet contra el vot de Syriza ha sigut intolerable i insòlit, però no ha provocat un vot de la por quan Syriza ha guanyat prop d’un 300% dels vots entre maig i juliol. No podem descartar un augment encara més gran del vot a Syriza si no es produís l’anhelat pacte ND-PASOK, que no veig tan clar com altres analistes, o si la situació no millorés substancialment en els propers 2 anys. El PASOK té un paper difícil d’interpretar: ser l’esclau de Nova Democracia, el partit que li va negar el recolzament en l’inici de la crisi, o forçar unes noves eleccions. Syriza, al seu torn, serà l’àrbitre de totes les decisions polítiques del futur immediat de Grècia.

No us oblideu de deixar els vostres comentaris!

Advertisements

3 thoughts on “Ironies i tragèdies greges

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s