Espanya, Europa ¿Què podria passar a partir d’ara?


Des de que dissabte es va donar a conèixer el rescat bancari, els rumors sobre el futur han corregut per la xarxa. Què pot passar a partir d’ara? És molt difícil, però a jutjar pels fets, rumors, opinions -com la de Krugman on indica que ‘la catàstrofe’ que provoqui un canvi radical en les polítiques econòmiques europees és a tocar- i filtracions de presumptes grups de treball seriosos, la part més dura de la crisi és a punt de començar.

Rumors sobre Espanya
 • Pujada de l’IVA, baixada de les pensions i enduriment de l’accés a les prestacions d’atur: És l’anomenada ‘lletra petita‘ del rescat. Són les contrapartides del rescat de fins a 100.000.000.000€.
 • Intervenció econòmica de les CCAA: Segons Edward Huges, assessor econòmic de Catalunya Caixa, Catalunya entrarà en ‘bancarrota’ a l’octubre i serà rescatada al novembre. No serà la primera, abans es rescatarà Castella-La Manxa o Múrcia, però la humiliació portarà conseqüències, segurament la convocatòria d’eleccions autonòmiques i potser, només potser, un augment de partits minoritaris com ICV o ERC.
 • L’olla a pressió: L’aplicació de la ‘lletra petita’ del rescat bancari d’Espanya pot provocar el trencament total de la ja de per sí delicada ‘pau social’. Si l’atur, com algunes previsions indiquen, superés el 25% i la xifra d’aturats sense prestacions continués en augment (com tot apunta), no seria d’estranyar que ens trobéssim a les portes d’una hel·lenització de la realitat espanyola. De fet la vaga de miners dels darrers dies pot ser un indicatiu que la tensió a Espanya s’està fent insuportable.
Rumors sobre la UE
 • Corralito financer a Espanya i Itàlia: Com va explicar Krugman al seu blog, i que aquí em vaig fer ressò, o es suavitzen les condicions d’ajustament del dèficit per Espanya o anirem a l’abisme de la fugida massiva de capitals que, ja avui, s’està produint, però a baixa intensitat.
 • Divisió de la zona Euro: Alguns mitjans econòmics informen que ni Àustria ni Finlàndia ni possiblement Holanda estan disposades a col·laborar en un nou rescat, sigui a Grècia, Portugal o Espanya. La zona Euro pot haver començat la seva divisió entre nord i sud.
 • Intensificació de la crisi: L’economia occidental podria entrar en la fase final de la crisi, la pitjor, durant els propers 6/9 mesos. La caiguda d’Espanya i Itàlia (4a i 3a economia de la Zona Euro) arrossegaria als socis comunitaris de nou a l’abisme. La zona Euro seria inviable i es fragmentaria. Les conseqüències es notarien als Estats Units, que té en la UE el seu principal mercat d’exportació, i la Xina, valedor dels crèdits concedits a la UE en temps de crisi.
Conclusió.

Necessitem dos rescats: un d’econòmic, però també necessitem un rescat moral, una regeneració democràtica que extirpi la gangrena que està destruint Europa, la nostra jove democràcia i la nostra pàtria europea. Hem de canviar de rumb immediatament.

Advertisements

4 thoughts on “Espanya, Europa ¿Què podria passar a partir d’ara?

 1. Aquesta crisi ha assotat la UE en un moment en què la consciència europea encara és molt feble. Ens caldria estar més units que mai si volem salvar la nostra vella Europa, però sense una voluntat comuna i cadascú estirant pel seu cantó és molt difícil d’aconseguir.

  En el passat, una situació com l’actual hauria estat el preludi d’una guerra entre les potències continentals, Ara aquesta possibilitat és impensable (hem avançat una mica i els conflictes es resolen d’una altra manera), però això no vol dir que no les passem magres durant una llarga temporada. Encara que aconseguim mantenir l’eurozona intacta i les institucions de la Unió operatives, no tornarem a gaudir de l’estat del benestar.

  Encara haurem de demanar asil a Uganda…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s