Bankia: socialisme d’alt standing


Mentre Espanya contemplava la final de la Copa d’Espanya entre l’Athlètic de Bilbao i el FC Barcelona, i la màxima preocupació era asfixiar-nos amb la cortina de fum estesa per Esperanza Aguirre, els directius de Bankia anaven al gra. Els 18 membres del ‘Politburó’ de Bankia van treure la calculadora i van decidir, per soviètica unanimitat, que els ciutadans han de fer-se càrrec d’un forat de 23.500 Milions d’Euros. Després van dimitir sense que hagi trascendit  si, com Rodrigo Rato, també tenen dret a una indemnització . Goirigolzarri ha parlat clar: els ciutadans a través de l’Estat no presten res a Bankia, li donen a fons perdut en forma d’inversió i només si d’aquí 5 anys Bankia millora moltíssim, es retornaran. Si no, doncs no i punt. Els efectes de la llei de transparència del PP comencen a ser visibles: és un robatori a la ciutadania cínicament elegant amb llum i taquígrafs, a la vista de tothom.

“No son ayudas, no hay que devolverlas”, Juan Ignacio Goirigolzarri.

Rajoy va assegurar que no hi hauria diners públics per als bancs. El Ministre d’Economia De Guindos va garantitzar que les necessitats econòmiques dels bancs que l’Estat Espanyol hauria de cobrir en els propers mesos no superarien els 15.000 Milions d’Euros. Visionaris o mentiders? Em decanto per la segona opció. Ningú s’empassa ja les mentides de De Guindos i del govern espanyol en general.

La xifra monstruosa del forat de Bankia em genera algunes preguntes:

L’economista britànic Jonathan Tepper va definir aquesta política econòmica com a neo paternalisme. Una mescla de neoliberalisme per a treballadors, que veuen retallats els drets socials i se’ls hi imposen esforços fiscals i l’exigència de ser ‘responsables’ pagant per la seva sanitat privada, educació privada i obres de caritat pels pobres, etc; i un socialisme arrogant d’alt standing. Ajudes estatals i foscos plans d’explotació quinquennals amb la fiabilitat del Conte de la Lletera, on els diners dels ciutadans, els retallats d’educació, sanitat, I+D, dependència, cultura… es reparteixen entre els accionistes i directius de bancs ruïnosos que no han sabut, o no han volgut, adonar-se de la nefasta gestió. Tot això acompanyat d’una amnistia penal i fiscal generalitzada on ningú s’atrevirà a jutjar si hi ha existit alguna irresponsabilitat penal.

Bankia és nacionalitza feta un desastre i, un cop ‘sanejada‘ amb un pla quinquennal d’injecció il·limitada de diners públics, serà retornada als seus accionistes a cost de saldo. Socialisme per a rics i l’Estat entés com un caixer automàtic 24 hores al servei dels poderosos. La mateixa estafa que s’ha fet abans amb la CAM, Unimm, Caja Sur o CatalunyaCaixa, però a una escala monstruosa. Dilluns a les 9h, quan aquest casino podrit anomenat Bolsa de Madrid obri les seves portes i la prima de risc potser torni a superar de nou els 500 punts, podeu buscar els culpables a la City o a Grècia, o al govern de Merkel, o en les autonomies o… Jo la buscaré  a la cova d’Ali Ba Bankia o a la fossa sèptica on s’ha submergit el Ministeri d’Economia. La putrefacció s’olora des de Frankfurt, Londres o Nova York i asfixia a una ciutadania, que veu com la unió de les grans caixes gestionades i politizades pel PP poden portar a Espanya a l’abisme del rescat i la intervenció.

Un amic m’explicava que la seva empresa va acomiadar 15 del 25 treballadors i la perspectiva era dolenta: els bancs no financen, els clients no tenen diners i no compren. L’economia productiva no importa res en aquest nou estat neo paternal. ¿Qui rescata als que generen riquesa, llocs de treball, economia productiva i competitivitat? Ningú. Ni l’Estat ni els bancs volen invertir en l’economia productiva. Es preocupen del benefici immediat i seguretat d’uns accionistes a qui no els hi importa si els seus diners s’usen per especular amb aliments o amb la vida de jubilats. La única resposta de l’Estat als creadors de riquesa és la de facilitar l’acomiadament als treballadors que sobren, com la doctrina neo liberal ordena. ¿És possible aturar això? Sí, però no hi ha interès en fer-ho. L’empobriment de la classe treballadora fa baixar la demanda i aniquila l’economia productiva. És igual: si el treballador no pot pagar la seva hipoteca, el banc es queda la casa, si l’empresari no pot tornar el préstec, el banc li tanca el negoci i envia als seus treballadors al carrer i la roda de la misèria gira. No fa pas tant, això haguès perjudicat als bancs. Avui els ‘politburó’ dels bancs saben que qualsevol casa buida, qualsevol negoci tancat, qualsevol préstec impagat es pot convertir en una deliciosa injecció pública de diners a fons perdut, És l’excusa per a seguir alimentant el monstre de l’economia especulativa. És una roda tòxica que garantitza plusvàlues als accionistes, però misèria ciutadana, fuga de cervells i presagia la fractura social. Ignacio Ramonet parla d’uns mercats convertits en un poder sense societat i per a qui la societat suposa un obstacle als seus interessos.

I aquí no passa res. Mai passa res. Només la màquina de propaganda nacional casposa s’ha posat en marxa: l’Eurocopa de Futbol ja és aquí. Retallades, misèria, pa i circ per a nosaltres. Socialisme de pla d’explotació quinquenal, amnistia fiscal, exoneració de responsabilitats i unes dosis massives de cinisme i nepotisme pels poderosos.

No oblideu de deixar els vostres comentaris!

Actualizació: (9.30) Bankia, en el seu retorn a l’IBEX35, perd fins un 30% del seu valor. Amb Bankia cauen tots els valors de tots els bancs i la prima de risc ja es troba, ja, per sobre dels 500 punts.

Advertisements

5 thoughts on “Bankia: socialisme d’alt standing

  1. […] No crec que la culpa de tot la tinguin els funcionaris, ni els autònoms, ni aquells que es van comprar un pis i avui els desnonen per la finestra, ni els alumnes de la pública, ni els usuaris de la sanitat pública, ni les farmàcies, ni els immigrants, ni els alemanys, ni… Vull que qui ha provocat aquesta crisi, la pagui sense tocar l’Estat del Benestar perquè jo també crec que això no és una crisi, és una estafa. […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s