Bankia i el mal a seques.


S’ha consumat. El grup Banco Financiero y de Ahorros propietari de Bankia, el fins fa no gaires dies la caixa més gran d’Espanya, el somni daurat d’una Esperanza Aguirre al servei dels oligopolis nacionals i nord-americans, la cristalització del projecte económic del PP; ha demostrat que la seva solidesa es basava únicament en les tones de maons devaluats que acaparava al seu interior. La fusió de Caja Madrid, Bancaja, Caixa Laietana i una plèyade de caixes d’estalvi putrefactes, ha provocat una mal anomenada ‘nacionalització‘, quan en realitat som davant d’un atracament en tota regla.

  • Nacionalització: en cap cas podem parlar d’una nacionalització, ja que Bankia seguirà sent una banca privada on l’Estat només tindrà el 45% de les accions tot i haver-se fet càrrec dels ‘actius tòxics’ de l’entitat. Una nacionalització és l’adquisició per part de l’estat d’una empresa, que converteix els seus deutes en públics però també els seus beneficis a mig i llarg termini. Aquí l’objectiu és privatitzar-la tan bon punt estigui sanejada i a ser possible a preu de saldo. Tornem a assistir a la socialització de les pèrdues i la seva conversió en ‘deute sobirà‘, és a dir aquell deute que, per a pagar-lo, l’estat ha de respondre amb qualsevol bé material o inmaterial.
  • El deute sobirà: Islàndia, quan va esfondrar-se el seu fictici sistema bancari, va votar en referèndum perque l’Estat no asumís el seu deute. D’aquesta manera es va provocar un col·lapse del sistema, amb tot allò dolent, però també va permetre a Islàndia l’actual situació de sortida de la crisi, lenta pero imparable. Espanya, que sí ha convertit el deute privat dels bancs en deute sobirà, es troba en una situació pitjor que la de fa 4 anys. Ara es calcula que el ‘rescat’ del grup BFA pot costar la terrorifica xifra de 82.965 milions d’Euros, és a dir una mica més que el dèficid de totes les autonomies juntes al 2011. La diferència és que el dèficid de Bankia és el resultat d’una política bancària basada en l’especulació i el deute de les autonomies és derivat, en majoria, de la prestació de serveis públics. Això és un atracament a l’Estat en tota regla: o em rescates o t’enfonso. El ciutadà, que és qui està pagant aquest atracament i no pas els serveis públics de sanitat o ensanyament, és un simple hostatge difús sense veu ni vot.
  • Ara, més austeritat: Un cop l’estat ha convertit el deute del grup Bankia en deute de tots els ciutadans, vindran més reformes. Naturalment els milions d’euros que s’han entregat per a salvar el grup BFA, s’hauran de retallar d’un altre lloc si el que es vol és seguir reduint el dèficid. La doctrina de l’austeritat imposada per Merkel i acceptada pel Govern de l’Estat es manté inflexible, fins i tot després de la victòria d’Hollande a França hi ha més pressa que abans per a aplicar ‘reformes‘. Si ara s’han de retallar 40’000 milions d’euros més, es retallaran i punt, perque això és el que dicten no se quins mercats o no se quines autoritats econòmiques. Això és l’austeritat: retallar els serveis públics mentre es despilfarren els valuosos recursos públics en cimeres absurdes, sous polítics, indemnitzacions, salvar bancs, ajudar empreses amigues… sobretot a protegir l’oligopoli que formen les 1400 families que acaparen fortunes equivalents al 80% del PIB nacional i que es serveixen de l’estat per a mantenir amb vida els seus negocis i que veuen al ciutadà com un simple consumidor de serveis.
  • Responsabilitats: Em costa molt creure que hi haurà depuració de responsabilitats. Rodrigo Rato ha tingut una trajectoria poc clara al front del FMI, d’on va sortir en desbandada, i, ara, al grup BFA. Al final ha passat el que va passar amb totes les altres entitats bancàris: s’han adjudicat pensions i ‘finiquitos’ multimilionaris mentre l’estat, és a dir tots els ciutadans, hi injecten milers de milions públics per a sostenir estructures podrides fruit de fusions on els consells directius són museus de polítics incompetents, economistes dubtosos i altres individus d’intencions poc ètiques. Rodrigo Rato ha fet el que s’esperava: agafar els diners i cridar ‘Tonto el último’. Ningú li reclamarà res, perque això és part de l’operació. Fins i tot, fa uns dies es publicava la notícia de que Bankia preveia repartir 150 milions d’euros entre els seus accionistes. Operació de la que ja no se’n parla i que haurem d’estar molt atents sobre si es durà a terme o no perque no seria la primera vegada que passa una cosa similar a un banc intervingut.
  • I ara què? El que necessitem, com indica Alberto Garzón al seu blog, és una banca pública de veritat i no pas apuntalar un mercat inmobiliari que s’hauria d’haver deixat caure fa molts mesos i provocar, d’una vegada per totes, l’inici d’una nova realitat econòmica. El panorama, però, és terrorífic. Si l’economia segueix en recessió a la vegada que es manté l’obsessió germànica per l’austeritat, com indica Paul Krugman anem directes a la depressió. Si algú espera que els polítics facin alguna cosa per a depurar responsabilitats o parar l’enriquiment a costa de l’estat d’aquests oligopolis que consideren a l’Estat com el seu caixer automàtic particular, que se n’oblidi. La classe política dominant representada en els dos grans partits, és part del nostre problema i el CIS ja situa als ‘polítics’ en general com el 3r problema d’Espanya.

Recordem l’anunci de Bankia d’aquest principis d’any. El lema deia “Creiem tant en el futur que li hem obert un compte corrent.”. Contant que l’atracament dels fons de l’estat que ha realitzat Bankia ens ha costat 1700€ per ciutadà, no està malament la visió de futur. Es podria considerar, fins i tot, que ens avisaven del que estava per arribar.

.

Recordeu: el dissabte 12M, hem de tornar a sortir al carrer!

Advertisements

3 thoughts on “Bankia i el mal a seques.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s