Els ‘cuions’ del Sargento Monago


És complicat entendre com un polític a qui se li presuposa una formació acadèmica per a arribar a ocupar un càrrec com el de president d’una comunitat autònoma, pot fer gala d’una ‘chusqueria’ propia d’un analfabet de barriada metropolitana. Parlo del president d’Extremadura, el popular José Antonio Monago qui ha constestat com un analfabet cridaner qualsevol a les declaracions de Xavier Trias, alcalde de Barcelona, sobre l’AVE a Badajoz.

Trias va estar molt encertat assenyalant que ja va sent hora d’analitzar l’impacte cost/benefici de les obres públique que es duen a terme a Espanya, més encara amb els temsp d’austeritat que corren. Sí bé és cert que dir que l’AVE a Extremadura és una ‘catàstrofe’, tampoc és que fos molt encertat. Monago, per la seva banda va contestar amb un ‘Si té cuions, que me lo diga a la cara‘, propi d’un quinqui de barriada que no sap ni llegir ni escriure que d’un president autonòmic. Trias, al menys, ha estat a l’alçada.

El que realment és una catàstrofe és que, de nou, el que hauria de ser un debat merament tècnic i econòmic sobre la viabilitat de les obres públiques, es converteix en l’enèssim xoc entre comunitats autònomes i es tapa amb banderes i cops al pit el debat técnic. Monago ha fet gala d’un impresionant desconeixement de les obres públiques que afecten a la seva comunitat. L’AVE Madrid-Badajoz estava justificat dintre de la connexió Barcelona-Madrid-Lisboa. Aquesta connexió va caure del programa d’inversions de Portugal a causa de la terrible crisi que afecta al nostre veí. L’AVE a Badajoz, llavors hauria de ser reconsiderat perque, potser, la demanda no és suficient com per a construir una obra faraònica com l’AVE. Ja n’hi ha prou de crear lines d’alta velocitat sense plans clars de viabilitat econòmica, cost/benefici i plantejats per a que els senyorets de la capital vagin a passar el cap de setmana. Hem vist el fracàs històric de l’AVE a Castella-La Manxa, Calatayud, Puente Genil o el proper i conegut cas de l’estació de Perafort.

La Península és un territori de més de 1200 km d’ample desde Barcelona fins a Vigo i només es podrà competir en preus i temps amb l’avió amb trens d’alta velocitat. ¿Això vol dir que hem de construir desesperadament linies d’AVE? No. Vol dir que s’ha de rescatar el pla original dels anys 80 de convertir les vies actuals d’ample ibèric en vies d’ample europeu ja sigui amb el ‘tercer rail’ o remodelant l’estructura actual. L’ordre de prioritats ha de ser un altre.

I allà es queda el nostre Sargent ‘Chusquero’ Monago: com una trista imatge de la política de ‘cuions’, cops al pit i propies d’un provincià que ves tu a saber a la porta de quina escola de monges va estudiar. Monago és l’evidència que als partits no arriba més amunt qui més capacitat està pel càrrec.

Advertisements

One thought on “Els ‘cuions’ del Sargento Monago

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s