Trias, Fernández i les prostitutes invisibles


Stieg Larsson al darrer volum de la seva trilogia ‘Millenium’ feia un retrat demolidor de la idealitzada societat sueca tot parlant de la prostitució. Suècia és l’únic país de la UE que va prohibir la prostitució de cualsevol classe fins l’any 1999. Suècia podia presumir d’haver abolit la prostitució perque no hi havia estadístiques, ni cap prostituta. Quan la prohibició va ser efectiva les dones en situació d’explotació sexual van descendre a un infern encara pitjor, perque en ser considerades com a delinqüents, desapareixia qualsevol possibilitat de sortir d’aquest món. En la pràctica cap prostituta podia anar a la policia i dir ‘sóc una prostituta i aquest home m’ha agredit’, perque és més greu ser prostituta que el delicte de pegar a una dona. Sigui dit, la idealitzada, magnífica i socialdemòcrata Suècia tampoc té violència de gènere, perque també van acabar amb la publicació d’estadístiques i notícies al respecte. Idíl·lic ¿oi?

En el cas barceloní sembla que el que es prohibirà és la prostitució al carrer, perseguint a la prostituta i als seus clients amb multes que anirien dels 700 als 1000€, segons informa el Periòdico. Trias va marcar a l’inici de la seva alcaldia que el seu propòsit principal era ‘abolir la prostitució‘, però ens presenta una mesura únicament estètica, criminalitzadora d’un fet que segons el codi penal espanyol no és delicte (excepte forçar a algú a prostituir-se) i que margina encara més a un col·lectiu, el de les prostitutes del carrer, que de per sí està ja molt marginat i perseguit i és que aquesta nova normativa té molts signes de patir d’una doble moral molt perillosa.

Primer de tot la mesura persegueix unicament la prostitució que és visible i que és, a més, la més vulnerable.  Aquestes dones es troben en una situació d’exclusió denunciada des de fa molts anys i es coneix que són les més vulnerables a les màfies de la prostitució. Per això no puc entendre que algú que pretén ‘abolir la prostitució‘ ho faci atacant a les prostitutes i no pas a aquells que les exploten, se’n queden els diners i que són, segons el codi penal els autèntics criminals perque indueixen a la prostitució. No es dota la llei de cap mesura per treure a les prostitutes de les màfies que les exploten. Dit facilment: lluny d’ajudar-les a sortir d’aquest món sòrdit, se les empeny encara més cap al fons, ja que al deute que moltes han adquirit amb les seves màfies per a venir a Espanya, i que és el motiu pel qual són explotades, es sumaran unes multes injustificables que agreugen una situació de per sí sola dramàtica. Pura moral conservadora recoberta de bones intencions que, fins i tot la síndica de Barcelona no s’empassa.

On la llei i l’actitud del govern municipal de PP i CiU demostra tenir una doble moral esgarrifosa és que en cap moment fa cap esmena a la prostitució ‘legal’ o ‘consentida’. ¿Què passa amb els prostíbuls? ¿Què passa amb els llocs de massatges orientals amb ‘happy end‘? ¿Què passa amb les dones que ofereixen els seus serveis sexuals a les pàgines de contactes? ¿Això no és prostitució? ¿Això no és discriminació de la dona? ¿No s’hauria d’abolir també? Naturalment sí, però no està a la vista de tothom, no són molestes inmigrants il·legals al carrer que ens recorden que el sistema falla, que és incapaç d’oferir a aquestes dones una sortida digna i regularitzar la seva situació.

Aquesta prostitució està en un segón pla discret, dissimulat i fins i tot prestigiat, que tothom coneix però que ningú en parla i que ja va bé que hi sigui. Si es perseguís o legalitzés ¿què farien els diaris que viuen dels diners obtinguts d’aquests anuncis? Precisament quan més ranci, més conservador i, en definitiva, més a la dreta es troba un diari, més anuncis de contactes conté. No és casual que La Razón, ABC i La Vanguardia siguin els que més en ténen. Volen abolir la prostitució, però només la retiren de la vista. L’únic que aconsegueixen és criminalitzar la dona que excerceix la prostitució, mai a l’home que en fa ús, mai al grup mediàtic de torn que es beneficia de la publicitat que genera la prostitució, mai a la mafia que enganya i explota les dones, mai els macroprostibuls i whiskeries que podem trobar a carreteres i autopistes del país. Per cert, de la prostitució masculina no trobaran a la llei ni una paraula. Aquest és una mesura obertament contra la dona.

La doble moral ens deixa una cirereta sobre el pastís. El govern Trias vol erradicar la prostitució, ja em analitzat de quina manera, però es mostra interessat amb l’arribada del macro complex ‘Eurovegas‘ de la mà del magnat Shelton Adelson. Portar el model de Macao o l’original de Las Vegas tantes vegades retratat amb cruesa al cinema o a la televisió, implica no només portar el joc i no se quins palaus de congressos. Implica també atraure el blanqueig de diners, el tràfic de drogues i també a les màfies que exploten dones i trafiquen amb elles. De nou, però, la doble moral s’imposa: afortunadament les prostitutes quedarien arraconades a un costat de la carretera, invisibles, sense molestar. Són part d’un sistema que només compta amb elles com a objectes i esclaves, pero no hi compta com a persones i ciutadanes. És la moral conservadora la que les criminalitza si són visibles, però en fa ús quan les necessita i consenteix amb lleis pretesament abolicionisques que siguin esclaves invisibles en ple segle XXI.

És una llàstima que la intenció de Trias d’abolir la prostitució sigui un simple i ridícul eufemisme. L’alcalde no vol abolir la prostitució, la vol treure de les fotos dels turistes i les portades de la premsa, de les postals i del record del visitant. Les prostitutes seguiran sent explotades, esclaves i excloses perque la doble moral conservadora així ho exigeix. En veu baixa diuen que ha sigut així des de sempre.

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s