Els sindicats també han de canviar


Si una cosa ha aconseguit el 15M ha sigut possar a sobre de la taula uns debats que semblaven impensables fa uns anys: la transparència política, els afers econòmics de la corona espanyola, la dació… en definitiva el 15M, moviment popular sense un rostre o una finalitat clara i definida, ha fet trontollar els ciments d’un sistema democràtic que cada cop ho sembla menys. Però una part d’aquesta ‘societat civil‘ no es dona per al·ludida. A diferència dels partits o institucions, els sindicats no han escoltat les crítiques que també li han arribat des del 15M.

Coses de la vida, o potser de la previsible política espanyola, tan bon punt el PP ha arribat al govern (i de quina manera!) ha posat sobre la taula quelcom que es sembla molt a la reforma laboral que anhela la Patronal. Automàticament els sindicats han despertat del somni dels justos i, en un temps rècord, ja parlen de vaga general. Potser serà cert que els sindicats només s’en recorden del que són quan governa la dreta.

És de justícia reconeixer que els sindicats van sortir molt reforçats de la vaga general de 2002, aconseguint un grau d’unitat i acció molt fort. El problema va ser que durant el període de Zapatero (2004-2011) els sindicats no van ser capaços de plantejar-se una ‘reforma laboral’ tranquila, que era i és a totes llums necessària. Al contrari, van instal·lar-se en el confort i la comoditat del govern socialista i la bombolla immobiliaria i, poc a poc, es van allunyar de la realitat fins que va esclatar la crisi. Quina fou l’actitud dels sindicats en l’àuge de la bombolla? Doncs en la meva opinió fou una actitud profundament irresponsable i corporativista per diversos motius, però en vull destacar dos:

 • En temps de bonança es van promoure EROs i prejubilacions massives en tots els sectors pactades entre sindicats i empreses. Aquestes van enviar molts treballadors d’entre 45 a 55 anys a viure primer dos anys de l’atur i després la resta amb una pensió de jubilació durant els següents 10 a 25 anys. Casos escandalosos van ser els de Carrefour, l’any 2008, o la SEAT l’any 2009, entre molts molts altres casos.
 • Mentre s’enviaba a treballadors capacitats a disfrutar d’unes gustoses vacances pagades, a aquests llocs de treball no s’hi incorporaven nous treballadors més joves amb les mateixes condicions, sinó que es van aplicar condicions molt pijtors. Dit d’altra manera: aquells que tenien el luxe de tenir contractes amb 45 dies per any treballat anaven a l’atur, mentre els joves ocupaven els llocs vacants amb contractes precaris.

Què ha passat en aquest temps? Doncs de la mateixa manera que els partits han patit una desafecció molt, forta els sindicats també la pateixen i ara en paguen les conseqüències en forma de desafecció. Efectivament els sindicats, i especialment les seve cúpules de direcció, han de canviar. S’ha d’acabar amb aquesta actitud i situació perque sense uns sindicats forts i independents del poder de l’estat i de l’empresa, no hi ha res a fer. Dit d’altra manera: s’han d’afrancesar i replantejar-se la seva funció, actitud i estructura. Sempre he cregut que la subvenció als sindicats és un absolut error perque els converteix en gossets faldillers que no reaccionen, o ho fan tard, davant els girs a la dreta de l’esquerra i al final semblen simples ‘chiuauas’ rabiosos davant la dreta i la patronal. La desafecció cap als sindicats es ve gestant des de fa anys i per molts motius, jo n’he destacat un, i fins que els sindicats no facin una reflexió en veu alta i acceptin que han d’adaptar-se a la nova realitat socioeconòmica del país no tornaran a ser portaveus del descontentament popular.

Una vaga general ara seria un absolut error, com destaca bona part de la premsa. Si la vaga fracasa podrien quedar tocats de mort i no ens podem permetre no tenir cap contrapoder a una patronal en plena lluna de mel amb la dreta més rància i reaccionaria desde la mort del dictador. Els líders sindicats i amb ells els sindicats, han de canviar, treure’s les camises de franela, obrir els ulls i recuperar el pols de la societat defensant a tots els treballadors, no només a aquells privilegiats amb els ‘45 dies per any treballat‘. Necessitem als sindicats, però no a uns sindicats anestesiats i corporativistes com els que 7 anys de caricies socialistes ens han deixat i que només recorden el que són quan governa la dreta.

Advertisements

2 thoughts on “Els sindicats també han de canviar

 1. Com ja vaig dir al meu blog la subvenció als sindicats és una anècdota que amb prou feines representa un 10% del seu finançament i es destina a fer formació: http://glamboy69.wordpress.com/2012/02/19/jo-dono-suport-als-sindicats-stop-demagogia-neoliberal/

  Els sindicats han de canviar, com han de canviar totes els estructures col·lectives que tenen una jerarquia viciada i s’han allunyat de la societat.

  Espero que la imminent vaga general del 29M (a ICV ja es dona per convocada i s’estan preparant materials) pugui ser una ocasió esplèndida per confluir amb el 15M

  1. Vaig llegir el teu article, com faig sempre, i trobo molt bones les estadístiques que hi publiques. La meva crítica va dirigida cap a la sensació que tinc sobre que els sindicats han patit massa relaxació quan ha governat el PSOE. Tanmateix, crec que els sindicats han tingut una actitud que qualifico de “corporativista” quan han defensat els interessos d’una part dels treballadors, però no pas de tot el col·lectiu. Bona part de la precarització del treball per als joves que avui patim s’ha produit durant l’época Zapatero, cal recordar.

   Insisteixo, però, en que la vaga general pot ser un absolut fracàs si es convoca tan d’hora. Ja la del 29S de 2010 va ser una vaga ‘a mig gas’. Si es repetís això, la dreta quedaria sense contrapoder i els sindicats quedarien molt tocats.

   Veurem què passa!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s