Megaupload contra l’estupidesa


Ahir nit vaig detectar que Megaupload.com no funcionava quan vaig intentar descarregar-me el treball discografic de cert artista canadenc que l’habia pujat, per motu propi, a aquest servidor. Megaupload ha sigut el principal sistema de decàrregues i emmagatzematge a la xarxa més gran fins ara. S’hi podien trobar documents privats, fotos, música… i sí: també discos i pel·lícules que els usuaris lliurement pujaven i que, en molts casos, eren retirades per la propia direcció de la xarxa. Jo mateix feia servir Megaupload, juntament amb serveis com Wetransfer o Dropbox per a enviar els treballs acabats als meus clients. Això s’ha acabat. Hem pagat justos per pecadors tant els que pujavem continguts privats i legals, com els que feien una activitat pressumptament il·legal.

Deixant de banda els motius del tancament, que em semblen com a mínim qüestionables, amb el tancament de Megaupload s’inicia una nova fase en la guerra entre el sistema de distribució i creació de continguts del segle XX i el que neix amb internet. Quan un usuari decideix pujar un disc o el que sigui a la xarxa per a compartir-lo sense guanyar-hi diners, ¿és un delicte? Amb la llei del copyright a la mà, no. Per què es persegueix, doncs, aquesta pràctica amb tanta vehemència des de la indústria?

Som davant un canvi de cicle en l’audiovisual i els ‘popes’ de la indústria no volen veure-ho. Com he comentat en altres entrades a aquest blog, als anys 80 entre les despeses de producció d’un disc s’hi incloia la cocaina dels artistes, després la maquinaria es posava en marxa i es recuperava l’inversió. Així de fàcil. Avui amb la figura del ‘consumidor proactiu‘ que és consumidor, però també evaluador públic i fins i tot creador de continguts, la maquinaria no funciona. Una dada: un disc d’or als 90 era 1 milió de copies venudes, avui són 50’000 copies venudes en format físic i MP3.

Però anem més enllà ¿Què és a Espanya Megaupload o Rapidshare o l’Emule? És una porta a un mercat que ens està vetat a televisió. És la font on podem trobar sèries o pel·lícules discriminades per unes distribuidores a qui els hi dona absolutament igual la qualitat, només volen diners. És el lloc on puc trobar artistes nous i no els aborridíssims temes d’estrelletes compromeses, però exiliades a Miami o Suissa. És el lloc que a molts ens fà més cultes i millors i on podem fugir de la telemerda diaria.

Espanya és (era) el país amb més subscriptors de Megaupload.

  • ¿Serà perque som el país on rumiants que menjen iogurt es barallen en directe a televisió per a veure qui és més tonto?
  • ¿Serà perque som el país on el futbol ha segrestat la televisió pública i és un afer d’interés nacional per sobre de l’inversió en I+D+i, sanitat o educació?
  • ¿Serà perque som el país de la 13a edició de Gran Hermano?
  • ¿Serà perque som el país que ha invertit més en infraestructura de TDT que en continguts reals?
  • ¿Serà perque la televisió en obert és una màquina d’emetre telemerda i futbol?

Com he dit altres vegades des d’aquest blog, el que em sorprén no és l’existència de Megaupload. Em sorprèn que ningú vulgui invertir en un sistema legal de visionat de pel·lícules econòmic, on trobar-hi les sèries que m’agraden… Existeixen Filmin (de qui sóc suscriptor), Youzee (que ha de millorar molt, però és una bona idea) i arribarà Netflix ben aviat… però sempre topen amb una indústria reaccionaria que no se n’adona de que ha de canviar. A la música, Spotify ofereix per 5€ al mes una oferta inmensa de música online. A Suècia, per exemple, aquest servei ha provocat la reducció del 25% en les descàrregues lliures. A Espanya no tenim cap dada al respecte. ¿Sorprenenent? No, pero m’atreveixo a dir que segur que també s’han reduit les descàrregues a la música.

Davant de la telemerda en HD que ens regala a diari la TDT, la televisió a internet i webs com Megaupload són un servei públic que ens ajuda a ser una mica menys estúpids i a ser prou crítics com per a plantar cara a l’operació general d’atontament que recòrre el món occidental. Esperem que, tard o aviat, els creadors, governs, indústria i representants de col·lectius a la xarxa es posin d’acord per a oferir a un preu acceptable continguts de qualitat.

Advertisements

One thought on “Megaupload contra l’estupidesa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s