El problema ‘Urdangarín’


Ha esclatat un secret a veus: El Cas Urdangarín, convertit ara en cap de turc de tot un escàndol de corrupció i desviament de fons públics a Balears i València. Públicament repudiat per la Casa del Rei, que no la Casa Reial, Urdangarín queda sol davant d’una premsa i una opinió pública que reb indignada les activitats del Duc de Palma. La Infanta Cristina queda també tocada, pero no repudiada i es sospita que també hi estarà implicada. ¿Com afectarà en un país on l’esquerra és ‘Juancarlista’ i republicana i la dreta demostra cada cop menys simpaties a la corona? La premsa internacional especula sobre la catàstrofe que pot arribar a la Corona Espanyola.

Historicament la Monarquia a Espanya ha sigut una consessió a un excèrcit antiquat i sobrecarregat de generals. Els intel·lectuals d’esquerres o de dretes historicament han apostat per la República. A la Transició, que és el punt que ens afecta, la figura del Rei va esdevenir indiscutible. Mai es va preguntar si es podia instaurar una República després del règim de Franco, com sí es va fer a Itàlia després de Victor Manuel II. Personalment crec que d’haver-se preguntat, l’opció monàrquica s’haguès imposat amb comoditat, però mai es va fer. Com recull el blog de l’Arqueoleg Glamuròs, la figura del Rei era i segueix sent un autèntic tabú, i com afirma Josep Ramoneda PP i PSOE han protegit al Rei de manera quasi bé antidemocràtica. El Cas Urdangarin serà amb tota seguretat el detonant per a crear la ‘Llei de la Corona’ i fer públic el pressupost i despeses de la Casa Reial. Més de 30 anys de regnat després, el maleït bipartidisme ha bloquejat qualsevol intent de fer transparent la institució del Cap de l’Estat.

Pot provocar el Cas Urdangarín la caiguda de la Monarquia? Per si sol no, igual que el Cas Millet, tot l’afer del Palau de la Música, no va ser el final del clientelisme català. En aquest cas la dreta catalana (CiU i PP) bloquejen qualsevol iniciativa per a fer públics el registre de donants de diners als partits.

Ara la Casa Reial afronta un fet habitual els darrers anys a les altres monarquies europees: el judici públic d’un dels seus membres que han fet servir la seva condició per a enriquir-se a costa de l’herari públic. La Monarquia Anglesa, per exemple, durant els 90 i 2000 va ser un niu d’escàndols quasi inacabable i la monarquia sueca es va enfrontar amb escàndols sexuals i una reprobació del parlament. A Espanya, però, a ningú se li escapa que el deteriorament de la imatge de la Corona i la mala percepció pública pot desembocar en un referèndum republicà a la mort de Juan Carles I. Si l’any 1999 la nota mitja que li donaven els espanyols a la Corona era propera al 7, avui la Corona suspén i és la única d’Europa que ho fa.

La Corona s’enfronta a la situació, impensable fa només 4 anys, de convertir-se en el blanc del descontentament popular. Urdangarín serà l’ase dels cops de la premsa i les veus més crítiques contra la corrupció. No se’ns ha d’escapar que de tot l’afer de la Fundació Noos, l’únic implicat del que en conexiem el nom sigui Iñaki Urdangarín i no pas tota la tropa de polítics corruptes. Mentrestant, el sentiment republicà va creixent. Temps al temps.

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s