Notes a la llibreta (Eleccions generals 2011)


Apunts ràpids de bon matí

 • El canvi es confirma però no perque hi hagi hagut un trasvassament de vots cap al PP, sinó cap a l’esquerra, l’abstenció i el vot nul i blanc. Rajoy, però, no tindrà ni 30 dies de gràcia. En les properes setmanes o dies sabrem quin és el programa de govern i, llavors, mesurarem el jardí on ens hem ficat.
 • El 15M ha donat el seu fruit. IU i UPyD augmenten espectacularment. Equo, amb més de 250.000 vots es queda fora, sort del diputat de Compromís-Equo pel País Valencià.
 • ICV-EUiA ha triplicat els vots i ha arribat al 10% a la ciutat de Barcelona fins i tot quedant com a tercera força política a Poblenou. A l’area metropolitana ha obtingut de mitjana un 12% dels vots. Ja era hora.
 • El vot de CiU ha passat a ser ocult, el de la vergonya. El votant de CiU segueix activat i mobilitzat però les retallades i la contestació social l’ha amagat. Cap enquesta el reflexava i CiU ha sigut, sense dubtes, la sorpresa.
 • ERC ha salvat els mobles, la renovació sembla haver funcionat. Felicitem-los perque només fa unes setmanes les enquestes parlaven de 0 escons.
 • Les comparacions són odioses, però necessàries. Mentre Rubalcaba admetia dignement la derrota i obria el procés congresual, Chacón no volia parlar de derrota i s’aferrava al poder. Carles Francino a la SER va fer la pregunta que tots li volem fer a Miquel Iceta ‘Ante estos resultados, ¿no le dan ganas de hacer las maletas y marcharse?’. Tan de bo ho facin i es permeti la renovació que tots els altres partits de l’esquerra han dut a terme.
 • El PSOE un dia va tenir el mateix poder que té avui el PP. Que prenguin nota els populars, perque d’allà es pot arribar a perdre-ho tot i no tenir cap poder. Tot és cíclic.
 • El sistema electoral torna a ser el gran enemic de la soberania popular. Si el sistema no es basés en circunscripcions provincials sinó en circunscripció única (com a les eleccions europees), ni el PP hauria tret l’absoluta ni partits com Equo, PxC, PACMA o Escons en Blanc haurien entrat al Congrès. Reformar la llei electoral és obligatori, però, com a Catalunya, la dreta s’aferrarà a un sistema que el premia quan l’esquerra es queda a casa o canvia el seu vot cap a uns partits petits, els grans perjudicats d’aquest sistema.

a

Advertisements

3 thoughts on “Notes a la llibreta (Eleccions generals 2011)

 1. Com que estic bastant d’acord amb l’anàlisi, no cal afegir-hi gaires comentaris. Només dos:

  En primer lloc, veure com poden fallar les enquestes. El “sorpasso” que a Catalunya havien pronosticat del PP a CiU no s’ha produït, i en canvi hi ha hagut un “sorpasso” de CiU al PSC. I la majoria absoluta del PP, tot i ser real, no és tan aclaparadora com havien anunciat alguns (és clar que a efectes pràctics ja tant se val).

  En segon lloc, la distorsió de resultats que es produeix per la coexistència de circumscripcions predominantment rurals amb altres de metropolitanes: les diferències que assenyala el gràfic entre la distribució d’escons efectiva i la que hi hauria en una circumscripció única és escandalosa. Aquest seria un extrem massa dràstic per a unes eleccions generals, però caldria reformar el sistema, almenys per equilibrar el nombre de representants a totes les circumscripcions.

  I felicitats pels bons resultats obtinguts per IU / ICV. Almenys hi ha una esquerra que creix.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s