Spots electorals: CiU i ERC+RCatSí


Segona entrega de l’anàlisi dels spots electorals. Després d’analitzar els spots de PP PSOE i PP, ara és el torn dels dos partits nacionalistes catalans que concòrren a les eleccions i, sigui dit també, són els dos partits amb pitjors notes de tots.

CiU

Spot de electoral “La nostra força

Observacions: Les banderes tapant a la gent, però només Duran i Lleida per davant de les banderes. ¿És un spot electoral o la versió en color de ‘El Triomf de la voluntat‘? “Duran i Lleida über alles”

És l’únic spot que he vist per televisió i em va sorprendre molt, però aquesta vegada de forma totalment negativa. Em resulta impossible no analitzar el simbolisme de l’spot. Tot ell sembla una gran metàfora de com deu veure en Duran i Lleida a Catalunya sencera. Primer els individus agiten les senyeres mirant amb il·lusió al candidat, que apareixerà més endavant. Poc a poc les senyeres acaben per ocultar a la gent i només en destaca el candidat que parla amb énfasi al ‘poble’, desaparegut sota les senyeres. De fons la música, pomposa, embolcalla l’escena en un messianisme que embafa, atabala i mareja com un perfum barat. La campanya de CiU per a les generals, a diferència de la de Novembre de 2010, vol presentar al seu candidat com un cabdell i no pas presentar un projecte polític il·lusionant. He de dir que la campanya de CiU a les catalanes de 2010 era molt interessant comunicativament parlant, cosa que no puc dir de la d’aquestes eleccions.

L’spot de CiU és preocupantment semblant a algunes escenes del documental propagandístic ‘El triomf de la voluntat‘ de Leni Rifenstahl. Feu l’excercici de comparar com la directora, una adicte al règim nazi, fa apareixer al Führer, sempre de perfil o amb plans contrapicats i amb la gent a la seva esquena o oculta darrera d’incontables banderes. No se si la semblança és buscada o accidental, però en tot cas el trobo desencertat i terrible perque a les eleccions no es vota a un cabdell, ni a un messies ni a un salvador de la pàtria, sinó que es vota a un partit com a depositari d’unes idees i voluntats.

Si el que buscaven era presentar a Duran i Lleida com un cabdell de la Catalunya folklórica, felicitats ho han aconseguit amb escreix. Per contra l’spot electoral, en la meva opinió, ha de tenir una altra funció, més política i ideològica més enllà d’exaltar al lider ‘über alles’.

Nota: 2/10.

ERC+RCatSÍ

Spot electoral: “Comunitat Autònoma del res canviarà o República del tot és possible

Observació: Jonqueres i Carretero acaben per ocultar al seu propi candidat i no saps què estàs veient.

L’he mirat mil cops per a intentar dir alguna cosa d’aquest spot, però només em venen paraules negatives sobre l’spot: intrascendent, buit, forçat, pessimista… Com a espectador no transmet res, no inspira res: ni confiança ni desconfiança, ni il·lusió, ni tristesa… és un spot inocuu, asèptic on sembla més important que parlin en Jonqueres i Carretero més que no pas el candidat, qui acaba per passar desapercebut al seu propi spot de campanya. És cert que s’hi parla de la independència en positiu i de la ‘comunitat autònoma’ en negatiu (cosa que ja va fer ERC al 2008 d’una manera molt més interessant), però crec que fins i tot aquestes proclames són difuses, poc concretes i grises.

La realització és, en una paraula, cutre. L’spot té un ritme trencat que esdevé impossible quan comença a sonar ‘Que tinguem sort‘ de Lluís Llach. L’elecció d’aquesta cançó en particular és molt equivocada. En conclusió, l’spot d’Esquerra+Reagrupament+Catalunya SÍ és difús i gens concret, inofensiu i ideològicament intrascendent. Les comparacions són odioses, però en aquest cas necessàries, sinó compareu aquest spot amb aquest altre de les generals de 2004.

Nota: 1/10

Sense dubtes és, dels partits amb representació al Congrès, el pitjor amb diferència.

Advertisements

7 thoughts on “Spots electorals: CiU i ERC+RCatSí

  1. Ein Volk, Ein Führer, Ein Duran lleida.

    a l’anunci de ERC m’ha faltat veure carretero dient que la prioritat de Catalunya per sortir de la crisi és que Catalunya tingui exèrcit pròpi, com va fer en el congrés de reagrupament.

    En fi…

    1. Si la campanya es decideix pels spots, i jo personalment crec que alguna cosa a veure amb els resultats tenen, ERC fotrà un daltabaix considerable… ara ¿estem segurs que al votant ‘mig’ de CiU no li molen aquestes sobredossi de senyeres i patriotisme barat? Veurem…

  2. […] El projecte de Syriza Independentista existeix, però no passa de tenir un compte a twitter i un manifest ben intencionat. Tot i així, sembla que existeixen contactes entre membres d’ERC descontents amb el gir convergent del partit, membres del sector independentista d’ICV i membres de les CUP. La centralitat d’aquest partit l’ocuparia l’Assemblea Nacional de Catalunya, malauradament instal·lada en una pamema folklòrica i buida de contingut polític. El problema que hi veig és la pretensió de col·locar el seu discurs exclusivament a l’eix nacional. Una Syriza Independentista o, millor dit, una Bildu Catalana és un model que pot funcionar a Euskadi per molts factors conjunturals que a Catalunya no es donen. Aquí ho té tot a perdre, perquè a CiU són experts en embolicar-se en senyeres i fer-se seu el discurs folklòric. […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s