Austeritat per a vosté!


Austeritat és la paraula de moda a Europa en aquesta segona i accidentada dècada del segle XXI. Austeritat en la despesa pública, austeritat en la inversió, austeritat en el crèdit… el que es tradueix en austeritat per a vosté, no per aquells que han estat animant a tothom a estirar més el braç que la màniga.

Els números parlen per sí sols. El Banc d’Espanya ha utilitzat el FROB (Fondo de Reestructuración Ordenada Bancaria) per a convertir les caixes d’estalvis en bancs. És a dir: per a reventar els últims reductes de banca pública que quedaven a Espanya. Els directius de les caixes convertides a bancs, al seu torn, han utilitzat el FROB per a sanejar la situació i, ja que hi eren, pujar-se els sous i convertir les indemnitzacions per acomiadament en indecències milionaries. Algú podria pensar que els directius es pujen els sous perque han sanejat les entitats bancàries i les han convertit en entitats rendibles. Tant de bó! Quan pitjor va el banc i més diners públics són requerits, més es pujen els sous i les indemnitzacions. Un informe de Comfia-CCOO ens ho mostra amb tot detall.

Encapçalant la llista de despropòsits hi trobem CatalunyaCaixa que amb una reducció dels beneficis d’un 58% va augmentar els salaris dels directius en un 140% i els diners destinats als fons de pensions i prèstecs a directius en un 1560% entre el periode 2004-2011. Novacaixagalicia segueix l’estela: 46% de pèrdues i una reducció del 5% en el salari dels alts directius de l’entitat. Això sí: el fons per indemnitzacions ha augmentat un 1000%. Està clar que la crisi va per barris i al ‘barri dels bancs’ la crisi és un éxit amb futur. Després de que el Banc d’Espanya hagi repetit com un mantra que s’havia d’entregar milers de milions de preciós diner públic per a salvar les entitats, aquests diners públics no han arribat al consumidor o a les empreses. Aquest diner públic ha transmutat en indemnitzacions i pujades salarials. Catalunyacaixa va primar als seus directius directament amb una pujada del 93% tot i estar intervinguda en més d’un 90% pel Banc d’Espanya. Per la seva banda la CAM, estant intervinguda, va fer-ho en un 50%… i suma i segueix. L’injecció de capital públic, a més, ha permés que els bancs absorbeixin centenars de pisos buits sense necessitar de baixar els preus, perque les possibles pèrdues estan cobertes amb diners públics.

Avui ens hem llevat amb un motiu més per estar cabrejats (dir que estem ‘indignats’ ara ja em sembla poc). Els bancs i caixes requereixen encara 26 mil milions d’Euros més. Les entitats bancàries espanyoles són les que més diners necessiten després de les entitats helèniques. Fernández-Ordoñez, governador del Banc d’Espanya, no sabem què dirà avui a la vista que la seva reforma bancària, la que duia el FROB com a gran esperança de salvació, no ha servit més que per a finançar la jubilació de molts directius de bancs i caixes. Els òrgans de control que hauria d’haver imposat el Banc d’Espanya no han detectat cap irregularitat i el propi Banc ha optat per dedicar més esforços a exigir una reforma laboral, de les pensions i del sistema públic sanitari que a controlar què es feia amb els diners de tots. El meu admirat Ignacio Escolar des del seu mur de Facebook deia una veritat com un temple:

La banca española necesita 26.000 millones: la que más, después de la griega. ¿Qué dirá ahora el gobernador del Banco de España? ¿Algo de la reforma laboral o las pensiones?

On quedem vosté i jo? Quedem disfrutant de l’austeritat perque vosté i jo hem gastat massa i gastem massa encara. Hem viscut per sobre les nostres possibilitats, malgastem diner públic en una sanitat ineficient quan ens possem malalts. Som uns mandrosos que no es preocupen de l’educació dels nostres fills i nebots i per això els portem a una pública, on sindicalistes que fan de professors malgasten recursos públics. Vosté i jo, suposo, hem de ser conscients que el diner públic ha d’anar a causes del bé comú, i ¿què hi ha més comú i bonadadós que una caixa convertida a banc per la força?.

Advertisements

2 thoughts on “Austeritat per a vosté!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s