L’obra de Steve Jobs en 10 videos


Com ja sabeu, ahir ens va abandonar Steve Jobs, fundador d’Apple, NeXT i Pixar. Des d’aquest blog vull fer el meu petit homenatge a aquesta gran figura que, com altres visionaris innovadors de tota la història, la història sabrà posar al seu lloc en els altars de la ciència i la tecnologia. En aquest article vull oferir-vos el meu repàs a la seva obra i vida a través de YouTube.

10. Apple II (1978)

L’Apple II va ser llençat només dos anys deprés de l’Apple I, un rudimentàri ‘PC’ que incorporava de sèrie un teclat. L’Apple II va ser el primer PC de masses de la història tres anys abans que IBM el copiés per a crear la marca ‘Personal Computer’, per sempre més associada a MS-DOS i, més tard, a Windows

9. Jobs i Bill Gates (1983)

La película ‘Pirates de Silicon Valley‘ realitza un molt bon retrat de la baralla entre les dues grans personalitats en el món de la informàtica: Jobs i Gates. El que poca gent sap és que Microsoft va rebre un contracte per a crear software per a Macintosh, de fet el primer Word, Excel i PowerPoint va ser per al Macintosh 128k al 1984. En aquest raríssim video podem veure a un joveníssim Gates participant a un més que absurd concurs de cites entre els creadors de software d’Apple. El que Jobs no sabia era que Gates utilitzaria aquest contracte per a copiar el codi font del sistema operatiu del Macintosh i crear, al 1985, Windows 1.0, la primera interíficie gràfica per als PC de IBM. Gates va aconseguir un contracte milionari amb IBM, qui instal·laria de sèrie a tots els seus PCs el MS-DOS i l’opció de Windows, fórmula que s’ha mantingut fins als nostres dies. La resta… història.

8. Macintosh (1984)

Sense haver complert els 30 anys, Steve Jobs estava a punt de canviar el món per sempre. La tardor de 1983 es va presentar l’anunci televisiu més famòs de tots els temps. El 24 de gener de 1984 els ordinadors van canviar per sempre i amb ells el nostre món.

7. NeXT (1988)

Després de ser acomiadat de mala manera i per la porta del darrera d’Apple, Steve Jobs va crear NeXT, una empresa d’ordinadors on continuaria fent evolucionar els principis amb els que va crear Apple Computer. En aquesta entrevista de 1994, Jobs parla de la innovació com la clau d’Apple i com en aquell moment, en que Apple estava en una crisi absoluta i s’especulava amb la seva compra per part de HP, havia abandonat la innovació.

6. Toy Story (1995)

Amb Pixar, Jobs va crear una empresa d’animació que canviaria la manera de fer pel·lícules animades per sempre. Toy Story, considerada una obra mestre del cinema d’animació té, per a mi dos punts forts: el primer, obviament, el ser la primera pel·lícula animada íntegrament amb renderitzacions 3D i que va abandonar el sistema ‘Disney’, basat en els dibuixos. La segona era que va deixar de tractar als nens com a idiotes, plantejant un guió deliciòs tant per a nens com per a adults.

5. Macworld Boston (1997)

Apple va comprar Next al 1996 i Steve Jobs va tornar a la seva empresa 12 anys després de ser acomiadat. Com a nou President d’Apple interí, cobrava 1$ al mes i va pendre algunes de les jugades més polèmiques de la seva carrera. Microsoft va comprar el 10% d’Apple i es va assegurar l’accés a totes les linies de software i el Internet Explorer es va convertir en el navegador per defecte a tots els Macs. Bill Gates va apareixer projectat a la gran pantalla recordant a aquell ‘Big Brother’ que 13 anys abans es veia al legendari anunci del primer Macintosh. L’època de rivalitat es va acabar, Microsoft havia guanyat per KO técnic la batalla dels ordinadors. En aquest video podem veure íntegrament la ‘keynote’ on Steve Jobs parla del desastre al que s’enfrontava Apple al 1997.

4. iMac (1998)

El canvi arriba i Apple presenta un ordinador futurista, nou, trencador, lluny del color beige, els cables, la pols acumulada darrera de tots els PC. Era el primer ordinador pensat per internet, pel segle XXI. Tan és així que encara avui hi ha qui el fa servir. Va ser la primera ‘keynote’ llegendària on Steve Jobs presentava amb un entusiasme admirable un producte d’Apple. Després vindria l’iBook, the iMac to go, un portàtil de colors que encara avui es considera com l’ordinador més atrevit de la història.

3. iPod (2001)

Apple estava salvada i Steve Jobs n’havia sigut el seu salvador. Jobs va apostar llavors per un mercat on cap empresa de software hi havia apostat mai: la música. Steve Jobs va presentar un aparell que havia de ser ‘menor’ i un complement a la seva linea d’ordinadors. Avui l’iPod és la principal font d’ingressos d’Apple i el producte més venut de la història. ¿Qui no té un iPod o un aparell que s’hi assembla? L’iPod va canviar la indústria de la música sencera.

2. iPhone (2007)

L’éxit de l’iPod va ser tan gran que Apple va arriscar i va crear un telèfon que canviaria el món de la telefonia mòbil com ja ho havia fet amb l’iPod. Sense l’iPhone no haguès estat possible l’éxit de Twitter o del 15M, potser tampoc la primavera àrab… Tot i que sóc crític amb com Apple està man

1. iPad (2010)

Steve Jobs, visiblement deteriorat i amb constants rumors sobre la seva salut, va presentar la primera tableta moderna. L’iPad va crear un mercat nou, a mig pas entre els smartphones i els portàtils, la tableta d’Apple va ser en punt d’inflexió entre l’era dels ordinadors domèstics i l’era “post-PC”.

Amb quin producte d’Apple em quedo jo? 

Personament amb dos: l’iMac G4 i el MacBook Air 2010. L’iMac G4 va ser el meu primer mac, comprat l’any 2003 quan a Espanya ser ‘macquero’ era com ser un extraterrestre. Aquest ordinador ha funcionat perfectament des del primer dia, fins que al març de 2011, durant una fortíssima tempesta a Barcelona, un llamp proper va fondre’l.

L’altre és el meu estimat MacBook Air del que ja us he parlat en alguna ocasió. Aquest aparell, un dels darrers presentat per Jobs, és amb el que us escric en aquest blog, porto a reunions o de viatge, estudio… excepte la meva feina (utilitzo un iMac) ho faig absolutament tot. Crec que aquest tipus d’aparell, a mig camí entre l’iPad i un portàtil, són el futur dels ‘laptop’ i el futur de la informàtica portàtil.

I una propina… ‘Computers are like bicycles’

Advertisements

2 thoughts on “L’obra de Steve Jobs en 10 videos

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s