JMJ 2011: Kitsch, cutre i rosa.


Barcelona sembla un poble a l’agost. Aquells que ens quedem a treballar a la ciutat o que fem, com diuen els alemanys, ‘vacances al balcó’ o ‘a Balcònia’, podem disfrutar d’una ciutat buida, amb els restaurants i bars practicament buits… aquest any, per curiositats del calendari, s’han creuat a Barcelona dos esdeveniments: la parada en el via crucis de la ‘Joventut’ convocada pel Vaticà a les Jornades Mundials de la Joventut a Madrid i el Circuit Festival, el més gran festival per a homosexuals que hi ha ara mateix al món. La JMJ2011 arriba amb el lema ‘Arrelats i edificats en Crist, forts en la fe’, que lluny de ser conciliador mostra les ganes de canya que té la carrincloneria vaticana a Espanya. Em sembla que la JM, lluny de ser una trobada espiritual, és una trobada política i de pura doctrina de dretes. Aquests joves, d’entre 12 a 20 anys, assisteixen a un ‘macromitin’ d’un ancià que fa més de 60 anys que va deixar de ser jove. Tot i així, com comentava un amic meu la coincidència dels dos esdeveniments potser no és fortuita: primer arriben els capellans a Barcelona amb el Circuit i ja s’hi queden per a esperar a les criatures i dur-les a veure al Papa a Madrid.

He pogut veure com són i com actuen aquests ‘joves del Papa’. Em vaig trobar amb ells al Fòrum, el gegantí desert de formigó que atravesso amb la bici per anar a trobar el parc del Besòs. Tots ells debien tenir entre els 12 i els 20 anys, tots ells anaven equipats amb les seves corresponents samarretes i insignies nacionals, a més de la bandera vaticana, però el més important és que tots ells estàven separats entre homes i dones. Coses de la castetat i la doctrina.

Banderes nacionals… la base ideològica d’aquests nois i noies es cultiva en la reivindicació dels valors catòlics d’Europa, com si a Europa no hi existís cap altra religió que la catòlica. Aquesta reivindicació catòlica es mescla amb la postura antieuropea de reivindicar la diferència nacional en front dels valors de la UE. No ens ha d’extranyar, doncs, que sigui la dreta francesa, alemanya, holandesa… la que està més preocupada en salvar els mobles ’nacionals’ més que no pas en salvar la moneda única i els valors que compartim els europeus, indistintament de la nostra creença. El cultiu ideològic d’aquests ‘cadells’ de la dreta es cimenta en la unió inseparable de ‘nació’ i ‘catolicisme’, allò que va saber treballar tan bé el règim franquista. Aquell que va aplicar el terme ‘integrisme religiòs’ a la dictadura durant 40 anys i que va promoure que l’obra de dèu infectés i destruís la tímida reforma ideològica i la obertura que l’esglèsia catòlica va iniciar als 60 a països com Holanda (on van nèixer iniciatives tan importants com la banca ètica), França o Alemanya.

Els valors nacionalcatòlics que desprenien aquelles multituds em va dur a un altre pensament: joves, junts, estiu… ¿aguantaran verges fins al matrimoni? Bé, això és el que diu la gerontocràcia que dirigeix el vaticà. Aquell grup d’ancians impotents que criminalitzen el matrimoni homosexual i les reformes en pro del dret individual, mentre protegeixen pederastes i lladres sota les sotanes dels eterns processos interns del Vaticà, els hi diuen com han d’enfocar les seves relacions sexuals. ‘Espereu fins al matrimoni’, els hi diuen. ¿Els hi deuen repetir els tòpics sobre la masturbació? ¿sobre l’augment del pèl i la masturbació? ¿sobre els grans i la masturbació? ¿sobre la sordera i la masturbació? Suposo que tots i totes duen arribar verges al matrimoni encara que, per obra i miracle de la Santíssima Trinitat, allà on es celebra la JMJ les farmàcies i supermercats esgoten les reserves de preservatius. ¿Interpretació lliure de la ‘paraula del Papa’? Ves tu a saber.

Tot l’esdeveniments s’empenya en ser un gran despropòsit. Kitsch, hortera, d’un color rosa-xiclet de pati de colegi de mònges que mareja… presenta a una joventut perfecte, inmaculada, sortida d’un catàleg de roba de El Corte Inglés. Potser l’himne de l’esdeveniment hauria de ser el ‘Amo a Laura’ i el seu logo una nena somrient amb ortodòncia i trenes sobre un fons rosa-Tous. Tot el ‘cutrerio’ del món es troba a Madrid per a presentar a un ancià que va deixar de ser jove fa 60 anys com una autèntica estrella del rock, font d’admiració per als joves. El despropòsit arriba a tal nivell que l’organització ha organitzat un tour per Madrid on mostra les arrels catòliques de la capital, amagant la seva fundació musulmana al segle VIII sota el nom de ‘Magerit’. Tot per a no molestar al Papa, tot per a presentar una imatge idíl·lica d’un país, Espanya, que va abandonar el catolicisme obligatori amb la mort del dictador, tot amb una inversió de diners públics que molts considerem un insult. Ja vàrem patir l’anterior visita del Papa a Barcelona, aquell fracàs on es va poder veure un Papamobil convertit en un cotxe de F1 passant per carrers buits de públic, i ara ens toca de nou patir no només una altra visita (aquesta poder més vergonyosa que l’anterior, si és que era possible) si nó un altre embat dels ‘guardians de la fe’, dels intolerants que no fan cap esforç per entendre i respectar els canvis que s’han produit al país des de 1975 i que faran tot el que puguin per a seguir sent protagonistes d’una vida pública i política on no hi ténen res a dir.

Advertisements

2 thoughts on “JMJ 2011: Kitsch, cutre i rosa.

  1. Jo me’ls vaig trobar a Tarragona fent un aquelarre en honor a les seves divinitats, tots plens de joia i èxtasi! Vaig passar amb el meu xicot de la ma, però no s’hi van fixar, ja que estaven en plena posessió orgiàstica.

  2. Us hi heu fixat? Ahir es va celebrar una missa catòlica al voltant d’una imatge de la gran deessa mare dels frigis.

    Això sí que és sincretisme religiós. 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s