El llibre electrònic té futur?


Durant la meva estada lingüística al sud d’Alemanya em vaig sorprendre amb la quantitat de llibreries que es poden trobar al centre de Freiburg. És fàcil trobar antiquaris, llibres de segona mà, oportunitats, descomptes… i també llibreries que aposten pel seu propi llibre electrònic. L’eBook és l’aposta editorial als Estats Units i també a Alemanya, on el negoci editorial és un dels més potents d’Europa. Alguns creuen que és el futur i ho demostren amb fets.

L’aparell que vaig comprar-me és el OYO de Thalia.de, fabricat per la també alemanya Medion AG, la competència directa del Kindle d’Amazon als països del DACH (regió germanofòna, Sprachraum, formada per Alemanya, Àustria i Suïssa). Els dos aparells tenen practicament les mateixes prestacions i preu (139€), tot i que un només es pot comprar on-line, el Kindle, i l’altre a botiga, amb el que la compra és més directa. Ambdós aparells permeten connectar-se a la botiga online de llibres (com l’aplicació iBooks per iPad/iPhone/iPod Touch) i comprar-los directament online a preus més econòmics que les respectives edicions de paper. El futur és un horitzó clar per les editorials: durant els propers 10 anys les edicions de paper i en format ePub conviuran en harmonia i en algún moment el format electrònic passarà per davant del suport de paper, tot i que aquest darrer no desapareixerà mai. D’altra banda, al mercat espanyol podem trobar una gran diversitat d’aparells des de els més econòmics, a partir de 150€, fins a aparells excepcionals com els Reader de Sony.

Què succeeix a Espanya amb la venta de llibres per a lectors digitals i llibres digitals? El mercat del llibre electrònic es va obrint pas poc a poc a la vegada que les editorials cometen exactament els mateixos errors que va cometre l’indústria de la música al final dels 90, a causa de la poca predisposició a la novetat que afecta a l’empresari espanyol. Mentre que les vendes d’eBooks i iPads augmenten, no existeix cap plataforma editorial visible que aposti amb força per aquest format tret d’alguna excepció. No ens ha de sorprendre que per exemple la botiga de llibres de l’aplicació iBooks per a iPad només té accés a la biblioteca del Projecte Gutemberg, formada per llibres anteriors a 1945 i absolutament gratuïts. No és possible trobar cap botiga de llibres electrònics tan potent com les americanes i les alemanyes. Fins ara.

La conclusió, ara per ara, és que o bé arriba algú a menjar-se el mercat del llibre electrònic o la gent es descarregarà els llibres electrònics gratuïtament com ja fa amb la música. Aquí entren en escena FNAC i Amazon així com les més petites Abacus o la veterana Todoebook.com. La francesa FNAC va llençar pel Nadal de 2010 la seva botiga on-line recolçada en la venta d’eBooks a preus molt econòmics. La cooperativa de llibres Abacus, per la seva banda, va intentar el mateix potenciant la venta d’un eReader a les seves botigues. Per la seva banda todoebook.com, que va neixer al 2001 amb el naixement del primer intent de llibre electrònic seriòs, el Microsoft eReader, és el més semblant a una botiga seriosa de llibres electrònics que podem trobar al nostre país.

L’impuls al llibre electrònic pot venir de la mà d’Amazon, que desembarcarà al mercat espanyol el proper mes de setembre. Seria la única distribuidora de llibres electrònics que també aposta per la seva propia plataforma de lectura, el Kindle. Serà aquest l’impuls que requereix el llibre electrònic a Espanya o passarà el mateix que va passar amb la música?

Ara per ara el llibre electrònic va guanyant adeptes poc a poc. L’esclat de les vendes de la joguina 2.0 d’Apple, l’iPad, que també estava pensat per a llegir llibres va possar a les mans de molts la possibilitat de carregar amb centenars de llibres amb tu. D’altra banda els eBook basats en la tinta electrònica van guanyant clients i és fàcil veure gent llegint un llibre o el diari a un d’aquests aparells al tren, al metro, a la platja o a un parc. Sense oblidar que en l’era de la informació, les universitats opten per enviar en format PDF el material de lectura i poder-ho llegir sobre una pantalla en lloc d’imprimir-ho pot ser un estalvi de paper considerable.

Quan es va popularitzar la televisió es va anunciar la mort de la ràdio, però avui escoltem més ràdio que mai. L’eBook no es menjarà al llibre tradicional, que seguirà a les estanteries com el que és avui: un producte preuat i que a tots ens agrada tenir a les mans, però amb l’aventatge que un eBook sempre pesa els mateixos 200 grams contingui les 10 pàgines dels apunts de la universitat o deu ‘llibres’ de mil pàgines. cadascún. Si has pensant comprar-te un ebook, creu-me: la compra val la pena.

Advertisements

One thought on “El llibre electrònic té futur?

  1. Hola, consideramos que la actividad de la lectura es muy importante para la sociedad y para la formación de las personas. Por esa razón, en la universidad hemso decidido escoger este objeto de análisis y hacer un estudio sociológico sobre el libro electrónico y el libro tradicional. ¿Nos podríais contestar esta pequeña encuesta?
    Link: http://www.e-encuesta.com/answer.do?testid=33W8kbN+avU%3D&chk=1

    Muchísimas gracias!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s