Objectiu: destruir l’Euro


Dies abans que Lehman Brothers, el gran banc hipotecari estatunidenc, caigués, agències de rating com Standard & Poors (Estàndard i Pobres) donaven a aquest banc els seus màxims de fiabilitat i confiança en la seva capacitat financera. Aquestes mateixes agències de rating van alimentar el monstre inmobiliari americà que acabaria per detonar la pitjor crisi econòmica de la història al qualificar amb notes excel·lents productes econòmics de dubtosa qualitat. Aquestes mateixes agències de valoració són les que avui poden provocar una catàstrofe econòmica d’abast imprevisible a nivell europeu i submergir a la Unió Europea i especialment a la Zona Euro en una situació que recorda massa a la que, al principi de la dècada dels 30 va portar el vell continent al desastre de la II Guerra Mundial.

La UE i Alemanya, assenyalada com la gran responsable de la incapacitat de Brusel·les de reaccionar davant els atacs sistemàtics d’aquestes entitats sense rostre, sense definició i sense origen anomenades ‘mercats’, sembla incapaç de vertebrar la que ha de ser la gran resposta de la Unió Europea: la creació d’Eurobond (nom que se li dona a Alemanya a aquesta hipotètica agència de rating). Una agència de rating europeu, consensuada per tots els bancs de la Unió i acceptada també per bancs asiàtics hauria d’impedir els atacs especulatius que busquen, ja sense vergonya alguna, la destrucció de la moneda única europea, l’única que s’ha demostrat eficaç per a lluitar contra la supremacia del dólar i que n’ha esdevingut la seva única competència en el mercat internacional.

Considero, sense ser un expert en econòmica i basant-me únicament en allò que llegeixo a la premsa tant espanyola com alemanya, que la no creació d’una agència d’Euro-rating, seria una catàstrofe. Aquelles agències que no van veure venir aquesta crisi, que van promoure la crisis del crèdit i que obeeixen només a interessos especulatius que busquen fer créixer els interessos que es veuen obligats a pagar els ciutadans als bancs que presten diners als governs, no poden ser l’àrbitre d’una crisi de la que la UE estava començant a sortir gràcies a l’impuls de la locomotora alemanya. Espanya, tot i la seva fràgil situació, preveia un horitzó de recuperació en menys d’un any amb crescudes de l’1,5% a partir del segon trimestre de 2012. Aquest horitzó evidentment no agrada a Wall Street que veu com el seu propi govern és incapaç de controlar el dèficit més alt de tot el món, molt superior al de la UE sumada.

Crec que encara no és tard per a crear una UE políticament unida i amb un govern sòlid, elegit per tots els ciutadans. La unió econòmica hauria d’haver anat seguida d’una unió política real i, si aconseguim superar aquestes enormes dificultats, la UE haurà de ser refundada com una unió política real, uns autèntics Estats Units Europeus i no pas aquesta pseudo-confederació d’estats amb les seves peculiaritats i necessitats econòmiques, però amb una moneda única forta.

Definitivament o la UE es ‘posa les piles’ o l’horitzó passa per a complir el somni de masses especuladors: destruir l’Euro i acabar amb les expectatives d’una Unió Europea forta i políticament unida.

Advertisements

6 thoughts on “Objectiu: destruir l’Euro

  1. Un dels problemes d’Europa és el nacionalisme ja que tots volem el nostre país. No podríem unir-nos com Estats Units ja que perdríem poder de decisió cada un dels estats membres. Això no agrada a ningú, pel que he pogut veure. Això, per exemple, es fa evident amb l’existència del consell de la UE que, per bé o per mal, serveix perquè els estats puguin, encara, decidir què passa en el seu territori.

    Salut.

  2. Molt d’acord amb tu, Pere. O Europa integra definitivament les estructures econòmiques i el BCE passa a ser quelcom més que una institució que regula el tipus d’interés per afavorir Alemanya, o tots els esforços dels darrers seixanta anys per construir una Europa forta i cohesionada se’n aniràn en orris.

  3. Jo ja no sé si el que volen és destruir l’euro, l’estat del benestar (el que queda d’ell, s’entén), occident o el planeta en si! Ara tb assetgen a EUA i la setmana vinent a saber!

    O algú posa fre a aquesta bogeria o en poc temps tota la economia mundial estarà destinada a pagar interessos bancaris!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s