Com pot afectar l’ #AcampadaBCN al 22M?


És el gran interrogant de la jornada electoral: ¿com afectarà el moviment del 15M i les seves acampades, especialment per nosaltres la #acampadaBCN, al resultat electoral? Molts bloggers estem debatent què pot passar a partir de les 20h, quan es publiquin les enquestes i, sobretot, a partir de les 21h quan comencin a arribar les primeres paperetes ja comptades.


1. Movilització de l’esquerra.

El 15M és un moviment transversal però que ha motivat al votant d’esquerres, pereò també a part del centre-dreta liberal. El problema és que un augment de la participació de l’esquerra no ha de voler dir que el vot a partits d’esquerres ‘tradicionals’, escaldats pel resulat del 29 de novembre al Parlament de Catalunya, augmenti. Això sí, una mobilització del vot de centre-esquerra podria decantar la balança cap al PSC i permetre salvar els pocs mobles que vàren quedar intactes a Nicaragua al novembre i presentar-se com a gran guanyador del 22M a Catalunya. S’haurà de veure la repercussió del moviment del 15M en ERC (UxB), ICV i les CUP, partit que ha donat molta guerra i que pot canalitzar el vot descontent d’ERC. També podria passar que el moviment portés a molts electors cap al vot en blanc o el vot nul, i això perjudicaria sense dubtes a ICV.

2. Mobilització de la dreta.

La dreta sociològica catalana i espanyola han vist en el 15M un atac contra ells i no contra el sistema electoral. Fer un zàpping radiofònic i escoltar RAC1 (temple de la dreta mediàtica catalana) o veure uns minuts de les tertúlies de Els Matins (fixeu-vos que no me’n vaig ni a ABC ni La Razón ni La Gaceta) era suficient per veure que per CiU i PP, el 15M és i ha sigut una interferència. Podria succeir que fos el votant de dreta qui es mobilitzés avui, cabrejat per un col·lectiu en el que hi veu una amenaça o que simplement ignora. De fet, la participació alta del 29N va afavorir a PP i CiU i no pas al votant d’esquerres, que va optar per quedar-se a casa o, com en el cas del votant socialista, votar a CiU.

3. Que no afecti en res.

Que simplement, com al 29 de novembre, es compleixin els pronòstics i guanyi a la ciutat CiU, el PSC caigui en la misèria i els partits d’esquerres aprofunditzin la seva crisi interna d’identitat i lideratge. Crec que aquest seria el pitjor escenari de tots, perque voldria dir que el missatge del 15M, indiferentment a qui es voti, no ha arribat a la ciutadania o ha arribat descafeinat o majoritariament s’ha ignorat. Això podria desembocar en el desànim absolut i la dissolució de les assamblees si, al final, tant d’esforç no ha servit per a res. El moviment seria una simpàtica anècdota que recordariem als sopars d’amics d’aquí uns anys o que explicariem als nostres fills i nets. Francament: no ho vull.

Haurem d’estar atents a la participació, que a les 12h d’avui era 1.7 punts més alta. No oblidem que a les autonòmiques del 29N, una participació alta va afavorir a CiU. M’ensumo que aquest cop, a la vista que els barris on la participació és més alta són aquells on CiU va arrassar al 2010, l’alta participació tornarà a beneficiar a la dreta de la ciutat.

Demà en parlem amb més calma.

Advertisements

2 thoughts on “Com pot afectar l’ #AcampadaBCN al 22M?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s