14 d’abril de 2011


Si el nostre país fos un país normal, on la tradició liberal, lliurepensadora, democràtica i social no haguèssin sigut esclafades sota les botes negres del fanatisme nacionalcatòlic, avui celebrariem el 80 anys de la proclamació de la II República. El 14 d’abril de 1931 es va donar la resposta popular a una monarquia desprestigiada i esgotada després de dècades de corrupció política i d’una dictadura, la de Primo de Rivera. Va ser el triomf dels partits republicans, la pèrdua del suport militar a la monarquia i, especialment, la transformació en republicans dels partits de dretes que, tradicionalment, recolçaven al Rei, el que va desenvocar en la proclamació de la II República al 1931.

Però tornem a avui i deixem la història per més endavant.

És possible una III República? Doncs és difícil, però no impossible. Sorprenentment, l’única enquesta sobre el tema es va fer al 2005 davant el matrimoni del Príncep Felip amb Leticia Ortiz i la va fer SigmaDos per El Mundo. Aquesta destaca l’acceptació de la Monarquia Constitucional per una àmplia majoria d’espanyols, que donaven de nota mitja un tranquilitzador 7 de 10, pero hi destaca l’augment del sentiment republicà en 12 punts a totes les capes d’edat i de 35 punts entre els joves de 20 a 25 anys (al 2005), superant en aquesta franja els republicans als monàrquics. On pot desenvocar això? És difícil predir-ho. La Monarquia d’avui no és la de 1930. Mentre que Alfons XIII era repudiat fins i tot per l’excèrcit i la Guàrdia Civil, en Joan Carles I es respectat fins i tot pels republicans més convençuts gràcies, sobretot, al seu paper durant la transició i el cop d’estat… a més de que, per què no dir-ho, és un Rei sense poders, més enllà de la representació de l’Estat i ser el Cap de l’Excèrcit, i sense ‘corona’ física, a diferència de totes les altres monarquies europees. El que alguns historiadors anomenen ‘el Rei Republicà’ o la ‘Monarquia Republicana’. Però no ens hem de deixar enganyar: els rumors de que el Rei podria dimitir en favor del seu fill Felip de Borbó, travesteix a la monarquia d’una cosa que no és. Si una Monarquia vol semblar una República, abolim la monarquia i instaurem la República genuina i deixem-nos estar d’expermients estètics.

Per a mi, en un moment on els espanyols són majoritariament Juancarlistas, en el que hem treballar els republicans no és en una república espanyola ara, ja i aquí, sino en preservar els valors republicans en l’actual marc democràtic. Hem de treballar en l’estat social, la separació esglèsia-estat, democràcia, transparència de govern, descentralització, progrés, Europa, etc i especialment frenar l’avenç d’aquesta paròdia cutre de la dreta europea que patim a Espanya, sense oblidar la que ha de ser la meta d’aquests valors: l’Espanya Republicana. Tot recordant l’explosió popular del 14 d’abril de 1931, hem d’agafar el testimoni d’aquells renovadors que van somiar amb una Espanya millor, lliure, democràtica, social, europea i moderna.

Visca la República!

Advertisements

5 thoughts on “14 d’abril de 2011

  1. fa temps que penso que la millor sortida per la crsis ecnòmica, política, cultural, moral, etc etc que pateix Espanya, seria la III República. Però no perquè sí, aprofitar per fer una nova constitució, un encaix definitiu de les nacions dins Espanya (per molts, també nació), una reformulació de l’administració, eliminant-ne tantes com n’hi ha, i deixant-ne, en lo fonamental, dues (local i estatal -el que ara seria lo atonòmic, tranquils) i potenciant el poder económic dels muncipis que de vgades soprten càrregues sens el recolzament económic pertinent…. un nou codi penal, una nou teixit productiu, un avença en la implicació real de la societat, una legislació que minimitzi el poder dels partits polítics,etc, etc, etc,

    una III repñublica que ens faria passar de ser súbdits,a ser ciutadans.

  2. Inshallah, Pere! Seguim treballant per construir una República espanyola (o ibèrica) social, federal i justa.

    Per desgràcia, el PSOE ha abjurat dels seus principis republicans de fa moooolt de temps (si Largo Caballero aixequés el cap…)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s