Idees contra la crisi del cinema


Internet, com va afirmar Alex de la Iglesia a la darrera gala dels Premis Goya, és el present no el futur. Internet no és un refugi d’adolescents ‘pajilleros’ o un chat permanent. Internet, agradi o no a la Ministra Sinde i a tots els cràpules que pululen al seu voltant, és i serà el futur dels negocis audiovisuals. Per això calen idees i ganes de fer les coses bé. No de cobrar impostos revolucionaris indiscriminats que penalitzen al particular, però també al professional que fa us del suports d’emmagatzematge com el CDR, DVDR o els Pen-Drive. Per això en aquest article us vull parlar d’unes iniciatives de les que em declaro entusiasta.

Sóc partidari de canviar el model de negoci que regula avui la producció audiovisual. Com he comentat en d’altres entrades a aquest bloc, el negoci actual va neixer als 80 i poc o res té a veure la nostra societat amb aquella. Per això hem de revisar de dalt a baix el sistema, però tenint em compte que el cinema, a diferència de la música, no podrà ser 100% gratuït si volen seguir veient pel·lícules al cinema o a casa i si darrera d’aquestes produccions hi ha professionals que viuen de la seva feina, no ONGs o Germanetes de la Caritat.

Filmin ens proposa veure on-line pel·lícules d’estrena (2,95€) o antigues (1,95€) del cinema independent nacional i internacional, en alta qualitat i amb la opció de la VOSE. És un plaer poder trobar títols tan interessants com la meva admirada ‘Ocaña, retrat intermitent‘, el primer film de Ventura Pons sobre la vida artística del polèmic pintor membre de la contra-cultura barcelonina dels 70, o ‘El mar‘ d’Agustí Villaronga en català o la seva darrera obra ‘Pà negre’. El catàleg consta, a dia d’avui, de prop de 800 títols. Tinguem en compte que el servei es va llençar al mercat a finals de març.

El sistema de navegació pel catàleg de pel·lícules de Filmin és molt interessant. Podem escollir entre navegar per categories, pel nostre estat d’ànim o buscar a través de les habituals paraules clau. Em va sorprendre, per exemple, el filtre ‘Algo raro, raro, raro’, on trobem films arriscats (o infumables, segons es miri) com ‘Finisterrae‘, ‘El Cant dels ocells‘ o ‘Inland Empire‘.

El portal Filmin ens proposa també abonaments mensuals, trimestrals i anuals que van des de els 15€ fins als 110€ per l’anual. Una altra opció interessant és que Filmin és la primera plataforma que permet veure pel·lícules no només des d’un ordinador sinó també des de l’iPad, l’iPhone o la PS3.

Però si el que volem és cinema més comercial i menys intel·lectual (no sempre ve de gust un film paranoic de David Lynch) tenim Wuaki.tv, dedicada al cinema de crispetes i refresc, que ofereix pel·lícules molt més noves i d’estrena i, aviat, sèries. La web es troba en fase ‘beta‘, és a dir que encara s’està provant i que pot patir canvis. Així s’enten que al seu catàleg trobem pocs films d’estrena, hi destaquen Buried o Origen, i molt catàleg antic però que sempre és interessant.

Wuaki té, en la meva opinió, un inconvenient: no ofereix l’opció de la VOSE, només VO sense subtitular. L’altre problema és el preu d’alguns films, fins a 3,99€, i que no ofereix opcions d’abonament com sí ofereix Filmin, però tot arribarà. Suposo que això és així perquè, com informa Xataka, el servei està en fase beta i es troba a la recerca d’inversors. Això sí, és l’única web que ofereix un catàleg gratuït de pel·lícules, cortesia del BBVA, el que dona mostra que el servei té futur i intenció de perdurar.

Per últim tenim l’imperi del gurú Jobs. AppleTV ha desembarcat a Espanya sense gaire soroll, però amb una pluja fina que va calant als usuaris. El llençament del seu gadget televisiu ‘Apple TV’, que no té disc dur i que funciona només via streaming, per 99€ ha impulsat aquest tipus de televisió a la carta. El catàleg d’AppleTV és impressionant, ja que compta amb les darreres estrenes del cinema, com la última de Harry Potter per exemple. A més ofereix qualitat HD i l’opció de compra de l’arxiu. Així tenim preus des de els 12,99€ per la compra de l’arxiu HD fins als 3,99€ pel lloguer de l’arxiu en qualitat DVD. Però tornem al problema de Wuaki ¿on és l’opció VOSE? Només podem trobar les pel·lícules en versió original sense subtitols.

Així tenim que el panorama del cine a casa va creixent i impulsant-se amb un rumb totalment clar: que la gent vegi pel·lícules a casa on-line pagant. El principal inconvenient aquí és que no hi ha un aparell extern que uneixi aquestes plataformes. Només Apple té l’AppleTV, però que només serveix per veure pel·lícules del catàleg d’iTunes, el més car però també el que té més qualitat d’imatge i so. De moment, per veure una pel·lícula de Filmin o Wuaki hem d’endollar l’ordinador a una tele o veure’l directament a la pantalla de l’ordinador.

Queda per esmentar un servei que he descobert mentre redactava aquest article. El misteriós Youzee, el que sembla que serà un mix entre Hulu i Boxee o el que és el mateix: televisió i cinema on line i a la carta. Darrera d’aquesta misteriosa iniciativa sembla trobar-se els cinemes YelmoCineplex. Tot i no estar disponible encara, a la seva web podem registrar-nos via Twitter o Facebook (a canvi d’insertar-hi un petit anunci als nostres murs) i serem els primers en provar el servei.

Podem estar davant, per fi, de les primeres pàgines de la nova televisió i cinema a Espanya, on l’usuari pugui escollir què veure, quan i com amb uns preus acceptables, lluny de les barbaritats de la televisió digital per satèlit, monopolitzada per Digital+, o de l’ADSLtv liderada per Telefónica, Orange i Ono, que moltes vegades té poca qualitat a causa de la falta d’inversió en el servei. Haurem de veure ara qui serà el primer en treure al mercat un aparell que englobi no només la plataforma en sí, sinó també una o diverses plataformes proveidores de films. En el cas de Boxee, no només tenim accés a sèries on-line sino també al catàleg de la gran Netflix i podem escollir entre comprar un aparell ‘Boxee’ o connectar a la nostra tele un ordinador on hi sigui instal·lat el programari necessari.

No cal que us digui que us animo a canviar el xip i començar a apostar per serveis de qualitat per veure televisió i pel·lícules on-line, des de casa i a la carta.

Advertisements

2 thoughts on “Idees contra la crisi del cinema

  1. Doncs sí, avui és l’aniversari en un número rodó d’un fet que va canviar el curs de la història d’Espanya durant uns anys, però que els odis atàvics no van deixar que reeixís.

    Ara també fa tres anys que un bloguer va publicar aquest post per commemorar-ho, amb el cartell d’un gran artista i les paraules d’un gran poeta. L’enllaço com a homenatge als que van defensar la República en hores difícils:

    http://palabrasdepoeta-lemoinestar.blogspot.com/2008/04/vientos-del-pueblo-miguel-hernndez.html

    M’agrada especialment el passatge que descriu els pobles de l’Espanya plural.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s