10 d’Abril: Votaria ‘No’.


És el referèndum més llarg que es recorda. Al desembre van començar ‘a la andorrana’ les votacions anticipades pel referèndum no vinculant sobre la secessió de Catalunya a la ciutat de Barcelona. El moviment que va iniciar-se a Arenys de Munt ha anant desinflant-se segons s’anava estenent, des de el 30% de participació a la seva primera edició fins al raquític 8% de Tarragona o 5% de Terrassa. A Barcelona la campanya ha agafat força, gràcies en part al moviment del President de la Generalitat en favor del ‘Sí’ i de la metamorfosi de Jordi Pujol d’autonomista monàrquic a kaleo-borroko, així com el suport de mitjans de comunicació com l’Avui o l’Ara. Aquest cop sembla que la plataforma ha obert la campanya als partidaris del ‘No’ amb xerrades on membres del PP o Ciutadans feien d’abanderats de la permanència a Espanya, i han volgut involucrar a tots els sectors socials i culturals de la ciutat a través d’una campanya forta i amb ganes de mobilitzar a l’electorat. Destaca l’spot ‘No votis’ on les cares més conegudes del món televisiu i teatral TV3 (aquells que te’ls trobes a tota hora a la programació de la cadena), demanen el vot tant pel sí com pel no. Però el desinterès és evident. La propia organització parla de que si s’arribés al 10% seria un èxit. Hi discrepo: si amb unes votacions anticipades que han durat 3 mesos no superen la votació per la reforma de la Diagonal, millor que tanquin i plantegin d’altres coses.

No sóc pas un entusiasta d’aquesta consulta i l’he titllat de ‘botiferrèndum‘ per la poca seriositat amb la que fins ara s’ha desenvolupat (i de la que es fa ressò El Periódico), però crec que pronunciar-se sobre el tema és bo. Crec també que s’hauria de convocar un referèndum, aquest sí vinculant, sobre el futur de Catalunya dintre d’Espanya i acabar, del tot, amb aquest debat estèril que ara per ara no ens porta enlloc. La meva postura? Hi votaria no.

1. La independència no és l’únic camí: La situació actual de Catalunya no m’agrada. No m’agrada que per ser català hagi de rebre menys serveis que la resta d’espanyols. No m’agrada tenir la sensació que amb els nostres impostos es finança que a d’altres llocs d’Espanya no es doni pal a l’aigua. La discriminació fiscal catalana té molts culpables d’allà i d’aquí, però ara no és moment d’assenyalar-los sinó d’obligar a la nostra classe política a aconseguir un nou pacte fiscal i una nova forma d’administrar la nostra riquesa. Per això crec que el camí que ha de seguir Catalunya, i que tinc per segur que seguiran totes les altres comunitats d’Espanya, és el del sistema federal alemany que ens doni un control absolut dels nostres impostos sense oblidar la cohesió interterritorial. Els partidaris de la independència afirmen tot sovint que l’experiment federal ha fracassat, però en canvi Espanya no és un estat constitucionalment federal, sinó ‘autonomia regional‘. El federalisme només s’ha provat un cop des de 1810 i va ser tan sols un experiment. La vida federal és la via a seguir, molt abans de plantejar una independència. Crec que és possible fer-ho i que és possible aconseguir-lo. Es digui el que es digui, cap comunitat important té cap intenció de retornar competències autonòmiques, però sí que cal parlar, i a fons, de com sostenir aquest estat sense que ningú es senti discriminat. La opció federal avui es recolzada per un 33,3% dels catalans segons el CEO de Març de 2010. L’independentisme per un 24,3%.

2. No vull sortir de l’Euro: La independència provocaria la sortida de Catalunya de la UE, primer, i de l’Euro després. Al mai prou ben valorat documental ‘Bye Bye Belgium’, emés al 2006 per la RTBF, es podia especular sobre com Flandes, que fictíciament s’havia separat de Bèlgica, es veia obligada a encunyar moneda pròpia. En el nostre cas hauríem de fer el mateix i quedaríem despenjats dels fluxos econòmics que sostenen la nostra economia. Aquest motiu és el principal que explica per què Flandes encara no s’ha separat de Bèlgica i aposta per la reforma confederal. Una Catalunya fora de la UE i de la Zona Euro no pinta res al món. En un món globalitzat els estats petits, sols, no tènen futur. A més, tots els càlculs de com de rica seria aquesta Catalunya independent es basen en l’actual marc de relacions amb Espanya. Crec que per a ser realistes haurien de presentar-se dades amb una Catalunya fora de l’Euro, sense recolzament dintre de la UE i amb la necessitat de reconstruir totes les relacions exteriors: ¿quina seria la relació de la nova moneda de la Catalunya independent amb l’Euro o el Dólar? ¿Quin tipus de canvi tindria? ¿Com afectaria això a les balances comercials actuals? Sigui dit, i ja n’hem parlat a aquest bloc, el model d’estat que proposen els partidaris de la independència em fa por. Parlen d’un estat amb una taxa impositiva de l’11%, és a dir: parlen de crear un paradís fiscal com ho és avui Andorra o Liechtenstein on dels impostos actuals només es conservaria l’IVA i per imperatiu de la UE. Catalunya a la que aspiren els sectors econòmics més propers a l’independentisme seria un territori sense estat del benestar i on es puguin blanquejar els capitals. Aquests debats són importants i, per ara, l’independentisme català es limita a exposar les bondats d’un nou estat Català que és poc menys que la somiada Ítaca, on tothom serà ric i viurà en l’abundància. Per la meva banda, fa molts anys que no m’empasso als encantadors de serps, per això vull una Catalunya dintre de l’Euro.

3. No hi ha suficient recolzament popular: Jocs de mans i cortines de fum a banda, l’independentisme declarat avui té una presència de 14 diputats (10 d’ERC, 3 de SI i el trànsfuga Laporta). Per independentisme declarat entenc aquells partits que, legítimament, usaran la seva força per a aconseguir la secessió per Catalunya. Els Jocs florals d’Artur Mas que a al kamasutra convergent ‘La màscara del Rei Artur’ afirma que és independentista però que no ho pot fer públic ja que el seu partit trauria 20 escons, que després juga a despistar dient que s’abstindrà el 10A, per al final instrumentalitzar el seu vot afirmatiu en el referèndum a mode de cortina de fum em semblen d’una gran falta de valentia. ¿Per què no diuen el que pensen i articulen un camí secessionista des de CiU si el seu líder n’està tan convençut? El motiu és a la vista de tots, però pocs el volen mirar. L’independentisme és, tot i la desafecció, una postura política minoritaria superada amb comoditat pels partidaris del federalisme i d’ampliar la via autonomista. La participació als referèndums d’independència a tot Catalunya mostren unes dades que es corresponen amb les xifres que dona el CEO en quant a sentiment independentista. No és casual, doncs, que la mitjana de participació a les consultes (entre el 25% i el 30%) es correspongui a la xifra del CEO. D’altra banda, el ‘pla B’ que s’articula al Parlament, declarar unilateralment la independència, és un suïcidi. Amb aquest baixíssim recolzament, el resultat seria un conflicte civil imprevisible. Recordem que per molt que s’hi entossudeixin, Catalunya no és Kósovo ni Espanya és Sèrbia.

4. ¿Què hi tenim en comú amb Flandes, Quebec, Grenlàndia o Estònia? Res: Catalunya és un cas únic i excepcional que només s’explica coneixent la historia d’Espanya: som un territori bilingüe i localment trilingüe (Aran i frontera Francesa), mescla de cultures que ha donat a llum un dels panorames culturals més interessants del món, que viu en diversitat i on no hi ha conflictes. Què tenim a veure, doncs, amb Flandes o Quebec? Són comunitats monolingües i que viuen d’esquena amb la Valònia i la resta de Canadà. O amb Grenlàndia, regió que sense els  descobriments de gas i petroli no plantejaria cap independència. O amb Escòcia, on l’independentisme es desinfla davant la crisi. No hi tenim res a veure però hi ha qui ens vol fer creure que sí i es dedica a traçar paral·lelismes impossibles per a justificar una postura legitima i que no requereix justificacions.

5. Posar punt i final a la confrontació: Quan escolto a Pujol dir que s’ha d’abandonar la pedagogia amb Espanya em pregunto de què deu estar parlant. Catalunya només va fer pedagogia de sí mateixa durant la II República i els primers anys de la transició, durant el refrescant interregne entre el totalitarisme de cartró-pedra franquista i el provincianisme cutrelux de CiU. El Pujolisme va viure sota el lema provincià de ‘Nosaltres sols‘ i mai va pensar en fer-se explicar o aconseguir que s’ensenyés català o cultura catalana a les escoles d’Espanya. Al pujolisme només li va interessar viure d’esquenes a Espanya, com si això fos possible o fos real, i va oblidar que la realitat era una altra. Per això crec que sí s’ha de fer pedagogia, pero la de veritat no la barretinada del pujolisme. Quan volem ens sabem fer entendre i ens hem de fer entendre, hem de construir ponts i deixar de banda una confrontació que no ens porta en lloc.

6. Acabar amb el victimisme: El victimisme és la postura més còmode en la que ens hem instal·lat: fer responsables dels nostres problemes a algú de fora, sigui qui sigui. Normalment el culpable és ‘Madrid’ i el fem responsable de tot. Trobem el victimisme econòmic, que parla de robatoris, extorsions… paraules molt gruixudes, ja que ‘robar’ és el que va fer Millet i ‘recaptar’ és una altra cosa. Comparteixo el malestar quan veig com es nega a Catalunya el pagament del Fons de Competitivitat en un moment molt complicat per a nosaltres, però també crec que hem de dir i tenir present que des de 2005 Catalunya és la comunitat que més inversions públiques de l’estat reb. Tenim també el victimisme infraestructural, que assenyala les autovies i autopistes construïdes per les Espanyes, però oblida que Catalunya és el territori europeu amb més kilòmetres d’autopista per habitant. O també el victimisme lingüístic, que assenyala als quatre vents que la persecució franquista a Catalunya no ha acabat, potser perquè per a alguns Franco encara no ha mort.  La qüestió és culpar a algú dels nostres problemes, ¿què seria del nacionalisme català (o basc) sense un ‘papu’ (‘el coco’ en castellà) a Madrid a qui responsabilitzar de les nostres misèries? És aquella visió idíl·lica de l’immaculat poble català que no es deixa corrompre pel dolent, que sempre arriba de fora per corrompre l’ànima dels catalans, que sempre retrata TV3 als seus culebrots. I al revés ¿què seria del nacionalisme espanyol sense un monstre català que tot ho devora i que tot s’ho queda? Si Catalunya s’independitzés seguiríem buscant culpables i llavors ens haurem de donar les culpes els uns als altres, els de Tarragona als de Girona, els de Lleida als de Barcelona, etc.. Potser millor que deixem de comportar-nos com una província cutre, assumim que també ens podem equivocar i fer les coses malament i comencem a comportar-nos com un estat si algun dia ho volem arribar a ser, sigui federat o independent.

7. M’agrada Espanya: Doncs sí, m’agrada Espanya i m’hi sento molt a gust. M’agrada viure en aquesta presumpte complexitat de ser català i espanyol, sóc dels que es sent tan una cosa com l’altra i no hi veig cap incompatibilitat. M’agrada molt Catalunya, és la meva terra, és on he nascut, on hi visc i on hi treballo i també em sento molt orgullós de viure a Espanya, un país que en 30 anys ha canviat moltíssim i que ha passat de ser el nord d’Àfrica a ser el Sud d’Europa. I sí, aquest és l’únic motiu sentimental que vull afegir a aquest post. M’agrada Catalunya i no me la imagino fora d’Espanya, i m’agrada Espanya i no la puc entendre sense Catalunya. Per això m’hi vull quedar. Per això i tot allò afegit anteriorment, el meu vot, ja que m’ho pregunten, va cap al ‘No‘.

Advertisements

21 thoughts on “10 d’Abril: Votaria ‘No’.

 1. Hola Pere,

  1.-Qui hauria de convocar un Referendum és la Generalitat de Catalunya, i no un grup de ciutadans, tal i com passa quan es convoca un Referendum. Aquesta consulta es fa amb calers de particulars. Pq et queixes, la critiques o la menysprees si tu no hi fas res? no et cau la cara de vergonya voler continuar dins a España que no ens permet un Dret recollit a la Carta Magna dels Drets Humans?

  2.-Dius que votaries No. I? Saps com funciona la democracia? votar SI o No és ser democrata. Però pq vols continuar dins a España que no et permet VOTAR?

  3.-L´independencia no és el camí? I planteges la via federal? un nou pacte fiscal? en quin mon vius? que no saps que pq això sigui possible cal reformar la Constitució? Noi, si no veus que tenir 235 escons ES IMPOSSIBLE, es que t´ho hauries de fer mirar. Per cert, Catalunya, com a CCAA de regim comú pertany a la LOFCA, i per reformar-la és NECESSITA REFORMAR LA CONSTITUCIÓ.

  4.-Catalunya fora de l´Euro? aquest argument és un INSULT a l´intel.ligència de la persona que ho diu. De veritat que creus que Estat amb Democracia més consolidades ens treurien el dret INDIVIDUAL de ser membres de la UE, pq hem decidit que Catalunya sigui un Estat? I això que vols que Catalunya sigui un Paradís fiscal? que no veus que a Europa van per treure tots els paraisos fiscals? Si us plau.. que ens hi juguem molt aquí.

  5.-Que Pujol no va fer ponts? si el van escollir “Español del Año”. Noi, ets massa jover per opinar de tot això.. i es millor que t´informis una mica pq no saps de què parles.

  6.-Victimisme? em pots dir quin territori al món pateix un expoli del 10% sobre el PIB? Quina llengua l´han dividida per 2? No, noi, quan Catalunya sigui un Estat, s´haurà acabat el victimisme.

  7.-En resum, PQ VOLS HIPOTECAR EL FUTUR DELS TEUS FILLS PER UN SENTIMENT? En el fons, no tens cap més argument que els sentiments. I la pregunta del milió és.. com és que vols hipotecar el futur dels teus fills per un sentiment? com és que Espanya et tracta com un ciutadà de segona? com és que no inverteix a Catalunya? saps que això no es pot canviar pq el model economic d´España depen del ROBATORI QUE FAN A CATALUNYA?

  Finalment ja veuràs, com hi haurà DECLARACIÓ UNILATERAL DE L´ESTAT CATALÀ.
  NOI, O INDEPENDENCIA O MISERIA. TU DECIDEIXES.

  Per cert, amb l´Estat Català, podràs continuar sent español.. però tindràs un Estat que vetlla pels teus interessos..

  1. 1. Critico la falta de seriositat d’aquesta consulta, no la consulta en sí. Lleigeix bé el que he escrit. Critico també l’us partidista que en fan alguns partits, quan es suposa que hauria de ser una cosa oberta a tothom. I sí, totalment d’acord: és la Generalitat qui hauria de convocar-lo.

   2. A mi ningú em prohibeix votar. A les eleccions voto el que em sembla i com jo, molta altra gent a Catalunya. L’autodeterminació no només s’expressa votant sí a la independència. Per ara, la correlació de força entre l’independentisme social i polític va bastant de la mà (25%).

   3. La independència no és el camí. Ho podia ser als anys 20 o 30, però amb la UE i l’Euro no. El camí és la reforma constitucional i tinc molt clar que es farà aviat. La Constitució d’un país s’ha d’adaptar a la realitat d’aquest país, no al revés. Avui Espanya és més propera a una federació que a un centralisme, mentre que la Constitució segueix parlant d’estat centralista amb una certa autonomia administrativa.

   4. No ho dic jo. Ho diu el Tractat de Lisboa. Tot territori secessionat d’un estat membre de la UE queda fora de la Unió i de la zona Euro, havent de passar el mateix procés d’ingrés que qualsevol altre país.

   5. Pujol va fer ponts quan li va interessar políticament per a perpetuar-se al poder, recolzant al PSOE, primer, i al PP després a canvi de recolzar-lo a ell a Catalunya. Va ser anomenat ‘español del año’ per ABC després de pactar amb l’Aznar. Per ponts no hi entenc pas l’us polític del país ni la perpetuació del poder, sinó moltes altres coses que en aquesta resposta no m’hi caben.

   6. Tu mateix em dones la rao: parles d’expoli i jo parlo de repartiment de la riquesa injust. Expoli és una cosa molt greu, expoli és el que va fer en Millet al Palau de la Música i ‘Robar’ és el que van fer els del Cas Pretòria a Santa Coloma.

   7. Sense comentaris.

   Declaració unilateral? Jo decideixo? No, amb una declaració unilateral que no té el suport de la majoria de la població no decideix ‘el poble’. Per això parlo de trencament i conflicte civil. És allò de ‘tot pel poble però sense el poble’. La declaració unilateral em sona a mesura desesperada, a importència, a la vista de que la majoria dels catalans (més d’un 80% de mitjana) han passat de les consultes i que la propia organització vol fer creure que un 10% de participació a Barcelona després de 4 mesos seguits de votacions és “un éxit”.

   1. 1.Partint de la base que el més GREU i una manca d´esperit democràtic és que Catalunya no pot convocar una Consulta dins el marc legal d´Espanya. Què fas tu pq sigui seriosa? No critiques la manca d´esperit democratic d´Espanya al negar-nos un dret recollit en la Carta Magna i critiques una organització feta per voluntaris. Increible!
    Trobes democràtic que España ens negui aquest dret? Pq no ho critiques?

    2.-Dins el marc legal d´Espanya, Catalunya no pot convocar una Consulta. Això és prohibirte votar o no? Fins que no hi hagi un Referendum, totes les enquestes són totalment manipulables. Si, a dia d´avui, en les últimes eleccions, 140.000 ciutadans de Catalunya, han votat SI a una Declaració Unilateral de l´Estat Català. I Ciu, ha tret 1.000.000 de vots on en els seu programa té el concert economic, totalment IMPOSSIBLE dins el marc legal d´Espanya i el Dret a Decidir, totalment IMPOSSIBLE dins el marc legal d´Espanya.

    3.-Quants vots calen per reformar la Constitucó? 235 escons al Congreso de los Diputados. Quants en té Catalunya? 45, però el psc mai ha votat diferent a Catalunya. Tu et creus que España vol modificar la Constitució? em sembla que no saps en quin món vius.. o no t´has llegit la Constitució del 78. España, veig que no t´has llegit la Sentencia de l´Estatut, és més propera a un centralisme que a una federació. Qui et creus que guanyarà per majoria absoluta en les properes eleccions del 2012? i que creus que vol el PP? Jo no sé en quina mena d´España vius..

    4-On ho diu el Tractat de Lisboa? Saps que el Tractat de Lisboa està sotmesa a la Carta Magna dels Drets Humans? saps que no ens poden treure el Dret Individual de ser ciutadans de ple dret de la UE. On ho diu al Tractat de Lisboa?

    5.-Veus com que no saps de què parles? Pujol va ser anomenat “español del año” l´any 1986.. veus com t´has d´informar millor?

    6.-Economicament, ens estan expoliant… O pq et creus que no es fa el corredor del mediterrani? o pq et creus que el TGV ha arrivat a Catalunya l´any 2008 i a Sevilla l´any 1992? L´Expoli és una cosa molt greu, et deixo un article d´un economista, pq vegis la realitat i pq hi han retallades a Catalunya. En Millet no vol l´Estat Català. El PSC no vol l´Estat Català.
    A Casa meva, la solidaritat és voluntaria, i si et treuen un 10% de PIB se´n diu ROBATORI, a casa teva ves patint les retallades.
    http://www.leconomic.cat/neco/article/4-economia/18-economia/374354-la-realitat-economica-de-catalunya.html

    7. Només et queden els arguments dels sentiments? pq vols hipotecar el futur dels teus fills per un sentiment? pq España et tracta com un ciutadà de segona al no voler invertir a Catalunya?

    Noi, estem en una democràcia, i cada persona té un vot. Que no t´has llegit la Sentencia del Tribunal Internacional de Kosovo? si us plau, abans de demostrar que no ho has fet llegeix una mica, investiga com ho han aconseguit els territoris que s´han convertit en Estat i veuràs que tots, ho han fet mitjançant una DECLARACIÓ UNILATERAL D´ESTAT.

    Creus en la democràcia? pq vols continuar dins a un Estat que no ens permet exercir un Dret, com és el Dret a l´Autodeterminació?

    I si us plau… llegeix la Sentencia del Tribunal Internacional de la Haia cas Kosovo..

    Si us plau, a sobre entres a valorar unes iniciatives de caracter privat, pq España, aquesta España que tu vols formar part per uns sentiments que ens està portant A LA RUINA, NO ENS PERMET FER UNA CONSULTA i dius que només han anat a votar el 20%?

    Noi, prepara´t que això només ha acabat de començar.. O INDEPENDENCIA O MISERIA, TU DECIDEIXES.

   2. Ostres, Pere, tiu, no em tiris la caballeria per sobre sempre, home. Jo tinc una postura i tu una altra, ja està. Les debatim i ja està, jo no veig les coses com tu i ho faig patent al meu bloc on pots entrar a expressar la teva opinió, però si us plau tio: una mica de calma perque jo no sóc culpable de que Catalunya sigui part d’Espanya.

    I sí, amb lo de Pujol m’he equivocat, creia que li havien donat al 1996 (quan tenia 15 anys jo) i no al 1986. T’agraeixo l’aclaració.

 2. Bon dia Pere 8^D

  Penso que l’important d’aquestes consultes és obrir una porta a la Democràcia Directa
  8^D: que el ciutadà pugui opinar i incidir en les preses de decisions d’un sistema polític mundial
  on cada diputat és una simple 5^0 marioneta del neo-liberalisme,
  aquesta mena 3^D d’egoïsme
  que eclipsa un món 2^0
  ple de recursos 1^D
  i tan mal repartits 1^0.

  D’altra banda, per els individus que he conegut per la meva trajectòria professional, sé que en l’administració pública catalana, existeixen com una mala plaga, persones amb noms i cognoms, que emanen aquest egoïsme, fent les seves corrupteles, sense ordre de distinció de raça, sexe o religió(partit polític). Pel que a una independència, actualment, amb el sistema que tenim, serviria per tenir un món igual que el que tenim, amb més acotament d’identitat, i per tant més BURROcràcia. Per això comprenc el teu NO

  L’idoni és que cada individu del món pugui tenir una real independència, 8^D, ningú ser esclau de ningú, i tenir unes lleis que castiguin l’egoïsme.

  Independència, SI, amb responsabilitat i cooperació de totes les ànimes del món.

  Capitalisme, neoliberalisme, feixisme, amb les lleis actuals NO 3^D

  Dret a Decidir SI 8^D

  NO a la guerra 5^0
  SI a la PAU * * ** *^* COLLONS DE DÉU a veure si obrim els ulls `º^º´ 8^D

  I no oblidis de que si tens la oportunitat, VOTA, VOTA’T, VOTEM-NOS, a més, és una consulta no vinculant, que votis SI o que votis NO és tan romàntic com que no tindrà més conseqüències que milions de persones parlant del tema per no afrontar problemes reals.

  ^^€nerlli jiugs^^

 3. Pere,
  Jo em prenc la llibertat de donar-te informació i t´exposo raons, que no són opinions com les seguents, jo parlo de marc legal dins a España i què cal per canviar-lo.
  Que calguin 235 diputats per reformar la Constitució no és una opinió.
  Que España només tingui 1 any de tradició federal, dels últims 300 no es una opinió..
  Que España et negui un Dret recollit a la Carta Magna dels Drets Humans, no és una opinió.
  Que els territoris es converteixin en Estats mitjançant una Declaració Unilateral no és una opinió. Que està dins a la legalitat vigent.. això és el que diu el Tribunal Internacional de la Haia Cas Kosovo.

  Egirbau, totalment d´acord. No obstant, fins que no tinguem l´Estat Català, no podrem decidir quina mena d´Estat volem. Un exemple és Islandia.

  Votar SI o No, és legitim, el que MAI NO POT SER LEGITIM, és criticar a uns ciutadans que fan de Generalitat, posant temps i calers propis, pq la Generalitat dins el marc legal d´España no ens deixa convocar un Referendum.

  I per cert, votar que NO, apel.lant uns sentiments… és molt trist. Pq llavors, no tens dret a queixar-te si ciu, IMPOSAT per España, fa retallades en Sanitat, etc,etc..

  Vols continuar dins a España? tranquil… que la teva estimació a España ja s´encarregaran de fer-te-la PAGAR! Tu mateix.

  Només hi ha un camí! I es diu ESTAT CATALÀ!

 4. Completament d’acord!! Doncs res, durant el dia d’avui serem els dos únics bloggers en llengua catalana en tota la xarxa que no defensarem el 10A i haurem de sofrir les embranzides dogmàtiques d’aquells que volen tapar la demolició incontrolada de l’Estat del benestar amb una papereta!

  1. I dp els victimistes són els altres, no? és una mica extrany que estiguis completament d’acord amb que “no hi ha suficient recolzament popular” però siguis que sereu els únics blogger en llengua catalana que no parlaran d’això. Et creus més del que em sembla que ets. Les dues coses alhora no poden ser. Això, mentre ridiculitzeu la consulta ja us aneu aplanant el camí per rebre “les embestides”, home coi, si sóc un lector del blog i trobo que ridicultzen un moviment popular amb el qual hi estic a favor, doncs és normal que la gent opini ves, com si el teu blog no fos unicament un lloc d’embrenzides dogmàtiques amb per cert, sota el meu gust, ben poca gràcia pel que he vist.
   Això si, els victimistes sempre són els atres.

 5. I em semblen tots els teus motius molt respectables i argumentats. Igual que em sembla (tot i que no tinc el plaer de conéixer personalment) que ets un demòcrata i que respectes els altres i per això et segueixo!

  Ara bé et volia dir una cosa: No et limitis a contemplar aquestes hores que ara vénen. Baixa al carrer, i participa.

  Salut!

  1. Ai, gràcies Ferran. Creu-me que intento respectar totes les idees (excepte la justificació que la violència, que ni l’accepto ni la vull a prop) i crec que el 10A ens ha donat una lliçó a tots: de civisme, d’organització i per què no dir-ho, dintre de la idea de que Catalunya vol anar cap a un altre lloc, idea que comparteixo perquè sóc un federalista convençut. Ara, no caiguem en triomfalismes o revenges, com el que destil·la el ‘panflet’ Ara, perque si tothom era lliure de votar el que volgués, no es poden fer servir els resultats en contra de ningú.

   Ara toca fer la lectura i l’haurem de fer. Això ja no ha sigut un botiferrèndum (tot i que mantinc algunes crítiques a la organització), si a BCN voten 1 de 5 en una consulta no-oficial (recordo que la consulta per la abolició del deute extern al 2004 va tenir una participació de més del 25%) és molt i els polítics n’han de pendre nota. Igual que afirmo que aquest camí pot ser bó pel que plantejem: el federalisme real i no aquest autonomisme que ningú sap ben bé cap a on va.

   Tot i així, ja et comunico Ferran, que durant una temporadeta aparco el tema sobiranista i paso a parlar-ne d’altres. Hi ha iniciatives a internet interessantíssimes de les que vull parlar i, com no, la II República.

 6. Ara que tot això dels simulacres de referèndum s’ha acabat, suposo que ha quedat clar que si no es feia un referèndum d’autodeterminació no era perquè la llei ho prohibís, sinó perquè no hi havia cap demanda social significativa a favor d’aquesta consulta.

  Aquesta moguda no l’ha organitzat la societat civil, com se’ns vol fer creure (perquè vesteix molt, això de proclamar-se societat civil). Cal ser ben babau per no adonar-se que tot l’entramat de plataformes anomenades Elmunicipiquesigui Decideix només és un grup de pressió com qualsevol altre. És societat civil, sí, però no pas tota la societat civil. ës un grup de particulars sense cap més representativitat que la pròpia, però que han volgut erigir-se en representants del poble, com si el poble parlés a través d’ells i els polítics electes fossin uns usurpadors.

  El més greu de tot és que el seu missatge ha calat en la gent predisposada a creure-s’ho, i hem vist com molts polítics i personatges mediàtics hi han caigut de quatre potes i han atorgat a aquestes plataformes una representativitat que no els correspon fins al punt de prendre’s seriosament i amb la màxima solemnitat tot el muntatge de les consultes, i han fet campanya i han votat en el simulacre gairebé com si fos una convocatòria oficial.

  Evidentment, qualsevol organització particular pot organitzar les activitats lúdiques que li plaguin i convidar el públic a participar-hi, però el que no pot fer és obligar la gent a apuntar-se al seu joc per la seva cara bonica i tractar d’antidemòcrates els que no hi estan d’acord, com s’ha vist en massa ocasions en aquest cas (i tots tenim alguna anècdota per fer-ne categoria).

  Jo, com a particular, no tolero que cap grup de pressió em marqui l’agenda. Per això de bon principi tenia clar que, si una d’aquestes consultes es feia en el meu municipi, no votaria. Votés el que votés, sí, no, blanc o nul, era seguir-los el joc, fingir que tenien alguna representativitat pública i donar-los ocasió de demostrar el seu poder de convocatòria, que en definitiva era el que els importava. Per això, vaig decidir que la seva crida m’entraria per una orella i el sortiria per l’altra.

  Volia veure si així els baixaven una mica els fums. Vana il·lusió. Sembla que les plataformes pel dret a decidir continuen parlant en nom del poble com si les quatre cinquenes parts d’aquest mateix poble no els hagués donat l’esquena. Tenen un ego que se’l trepitgen. En fi, que facin el que vulguin, però no en nom meu.

  1. “Evidentment, qualsevol organització particular pot organitzar les activitats lúdiques que li plaguin i convidar el públic a participar-hi, però el que no pot fer és obligar la gent a apuntar-se al seu joc per la seva cara bonica i tractar d’antidemòcrates els que no hi estan d’acord, com s’ha vist en massa ocasions en aquest cas (i tots tenim alguna anècdota per fer-ne categoria).”

   La política ara mateix consisteix en això, el 2006 un 10% dels vots d’un 56% de participació van donar a ICV el poder d’algunes conselleries, com per exemple la importantíssima Interior. O el cas dels ciudadanos, que amb 80 i pocs mils votants han passat a viure del cuentru tranquilament.
   Això si, quan hi ha debat llavors els dolents sempre són els altres eh, vosaltres els més demòcretes el món, i sobretot molt ofesos, que es noti que als indepes no se’ls pot dir res eh, com si les altres postures politiques fossin tolerants

 7. Niungú diu que els vots d’ICV valguin menys que els de la consulta, però caldrà que us ho feu mirar una mica, que una votació no vinculant hagi rebentat els vots de més d’un partit polític en la historia de totes les seves participacions és preocupant.

  No m’agrada debatre politicament, els debats polítics són estèrils completament, no es pot criticar una postura politica defensant una altre pq és rídicul simplement. Com per exemple ha passat ara. Quan veig entrar en aquest blog el vaig trobar interessant pq parlavaes de temes que m’interessaven, socials, amb una clara preocupació social amb el domini que tenen els liberals i la dreta rancia, i de tant en tant algun post de politica on escombraves cap on creies. Que em sembla molt normal eh. Però noi, ara mateix el teu twiter i el blog és una màquina de propaganda electoral pro ICV que acaba avorrint. Comença a cansar rebre TANS twits rajant de CiU a tort i adret, de tv3, dels independentistes, del butifarrendum… acaba cansant, pero fins i tot encara estaria bé si fossis realment critic, però no és així, et dediques a ensabonar a ICV i a fer twits com “@hereu i @trias amenacen amb sociovergència, @goma és la meva opcio per evitar-ho”, això company és pura propaganda electoral. O en Gomà parlant del geto de pedralbes, oblidant que tb hi treuen vots, o que l’Herrera és el niño bien de Sarri, o que ell mateix ja deu tenir ara un sou públic interessant, que si aconsegueix entrar al consistori ja es podrà mantenir a Pedralbes si vols.
  En fi, critiques als altres de ser planfletaris quan realment el que fas tu és el mateix. Mira, a mi la política no m’agrada, no la suporto, pq com et dic al mateix temps que un partit critica quelcom dp fa el mateix, i els debats no porten enlloc més que no sigui anar a cercar vots. Per mi no hi ha dretes ni esquerres, hi ha els q roben i els que esperen. Mentre tu fas anar la teva petita tribuna d’opinió ridiculitzant, menystenint i riente dels indepes, aquests surten i tripliquen a tot catalunya els vots d’ICV d’unes eleccions vinculants.
  Naturalment és trist fer un referèndum així, pero tal com proposes tu és directament impossible. Ara com a mínim, fins i tot els que hi esteu en contra, farem una reflexió social sobre què cal fer. No sóc optimista jo, no es farà mai, i si es fes estic convençut que tot i sortir un resultat sorprenent no assoliriem un SI sòlid.

  Em sembla molt lícit que ensabonis a ICV per convicció o professió, sincerament m’és igual, és el teu blog i el teu teclat, però de les vint últimes entrades diria que unes 13 o 14 són de política, bàsicament per supurar bilis contra Ciu. No sóc convergent eh, sóc d’esquerra de tota la vida, decepcionat pels partits que ho eren, ara intento fer moviment contra la política establerta, l’anacrosi s’ha menjat al panorama català (i espanyol), ha convertit l’esquerra en liberals com hem pogut veure els últims anys, i això és el final. Ara no faré un debat d’això, només volia comentar això, que molts polítics s’ho han de fer mirar, que l’esquerra no és esquerra, que la gent quan es mou simbòlicament per quelcom pot superar a les votacions vinculants (i això és MOLT important) i que qualsevol moviment social legítim i democràtic cal ser respectat des del punt de vista política com qualsevol altre.

  1. Que de cara a les municipals recolço a Gomà? I tant, no me n’amago, és tant criticable com vulguis, però jo no estic a cap partit ni això és un bloc d’ICV ni el meu twitter és propagandístic. Que ara mateix considero que ICV és l’únic partit que està defensant l’estat social és cert. Puc estar equivocat? Naturalment.

   Sobre que els 20 articles darreres, 14 són per criticar a CiU… més que perdre el temps ennumerant-los, llegeix-los. N’hi ha 7 de polítics (on critico a CiU, cert, però també a PSC o ICV i el pacte Portabella+Laporta). La resta toquen temes con l’energia, Apple, la música, les revolucions democràtiques a Egipte i Tunisia, la bicicleta i la I República (entre d’altres). No pateixis perque, com he dit a un altre comentari, aparco el tema polític fins a les eleccions del 22M i escriuré sobre d’altres temes com la II República (avui n’he publicat el primer bloc), la distribució del cinema on-line, el segón disc del Manel o d’altres que ja m’aniran sortint.

   A vegades penso, i ho veig amb el registre de visites del bloc, que si parlo de l’iPad, de l’energia nuclear o de polítiques sostenibles no ve gaire gent a llegir-ho, ara si dono la meva opinió sobre la independència llavors faig un bon porró de visites perque, en el fons, esteu dessitjant que algú us porti la contraria.

   Igual que al Twitter escric contra ZP o aplaudeixo a d’altres polítics que no son ‘els meus’ (¡com si jo fos d’algú!) o dic, com he dit al meu Facebook o al Twitter, que si el Saura ha fet res malament amb l’incendi d’Horta de Sant Joan que se’l jutgi i sinó, doncs no. Però us quedeu amb la part que us interessa i l’etiqueta me l’heu penjat per què sí. Perque si no està tot ben etiquetat sembla que hi ha qui no està tranquil, i no ho dic per tu, sinó per gent que veig al twitter que ha corregut ha dir que a mi em paga ICV per a que critiqui a CiU o que sóc ‘personal de confiança’ del partit. Res més lluny de la realitat, però tampoc penso perdre gaire més temps.

   Pensa el que vulguis, hi tens tot el dret.

 8. icv defensa de boquilla, de fets res de res, però és igual, no vull debatre res politic, pq és esteril, si jo et demostro que icv no ho fa tu treuràs arguments que si, i és allò de mai acabar, els debats en politica sòn estèrils, infinits i directament inútils.

  Pots opinar, pots dir quines preferències politiques tens, només faltaria, però només faltaria eh, ara bé, estas exposat a que la gent entengui el que cregui, i si més d’un et penja l’etiqueta com tu dius, doncs mira, és el que té publicar les opinions. Tu potser creus que no, però el teu twiter ultimament són rajades constants contra Ciu (que hi esic d’acord). I no passa res, fes el que et sembli, però la gent, i tu mateix ho confirmes, pot entendre que en fas propaganda, com a mínim o sembla. Si dius que t’han penjat l’etiqueta… mira, fa uns 6 mesos que et llegeixo, i tinc la mateixa sensació, estic d’acord amb l’etiqueta.

  No t’he vist fer cap entrada dedicada justament al tema de l’Horta de Sant Joan, on em perdonaràs però no heguessis trigat ni un dia si l’acusat d’OBSTRUCCIÓ a la Justicia (no esta malament eh, i el que falta) hagués sigut algú d’Unio, o el Laporta.

  M’ha vingut bé aquest post per dir-ho, pq com deia abans la politica fa fàstic, des de la “propaganda” d’un partit es critica el que fan els altres amb una especie de superioritat extranya que no va enlloc, i sempre irreals i esviaixat. Els posts de politica sempre tenen més visites, però no res a veure amb l’independentisme eh, no ens atribuexis aixo, TOTS els blogs,fòrums i webs del mon quan parles de politica i especialment de temes identitaris les visites pugen. És un fet, no és exclusiu teu ni nostre, és mundial.

  He donat la meva opinió a altres posts d’altre temàtica, de fet són per aquests pels quals vaig començar a seguir el blog i el twiter, però em venia de gust dir que comença a cansar una mica el que jo entenc com a propaganda electoral. Mal entès? potser si, però jo crec que si et mires el que has anat escrivint al twiter i aquí amb una mica perspectiva voràs que en efecte, molta gent ho pot confrondre amb propaganda, coi, tu mateix estas reconeixent que et passa aixo.

  A mi em fa una mica de rabia pq com he dit sóc antipolitic completament, i puc llegir crítiques i rajades a politics i demés, però mai de manera parcial i defensant uns altres.
  No pateixo pas pel que escriguis, llegeixo i comento el que vull, seguiré llegint si vull, i si no, no. Estic molt tranquil, només intercanvio opinions

 9. Arqueoleg glamorous, aquest és el preu que has de pagar per continuar dins a España. O no saps què és l´expoli fiscal? Pq et creus que s´estan carregant l´Estat del Benestar? saps com a gestionat España els diners que li han arrivat del Fons de Cohesió de la UE? doncs si us plau.. informa´t.. pq l´UNIC CAMÍ ÉS L´ESTAT CATALA. Tanta por et fa la Democracia? saps que el Dret a l´Autodeterminació és un Dret Recollit a la Carta Magna dels Drets Humans?

  Pere, dones suport a en Gomà per Barcelona? carai!! Un altre d´ICV que està a favor de l´Estat Català!
  Federalista? encara no t´has llegit la Constitució del 78 o encara no vols assumir que España és IMPOSSIBLE un Estat Federal? negues la Nació de Catalunya? Ens negues els Drets Històrics?

  1. A veure, company, ¿com et faig entendre que separo les dues coses? En Gomà és indepe, perfecte per ell, també ho és en Romeva i el vaig votar perque m’el crec. El dia que toqui votar la independència anirem separats. Ja està.

   Avui escoltava al Joan B. Culla a l’Hora L de Ràdio Barcelona i deia el mateix que tu, que l’Espanya federal mai ha sigut possible i m’he enrecordat de cert documental emés per TV3 al Sense Ficció. Era el documental titolat ‘El laberint’ on el Peces-Barba (pare de la constitució del 78) deia que el govern de González va oferir a Jordi Pujol la possibilitat de reformar la constitució per encabir-hi la federació. La constitució es va reformar l’any 93 per canviar el titol sobre la sobirania econòmica, requisit per a poder accedir a la moneda única, i el govern català de l’època el va rebutjar. És a dir: no tot és tan blanc o tan negre com sembla.

   Jo penso seguir lluitant i convencent per l’estat federal, que et recordo que és la fòrmula que té més suport popular, juntament amb l’autonomisme.

   Salut i passa’t quan vulguis.

   1. En Gomà no és Indepe, en Gomà és Català i com a tal vol l´Estat Català.
    L´Estat Català només depen dels ciutadans de Catalunya, només calen 1.400.000 vots. O és el mateix viure en un lloc i sentir-se d´aquell lloc?
    A Alemania, viuen 5 milions de turcs, creus que es senten Alemanys?

    Una España federal, calen uns 15 milions de vots. I quants vots creus que hi han a España que vulguin una España federal? quins partits ho tenen en el seu programa? fas volar coloms i a la Constitució del 78 i a la realitat d´Espanya em remeto.

    Dir el mateix que jo? noi, els fets són els fets. I veient els teus escrits.. ja ho saps ja. Anys de la I Republica? 1, Anys de la II Republica? 2, quin tant percert representa de 300 anys, 3 anys? un 1%. Com pots creure que España tingui tradició federal?

    La Federació? una federació ens anul.la els drets històrics, ens anul.la ser catalans, dins a una federació d´Espanya. Entens la diferencia entre federació i confederació? pq n´hi ha molta de diferencia.

    Si, quan hi han questions d´Estat el PP i el PSOE es pose d´acord. Creus que faran alguna cosa per Catalunya? en quin món vius?
    Tot és blanc o negre desde el punt de vista de com actuen els españols, vols fer el favor de llegir-te d´una vegada la Sentencia de l´Estatut que es nota que no ho has fet?

    Aquestes enquestes, agafades amb pinces, no són de fiar. L´últim barometre ja parla d´un 34% de vots per l´ESTAT CATALA. Aquesta si que val? Pq vols formar part d´un Estat que ens nega el Dret a saber-ho?
    Així entens el concepte de la democracia?

    Mentrestant, España es va tornant més centralitzadora, i això afecta a la teva qualitat de vida..i encara vols fer volar coloms? allà tu. Tranquil.. que les retallades només han començat. I culpa a ciu és no entendre la realitat economica de Catalunya.

    Visquen a Catalunya ja saps el que et toca no? A PAGAR, A PAGAR I A PAGAR…

    Cordialment

 10. Jo penso seguir lluitant i convencent per l’estat federal, que et recordo que és la fòrmula que té més suport popular, juntament amb l’autonomisme.

  Doncs no estaria de més que es comencin a movilitzar com deu mana, no? no hauria de ser especialment dificil si hi ha tant suport popular. No ho dic amb ironia eh, ho dic completament en sèrio. El problema però, és que em sembla que el 99% d’aquesta 30% de la població que diu estar a favor del federalisme no sabria ni definirlo, ni explicar com funciona, ni res. Ho dic així de clar eh, un dia ja vaig dir que són dos moviments que s’haurien de complementar. Però si bé esdevenir Estat és quelcom definible, comprensible i “senzill”, el federalisme és un concepte que em sembla que hom el definiria com un “vull algo més, però no vull la indepdencia pq no trago als d’ERC”.

 11. Yo tambe tinc el “Sindrome del corasón patrió “.
  M’agrada viure a Catalunya per que es la meva terra on vaig neixer , i també em sento molt orgullos de ser Espanyol, per que es el meu pais i esti molt orgullos de ser Espanyol i Catalá .

  VISCA ESPANYA I VIVA CATALUÑA.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s