Ploma convidada: El mix energètic


Comencem a aquest bloc una nova secció que s’anomenarà ‘La ploma convidada’. Aquí convidaré a amics a que es pronunciin sobre un tema sobre el que tenen alguna cosa a dir i que no tènen per què coincidir amb la meva opinió. Com sempre, espero els vostres comentaris.

En aquesta primera entrega en Marc Llombart, formador d’operadors per als reactors nuclears de les centrals nuclears espanyoles, parla sobre la situació energètica a Espanya i el paper de l’energia nuclear. Aviat espero poder oferir-vos una nova ‘ploma convidada’ que ens parli de les renovables.

Disfruteu-lo!

 

El mix energètic

Abans d’entrar en el debat sobre si es pot prescindir de l’energia nuclear en el mix energètic actual, hom ha de conèixer una mica per sobre com funciona l’actual model energètic.

A grans trets l’energia hidràulica, la solar i l’eòlica tenen prioritat per sobre les altres. Això significa que sempre que faci vent, faci sol o hi hagi excés d’aigua en embassaments, aquesta energia entra en el sistema en detriment del cicle combinat. Des d’un punt de vista ecològic això és una meravella, doncs reduïm les taxes d’emissions de CO2 a l’atmosfera i reduïm la dependència que té Espanya dels combustibles fòssils. L’energia nuclear també està present sempre per motius tècnics, ja que té rampes de pujada i baixada de càrrega molt lentes i al combustible per motius de física nuclear no li va gens bé estar treballant per sota del 100%.

Accedint a les xifres oficials de REE, es pot veure que durant l’any 2010 l’energia nuclear va generar el 21% de l’energia d’aquest país, la suma de l’eòlica i la solar va generar el 18%, l’hidràulica el 14% i el cicle combinat el 23% (la resta, d’altres). Atenent-nos al que hem explicat abans, si l’eòlica i la solar no van generar més és perquè no poden donar més energia, ja que si en tenen, entren directament al sistema. La potència instal·lada d’energia eòlica i solar a dia d’avui és de 23.831MW, que si funcionessin les 24h del dia generarien aproximadament 208GWh cada any. En canvi, l’any 2010 solament van produir 49GWh. En canvi, l’energia nuclear solament té una potència instal·lada de 7.716MW i l’any 2010 va produir 62GWh dels 67GWh que produiria si funcionés tots els dies al 100%.

Amb aquestes dades hom pot pensar que instal·lant més parcs eòlics o solars s’augmenta l’energia que produeixen. És cert. Ara bé, i si no m’equivoco, queden molt poques zones rendibles on instal·lar parcs eòlics que funcionin moltes hores al llarg de l’any, i la solar no diguem que sigui de les més rentables econòmicament.

A més li hem de sumar la variabilitat de la producció eòlica, solar i hidràulica. Em refereixo que dels 19.813MW eòlics instal·lats, no sempre fa vent, i quan en fa no sempre és suficient. Això ens duu irremediablement a moments en el mateix dia que l’eòlica solament aporta 2.000MW i moments del dia en que n’aporta 10.000MW. Podem basar la fiabilitat del nostre sistema amb aquestes oscil·lacions? Segons UNESA, solament el 30% de l’energia que consumeix Espanya és per a ús purament residencial. L’altre 70% engloba indústria, construcció, serveis, comerços, sector primari, etc. Llavors, si basem solament la nostra producció energètica en renovables, avui dia tindríem demandes diàries que la producció no podria satisfer. Ningú vol deixar de tenir aire condicionat a les llars, o més greu encara, expliquem a la indústria que ha d’anar parant i rearrencant la seva maquinària, amb els costos que això ocasiona, encarint els productes, no fent-los competitius i finalment deslocalitzant moltes empreses i fent baixar el PIB d’aquest país. Amb la conseqüent retallada de prestacions socials i de l’estat del benestar del que gaudim avui en dia. No m’agrada ser catastrofista, però una producció 100% renovable és on ens condueix. Inclús si augmentéssim brutalment la instal·lació de més renovables, al ritme que creix el nostre PIB i el nostre consum, és tècnicament impossible seguir la tendència a l’alça.

Assumint que ha d’haver alguna cosa més que renovables tenim 2 opcions: nuclear i/o cicle combinat. La primera genera residus nuclears i l’altra contamina l’atmosfera. D’ambdós combustibles (urani, gas natural) en som dependents. Una ens genera despeses de desmantellament d’instal·lacions i emmagatzematge de residus, i l’altre ens provoca canvi climàtic (despeses enormes que encara no estan comptabilitzades enlloc) i haver de comprar més bons per complir el protocol de Kyoto.

Sóc partidari d’augmentar la participació de renovables en la mesura que sigui rentable per a l’economia del país i tècnicament viable (per allò de les oscil·lacions de la generació), i la resta seguir fent-ho amb nuclear i cicle combinat. Per una banda, el 45% de les reserves d’urani són a Canadà, Austràlia, Sudàfrica i EEUU, que són països “amics” i més “estables” que d’aquells que en som importadors de gas natural. Si volem ser un país amb una economia competitiva, en la mesura que sigui possible, s’ha de fer que el cost energètic de les empreses, indústries i llars sigui el més baix possible, i l’energia nuclear aquí en té moltes de coses a dir.

És cert que ha hagut accidents en la indústria nuclear. Ningú ho nega. Però és una indústria segura. Tan segura com ho és qualsevol indústria, exceptuant quan la mare naturalesa provoca esdeveniments que els enginyers no havien pensat mai que passarien. Enginyers i arquitectes construeixen sempre sota unes premisses i supòsits. És impossible fer que qualsevol indústria o edifici aguanti qualsevol cosa. La indústria química, després de l’últim terratrèmol del Japó, tampoc va aguantar i han fet vessaments realment tòxics al medi ambient i que també provocaran malalties i càncers a mig i llarg termini.

Llavors, és possible prescindir de l’energia nuclear a curt o mig termini? Per la vessant econòmica no, ja que ens dóna energia força competitiva. Per la vessant ecològica tampoc, ja que l’hauríem de substituir per més cicle combinat (i més CO2). Per la vessant tècnica tampoc, ja que prescindim d’energia base i estable que li va molt bé al model productiu. Cert que es pot substituir tot per cicle combinat, però estem disposats a contaminar més amb CO2 i que la nostra factura depengui encara més del preu que marquin els altres països?

Marc Llombart

Advertisements

One thought on “Ploma convidada: El mix energètic

  1. Genial que tinguis convidats! A mi em costa bastant convèncer a gent per participar, però he enganyat a uns quants pq ho facin!

    PD: Hauríem de tindre el nostre projecte troll de twitter abans del carrusel de dives folklòriques del 10A!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s