Senyores, xenòfobes i socialistes.


Dues senyores que dirigeixen dos ajuntaments on la inmigració es concentra especialment: L’Hospitalet i Salt. Dues senyores que, tot i ser socialistes, han decidit copiar els mètodes de la (ultra)dreta analfabeta, grisa i uniformadora contra la inmigració i s’han tret de la màniga una llei tan inconcreta i tan oberta en la seva interpretació, que, d’aplicar-se, serà un atropellament civil.

Expliquem-ho.

Un senyor inmigrant que té els seus papers en regla, la seva feina o el seu atur, el seu pis de lloguer o compra o compartit, el seu cotxe/moto/bici/T-50-30, que va al locutori a parlar via skype amb la seva família, la que viu a diversos milers de kilòmetres de Catalunya i que la vol portar a viure amb ell, però es comporta de manera incívica, se li negarà el dret a reagrupar-se. Què entenem per incivisme? Doncs és que ja no ho se. Jo creia que el civisme és un conjunt d’actituds socials positives cap a la ciutadania i els bens públics. En canvi cada cop més el civisme pren una forma extranya i indeterminada, convertint-se en una excúsa per a criminalitzar qualsevol col·lectiu minoritari. Aquestes mesures les està proposant els Partit dels Zombies de Catalunya, abans conegut com PSC, un partit d’esquerres i socialdemòcrata, i després del 28N convertit en una col·lecció de ‘errants’ que busquen recuperar l’espai polític perdut i no dubten en copiar el que calgui, xenofòbia inclosa.

Em pregunto qui evaluarà i com el civisme d’un immigrant. ¿Ho faran els veïns? Home, tenim exemples d’éxit en el control social dut a terme per veïns que controlen els moviments d’una persona sospitosa, però no se m’acut cap en un sistema democràtic europeu posterior a 1945. Haurem de veure quant de temps passa ara fins que els (ex)falangistes habituals proposin la creacio de brigades ‘cíviques’ ciutadanes per a controlar que cap inmigrant es salti un semàfor o llenci les escombreries fora d’horari. ¿Ho farà la policia? Potser sí, però tampoc em sembla que la policia hagi de fer una funció de control social del civisme, a no ser que recuperem allò de que la policia està per a controlar als més pobres i evitar que es revolti el galliner.

Tot això em preocupa profundament. Primer perque els immigrants semblen els culpables de tot. Tot i que les dades objectives diuen que els inmigrants no són els principals usuaris de la sanitat pública, ni tenen pisos gratuïts, ni ténen excepcions fiscals per obrir un negoci, ni ténen llibertat d’obrir les hores que vulguin… les llegendes urbanes de les que es nodreixen els falangistes analfabets de PxC han calat i costarà molt d’erradicar-les. I segón perque el civisme està perdent la seva qualificació d’actitud social, de sentit comú en respectar les normes de comportament: no tirar-se pets a la cua del supermercat, no fumar al metge, no saltar-se els semàfors, recollir les caquetes del gos, baixar les escombreries a la hora que toca, no muntar festes a casa de les 8 de la tarda a les 7 de la matinada… Al convertir tot això en una causa punitiva només contra un col·lectiu i fer-ho constar en un arxiu ¿no estem criminalitzant gratuïtament a un col·lectiu per unes actituts molt exteses entre els autòctons? ¿És constitucional, legal i ètic obrir-li a un ciutadà en situació regular o no, autòcton o no, una fulla de denúncies amb capacitat de negar un dret recollit a la declaració dels drets humans per trepitjar la gespa o emportar-se les flors d’un jardí municipal a casa? Avui ho proposem contra els inmigrants ¿quant de temps passarà en que s’apliqui a qualsevol altre col·lectiu al que es consideri convenient controlar socialment?

Em podeu dir bonista, no ho sóc pas. Crec que qui comet un delicte l’ha de pagar i ser castigat, sigui autòcton o no, tingui per cognom Millet, López o el-Hasani. Però també crec en la proporcionalitat i, especialment, no crec que la solució estigui en copiar el que els falangistes analfabets de PxC criden, la dreta llepaciris i grisa del Partit Popular i CiU aplaudeixen i un PSC que no vol que la tragèdia del 28N es repeteixi a les municipals, copia a baixa resolució. Aquest cop el trauma del PSC ha provocat que més d’un i de dos alcaldes metropolitans vulguin incorporar aquesta normativa que mai un partit que es defineix com ‘esquerra’ hauria de copiar. S’entra en un joc molt perillòs quan l’esquerra vol portar la jaqueta de la xenofòbia i, pel que hem vist a França o Itàlia, desemboca en balons constants d’oxigen per l’ultra-dreta.

Emigració espanyola als anys 50

M’agradaria que tot això quedès com una broma de mal gust, com un simple i ridícul globus sonda i que per a integrar la inmigració, entent que una cosa és integrar i l’altra aculturitzar, el que s’ha de fer és treballar als barris. Hem oblidat com de pobre era aquest país, que només fa 50 anys molta gent coneixia algú que havia marxat a Alemanya o a França o a Itàlia a trobar feina, i que allà també va haber-hi problemes amb els espanyols emigrats a causa de la intolerància d’uns pocs, que molts hi van anar en situació irregular i que la majoria, s’hi va quedar a viure. Hem oblidat que Suissa l’any 74 va plantejar un referèndum per a expulsar als espanyols del país que, per un marge molt estret, no va prosperar.

Estem repetint els errors del passat? Què queda d’aquella proclama que deia tot somrient que ‘no som racistes’ i que tant ens agradava repetir? Aquesta dreta grisa, analfabeta, pixa-piles i nostàlgica està infectant el debat polític de xenofòbia al comparar gratuïtament les ‘banlieur’ parisines amb els barris més humils de l’àrea metropolitana. A la vegada que passen els dies fins a les eleccions municipals del 22 de maig, puja exponencialment la intensitat del discurs i els disbarats contra els inmigrants, com si ells tinguèssin la culpa del que està passant amb l’economia. Si el PSC espera recuperar terreny fent un discurs dur contra la inmigració, no trigarà en comprobar que en xenofòbia, com amb moltes coses darrerament, és una trista marca blanca (no vermella, ha destenyit massa) i que el discurs dels mestres en la proclama xenòfoba, els falangistes analfabets de PxC i els nostàlgics uniformadors del PPC, sempre serà més fort, més intens i injectarà a les masses molt més odi. Fa anys que es preparen per a aquest moment.

Advertisements

6 thoughts on “Senyores, xenòfobes i socialistes.

  1. Jo afegiria al teu anàlisi una puntualització. Si els partits han canviat el seu discurs és pq els ciutadans han fet un gir cap a la dreta: cada vegada són menys tolerants i tenen més por. Vaig viure a Badalona sense tenir cap problema des de que vaig nèixer fins l’any 2000. Ara he tornat i visc al pis dels meus pares… els veïns en sentir soroll al pis (havia estat buit una temporada), enlloc de venir a saludar-me per veure qui era, van trucar la policia… vaig haber de demostrar que no era ni una okupa ni una immigrant. Tot i així, encara em miren malament. No he trobat més que por i desconfiança… com si el meu barri antigament normal, s’haguès transmutat en una mena d’Alemanya nazi. No crec que hagi estat nomès culpa de l’Albiol… s’hauria d’estudiar el fenòmen pq crec que afecta més ciutats de Catalunya.

  2. Una amiga meva ho deia molt clar l’altre dia. Perquè tots volen expulsar als immigrants cap al seu país d’orígen, culpant-los de la crisi econòmica, i cap persona ha dit que exportem als banquers i grans empresaris a suïssa?

  3. Em sap greu que els representants municipals del partit que quasi sempre voto caiguin en aquesta mena de populisme tan baix i groller, a més de contrari als principis de l’esquerra.

    Què pretenen? Esgarrapar vots a les formacions xenòfobes? Si el preu a pagar és la degradació de la convivència social, no ens fa cap falta. I a més és inútil: els votants que es deixen arrossegar per demagogs sempre preferiran l’original a la còpia.

    A més, ara ja hem vist quina és la força electoral de l’Anglada. No li fem el joc i deixem que es desinfli sol.

    >-(

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s